recenze

FreeOrion

FreeOrion

Dnes vám přinášíme opravdovou bombu s názvem FreeOrion. Jedná se o vesmírnou strategii, v níž budete budovat své vlastní impérium. Máte na výběr neuvěřitelné množství možností, takže nepočítejte s tím, že je to hra na jedno odpoledne. Vůbec neváhejte a pojďte se se mnou podívat dál do tajů této hry.
Za tímto dílkem stojí vývojářský tým Tyreth, který na této hře pracuje již několik let. Proto se nelze divit, že po tak dlouhé době usilovného vývoje přichází s tak dobře propracovaným titulem jako je tenhle. Pro jejich inspiraci jim sloužila neméně kvalitní, avšak již komerční hra Master of Orion.

Bylo by namístě si říci, o co se zde vlastně bude jednat. Jde o dějovou, tahovou strategii, odehrávající se ve vesmírném prostředí. Pokud se pustíte do hraní, můžete si zvolit, jak by měla galaxie vypadat. Což znamená, že máte na výběr z počtu hvězd, které se v ní budou nacházet, z čehož plyne také množství slunečních soustav. Dále je zde na výběr jak stará má vaše galaxie být, jaký je její vzhled atd.

Po vstoupení do samotného herního světa budete rozhodně trochu zmateni. Jak jsem se již zmínil, je tahle gamesa neuvěřitelně propracovaná, a proto je zde spoustu věcí, které budete muset pochopit. Na každé planetě musíte rozvíjet základní dovednosti, mezi které patří vzdělání, růst, ekonomika, stavění a produkce. Je na vás, zda budete upřednostňovat jen některé z nich, nebo budete všestranní a zaměříte se na všechny se stejným nasazením. S každou dovedností pak souvisí rozvoj daných technologií. V nabídce výzkumu (research) se vám zobrazuje technologický strom u všech jmenovaných dovedností. A i zde lze upravit, na co se budete zaměřovat přednostně. Nelze vám popisovat všechny možnosti, které tato hra skýtá. Jednak by to bylo na opravdu dlouhé povídání, jednak jsem ani já na všechno nepřišel, ale pokud vám toto dílko padne do oka, pak vězte, že na všechno brzy přijdete sami.

Pochopitelně si musíme říci něco o vizuální stránce hry. Zde bych mohl mluvit pouze v samých superlativech. Jde vážně o krásné zpracování, které se ve světě freeware jen tak nevidí. Někdy si řeknete, jak je možné, že tato hra není licencována jako komerční. A pokud jsem hovořil takto kladně o grafice, pak o zvuku to platí dvojnásobně. Hudba je velice pohodová a perfektně dokresluje celé prostředí.

Závěrem bych vám řekl, že pokud máte chuť zahrát si po delší době nějákou hru, u které byste strávili příjemné chvíle a mohli si v klidu promyslet každý váš tah, pak je FreeOrion nejlepší volbou jakou můžete udělat. Enjoy!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

jaja | 31.01.08 v 01:41

nevim proc, ale nejde mi vubec nic stavet, vyzkum muzu provadet hned od zacatku,ale staveni cehokoli mi proste nejde

dup | 17.12.06 v 21:46

Nainstaloval jsem to, stáhl framework, rozjel to, ale nemůžu to uložit. Prostě to nejde. Dám Save a nestane se nic, pochvilce to zmizi. Pokud mam nejrozsahlejsi vesmir tak tam naskoci Canot save a tim to hasne. Na stránkách na které byl odkaz přiložený ve stáhnutém balíčku o tom možná něco bude, ale moje anglina je hrozná. Muže mi někdo pomoct?

lejsr | 18.11.06 v 17:56

jaké jsou oficiální stránky té hry?

KopRus | 28.09.06 v 09:45

Samozřejmě vím, že toto není finální verze a také jsem se o tom ve fóru nejednou zmínil. Ale fandím ti s tím překladem, doufám, že najdeš nějakého společníka k tomu ;-).

Solid Liquid | 27.09.06 v 22:49

Ahoj,
jsem rad, ze ctu takhle pozitivni ohlasy, nicmene autor recenze se mel podivat na freeorion.org, protoze se zdaleka nejedna o dokoncenou verzi, ale o 0.3, ktera jeste nema inplementovanou UI a vubec je pred nama jeste hodne dlouha cesta vyvoje, kazdopadne, pote co jsem poprve stahl, nestacil jsem koukat a taky jsem myslel, ze je to final. :) Rad bych, aby se freeorion ve finale taky naucil CESKY, ale takovy utopista, abych se do prekladu poustel sam, nicmene, pokud by nekdo mel zajem, napiste na mail a domluvime se.
SL.

jv72 | 21.09.06 v 19:49

Preco mi to skace?poradte.

hudy | 09.09.06 v 09:45

Premyslel jsme nad tim a asi jsme prisel na duvod proc to tak je.

V teto hre neexistuje pocitac, je to spise jen nejaky bonus pri hre vice hracu. dostat jednu vyvinutou planetu zdarma.

Jinak pokud mam srovnavat s [rapuvosnim orionem tak tenkrate hratenost byla primo dabelska oproti teto, daleko vice fci pokud me pamet nemate.

eQui | 07.09.06 v 22:15

Pro tyhle hry mám také slabost, takže jsem neodolal a zahrál si. AI se mi nastavit nepodařila a skoro se mi zdálo, že počítač stojí se svou lodí jen u své domovské planety.. Škoda toho, jinak by to bylo o 100% hratelnější :)

KopRus | 06.09.06 v 16:49

Tuším že obtížnost nelze změnit. Každopádně až bude uplně plná verze tak ji zde uploadnem a dám vám vědět.

hudy | 06.09.06 v 03:30

K instalaci potrebujes framework 2.0 a pak to slape.

Jinak ty ikony ja jen nevim na co je ta posledni vypada to jak spirala, jinak to jsou food suroviny reearch production a pak nevim co je to posledni.
Chvili mi to trvalo, ale ted uz to je OK> jen bych rad uvital aby pocitac byl vice inteligentnejsi, dost spatne s ni, nekdo tu psal ze e da zvysit jeho AI jak prosim!?

Jinak je tam i dlouhatansky navod ale kdo by ho cely cet ze? ( na jejich webu. )

Salegan | 04.09.06 v 17:44

No, já tu hru ještě vyzkouším a pokusím se jí trochu víc pochopit, ale pak nejspíš budu stejně čekat na plnou verzi. Jenže to nejspíš dopadne jako čekání na novou hru od Bruno R.Marcose(Battle of Endor/Yavin)...

KopRus | 04.09.06 v 16:44

Díky za upozornění, příště se lépe podívám.

KopRus | 04.09.06 v 16:42

No další máš konstrukci, pro stavění budov, pak je ta věda, no a myslím ještě výuka lidí. Ty ikonky jsou myslím všechny "suroviny" pro ten výzkum co je v reasearch. Ale fakt se přiznávám, že jsem neměl dostatečné množství času na to, abych pochopil detailně celý herní princip. Je to trochu složitější no. Bohužel se na to nedá sehnat ani čeština v tuto chvíli a nemyslím si že se to změní. Ale pokusím se v tom pořádně pokopat abych vám mohl vechno zodpovědět.

Khan | 04.09.06 v 16:23

OS: Windows 9x - Windows XP ... tedy sice tu máte napsané tohle, ale na hlavních stránkách je, že hra podporuje pouze Win XP a Mac OS...

Salegan | 04.09.06 v 15:24

zip: Já to vyřešil nainstalováním .NET Framework 2.0 - viz. stránky výrobce - Download

KopRus: Těším se, až bude finální verze, protože zatím si radši zahraju Ascendancy, i když je nějakých 15 let stará. U FreeOrion mi chybí možnost výstavby jednotlivých planet, bitvy, diplomacie a lepší UI. A i když to není nutné, tak by byla dobrá i možnost vojenského výzkumu.

+ nevíte někdo, co za suroviny představují některé ty ikonky? Pochopil jsem jen výzkum, produkci a jídlo.

zip | 04.09.06 v 15:04

Když to nainstaluji, tak se to pak nechce spustit.Píše to, že problém se vyřeší další instalací, ale žádná další instalace s tím nepohne.Co stím?

KopRus | 04.09.06 v 12:56

Mě obraz najedo rovnou do fullsrreen zobrazení, ale můžeš zkusit najet do menu tam dát záložku UI Appearance a změnit si rozlišení.
Jinak k UI, je možné že počítač nic nedělá, nejedná se totiž o zcela finální verzi. Ale dle mého názoru je zde již plnohodnotný protihráč v podobě CPU.

Salegan | 04.09.06 v 12:26

A jak je to s UI? Mě se zdá, že vůbec nic nedělá... akorát se jim rodí noví lidé.

Salegan | 04.09.06 v 11:14

Jak se dá dostat do fullscreenu?


galerie

FreeOrion FreeOrion FreeOrion FreeOrion FreeOrion