článek

FreeGame výběr - strategie, které stojí za stažení

FreeGame výběr - strategie, které stojí za stažení

Na FreeGame máme přes 20 000 her a i pamětníci se můžou prostě ztratit nebo zabloudit. Proto jsme si dali ten čas, podívali se zpět a vybrali jsme pro vás to nejlepší, co se do této chvíle u nás objevilo. Začněme se strategiemi. Proč zrovna strategie? Má to hned několik důvodů. Zaprvé, já osobně je miluji a ještě než jsem začal pro FreeGame psát, recenzovat a překládat, stahoval jsem je odtud každý den a těšil se na další. Dalším důvodem je fakt, že i při počtu 362 plnohodnotných freeware her (ano, budeme se bavit o stažitelných kouscích) se člověk neztratí. Tak pojďte se mnou, uděláme si cestu do historie.


S.W.I.N.E.! (97 %, 2005)
To už je tomu opravdu sedm let? Vzpomínám si, jak jsem tuto akční strategii, kde se řežou králíci a prasata, nemohl rozchodit na mém 123 PC a jezdíval jsem za kamarádem, abychom si tu a tam dali pořádnou hru. Taktická akce s velkým kýblem humoru a s grafikou, za kterou by se nemusel nikdo stydět. Náš legendární recenzent Nosi hře dal 97 % a i v dnešní době by bodovala podobně. Kdo jste nehráli, vyzkoušejte.

Heroes of Might and Magic III: In the wake of Gods (91 %, 2007)
Série Heroes of Might and Magic je stále obohacována novými díly, ale fanoušci se mnohdy shodnout, že Heroes of Might and Magic III byla a je prostě nejlepší. Hrdinové, příšery a vy jako jejich páni bojujete v kampaních a hlavně custom mapách. Pak ale přišel obrovský hit a moje nejoblíbenější hra pro multiplayer – In the wake of Gods. Parta nadšenců vytvořila desítky nových jednotek, map, budov, předmětů, možností a kampaní, čímž prohloubili hratelnost o kvanta bodů. Tohle si nenechte ujít, i když naučit se pravidla a všechny body hry zabere dost času.

Ground Control (97 %, 2005)
Chvilku mi trvalo, než jsem si vzpomněl, přeci jenom sedm let je sedm let, ale i přes low FPS jsem tuhle hrál jako divý. Ground Control je sci-fi taktická strategie, tedy hlavně zaměřena na schopnost ovládání jednotek a využití jejich potenciálu na maximum. Kampaň byla samé překvapení a zajímavé mise, ale já jsem se nejvíce bavil u epických bitev na custom mapách. Miluji hry, kde jednotky dostávají zkušenosti a tím se zlepšují.

Open Transport Tycoon Deluxe (96 %, 2009)
V mém osobním žebříčku TOP 5 her, u kterých jsem strávil nejvíce času, najdete Transport Tycoon Deluxe. Hra jednoho člověka přinesla do mého hráčského života mnoho radosti, ale ta největší bomba zábavy přilétla ve fanouškovské hře Open Transport Tycoon Deluxe. Komunita se dala dohromady a obsah znásobila tolikrát, že to člověk už ani nedokázal sledovat. Krom stovek nových vozů se vyskytly i nové budovy, světy, silnice, no prostě všechno. Předem vás varuji, při hraní zapomenete kolik je, co je za den a na které planetě vlastně jste!

Final Core (91 %, 2011)
Teď tu máme něco pro minimalisty a milovníky vítězství obsahu nad grafickým pozlátkem. Každý si určitě někdy skládal Lego, Mercur apod. Ve Final Core se mohou opět pořádně vyřádit a užít si vesmírných bitev. Hlavní předností je jednoznačně nekonečné množství kombinací a možností, jak své hvězdné lodi upravovat. Vše má větší hloubku, než se zdá, a já musím smeknout nad slušnou kampaní a pořádnou náloží hratelnosti. Ovšem než se člověk vše naučí a pochopí, to dá zabrat.

The Battle for Wesnoth (99 %, 2010)
To bych nebyl já, abych sem nedal Wesnoth. Málokterá hra, možná že žádná, neušla takový kus jako The Battle for Wesnoth. Fantastický svět fantasy světa se otevírá, a to prakticky bez hranic. Jak jinak nazvat léta tvorby, stovky podílejících se lidí a doslova stovky možných hodin zábavy. Tato tahová strategie se stále rozrůstá nejenom o nové kampaně, ale také o národy a desítky map. S každou novou verzí se zlepšuje i grafika a multiplayer, ten je prostě špičkový. Jak už jsem jednou kdysi psal, téhle hře nic nechybí, svou hratelností poráží všechny jako Bolt na sprinterské dráze.

NetStorm (93 %, 2006)
Klasická real-time strategie, dříve komerční, se představila před šesti léty a způsobila nemalý poprask. V roli kněze se pohybujete na vzdušných ostrovech, kde těžíte, dobýváte a hlavně stavíte veledůležité mosty. Pokud vás omrzí docela silný singleplayer, určitě zkuste mutliplayer. Jako u většiny povedených strategií i tady se hráč setká s originalitou a nutností se učit novým věcem.

FreeOrion (92 %, 2006)
Říkal tu někdo Orion? Opravdu ten Orion? Starší hráči už určitě zavřeli manželky do sklepa, protože tuší, že i tahle legenda má fanouškovskou verzi, která je zcela zdarma a přináší ono klasické obsazování vesmíru planetu po planetě. Zatímco se ale vládcové galaxií dříve pohybovali po vesmíru pixel po pixelu, ve FreeOrion budou létat a užívat si velmi příjemnou grafiku. Vezměte tedy své impérium, rozhodujte o všem v masovém měřítku a udělejte z jiných civilizací předložky pro vaše vstupní dveře.

Hedgewars (85 %, 2008)
Neradi ubližujete červíkům ve Worms? Nebo se vám nechce šáhnout do peněženky? Tak to mám pro vás dobrou zprávu, na FreeGame se nalézá takový hezký klon Hedgewars. Vlastně se jedná o originalitu (ježci) v neoriginalitě (většina ostatních věcí), a to je jenom dobře. To zábavné totiž zůstává, tedy destrukce protivníka za použití desítek různorodých a někdy i vtipných zbraní. Až vás A.I. počítač začne nudit, prostě vyzkoušejte multiplayer a hlavně si zabojujte s kamarádem.

Czech F1 Manager(80 %, 2008)
Čas šáhnout na zcela jiný druh strategie, takové, která je cítit benzínem, spálenými pneumatikami a při které neslyšíte vlastní slovo. Řeč je o Czech F1 Manager a jak název napovídá, jedná se o Formule 1. V nich ale nebudete jezdit, co by taková hra v tomto výběru vlastně dělala. Ne, vy se budete starat o svůj vlastní závodní tým a usilovat o co nejvíce výher, spokojenost závodníků a aby vše šlapalo jak namazaný stroj. Troufnete si?

Her je opravdu hodně a my se ke strategiím určitě časem vrátíme, pokud máte nějaké tipy nebo své vlastní favority, určitě napište do komentářů dole pod článkem. Tak se zatím pěkně bavte a brzo se setkáme u dalšího výběru.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 20.10.2012


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 17.10.18 v 20:38

možná by se tam našlo něco co by mě bavilo

janice11

janice11 | 29.09.16 v 18:07

Strategie mi moc nejde . a tí m pádem ani nebaví.

phanka

phanka | 14.04.15 v 20:56

určitě se najde něco i pro mě


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce