recenze

Mole War

Mole War

Krtci, největší nepřátelé všech zahrádkářů, se dostávají na scénu free her. Konečně tak máme možnost podívat se pod zem, co ve spleti temných chodeb vlastně děje. Určitě vás překvapí, že se tam odehrávají pekelné války!
Říkal to už kníže Svatopluk. Nejednotnost se stává nejrychlejší cestou do pekel, pokud se proti vám postaví nepřítel. Jeho říše na to také doplatila. Ale nebyla zdaleka sama. Takových případů známe z historie desítky. Jenže, kdo by čekal, že totéž se může dít krtkům? Když se nad tím tak zamyslíme, ano, společným nepřítelem krtků bude asi člověk. A nejednotnost? Zahrajte si Mole War a zjistíte, co takové slovo obnáší. Dostane se vám tak krvežíznivého boje na život a na smrt, že kdyby se toto odehrávalo v realitě, krtci by už dávno vyhubili sami sebe.

V dnešní hře se tedy vžijete do role krtka, který je vržen do víru bojů, jež se odehrávají pod zemí, v temném bludišti, krtčích chodbách. Záleží na vás, kolik se proti vám postaví jakých nepřátel. Mohou být však maximálně tři. A na vás je, zvolit si, zda budete hrát třeba jen sám proti jednomu počítačem řízenému, nebo dvěma či dokonce třem, nebo proti dalšímu člověku a k tomu ještě proti počítači. Možností je spousta a vybere si z ní každý, pokud zrovna nepreferuje hru po síti, která bohužel v nabídce není. Dále si ještě před začátkem bojů můžete vybrat čtyři zbraně, jež můžete poté využít. Jen namátkou jmenujme raketomet, brokovnice a několik dalších futuristických zbraní, jež například vystřelují jakousi modrou kouli s velmi silně destruktivními účinky. Myslím, že nabídka zbraní je dostatečně široká na to, aby si z ní každý vybral tu svou oblíbenou.

Na každou hru máte k dispozici plných sto životů a jestliže vás hra chytne, určitě to bude tak akorát, neboť soupeři (zvláště ty počítačem ovládaní) nejsou žádná béčka a vydechnout vám rozhodně nedají. Přesto, pokud zešílíte a rozhodnete se uhrát se k smrti, můžete si tento počet navýšit až k rovné tisícovce, což už je dávka, která vás (respektive vaše rodinné příslušníky) může přinutit k návštěvě MUDr. Chocholouška. Limitován je i počet fragů- na padesát, nicméně i tento počet si můžete nastavit výš, sice ne na tisíc, ale na sto. Krtci ve hře Mole War mají velmi zajímavou vizáž. Na jejich zjevu dominují gigantické brýle, jež mají zřejmě odstranit zrakový handicap krtků, který by se v bojích asi projevil. Tím jsem se nenápadně dostal ke grafice hry. Nebudu dlouho nikoho napínat, grafika je jednou z dobrých stránek Mole War. Je celá kompletně ve 3D a vy se bojů účastníte z vlastního pohledu, chcete li, pohledu první osoby. Totéž platí i o zvucích, které jsou též velmi dobře zpracovány.

Nyní něco málo k ovládání. Pokud hrajete sami, budete krtka a jeho činění ovládat pouze myší (střelba a pohled) a šipkami pro pohyb. Čísly na numerické klávesnici si měníte zbraně. Máte čtyři zbraně, jak už jsem se zmiňoval, budete tedy používat klávesy od jedničky do čtyřky. Jestliže s vámi bude hrát i někdo jiný, použije kláves W, A, S, D jako kurzorových šipek, kláves U a J pro pohled nahoru a dolů a klávesy K pro otáčení pohledu, pro střelbu stiskne mezerník. Je to velmi komplikované hlavně tím pohledem, protože tyto pohyby obstarává jinak myš. Druhý hráč m tedy boj hodně ztížený. Nemyslete si ale, že pokud budete hrát proti počítači, že vás čeká procházka růžovým sadem. Soupeř je velmi zdatný a leckdy se vám stane, že než se zorientujete po tom, co jste se znovu „narodili“ po svém zabití, budete mrtví znova. A to ještě nemluvím o zbraních, jež se nabíjejí tak zdlouhavě a zvláště ve chvílích, kdy proti vám soupeř jde tváří v tvář. Málokdy se vám povede úplně si nepřítele takzvaně vychutnat.

Možná vás napadla i otázka ohledně herní mapy. Ve hře jsou připravené dvě od autorů. Ne, neobracejte oči v sloup se spíláním. Další mapy si můžete vytvořit v přiloženém editoru, takže v tomto směru žádná nuda nehrozí, pokud netrpíte nedostatkem invence. Závěrem mi zbývá konstatovat, že hra Mole War je velmi povedená střílečka, která se navíc, navzdory pěknému technickému zpracování, vejde do velmi malého souboru, jehož stažení vám příliš času nezabere. Mole War si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

marek gmuzdek | 11.04.03 v 12:18

je to fakt super


galerie