recenze

Mean Cuisine

Mean Cuisine

Byl jednou jeden mimozemšťan, který měl neustále hlad. Přistál tedy v restauraci a tajně pojídal, co šéfkuchaři vypadlo z vaku. Bohužel se všechno zkomplikovalo a jak to dopadlo se dozvíte až ve hře.
Jak jste se už z úvodu dozvěděli, fialový mimozamšťan Poo s obrovským žaludkem a ještě o něco větším hladem, přistál na zemi. Přesněji v italské restauraci, kterou vedl jeden schopný kuchař. Všechno jídlo, které uvařil, nosil ve vaku na zádech a občas mu z něj nějaké vypadlo na zem. V tu chvíli přišla Pooova šance a běžel pokrm sníst.

Takhle by si žil asi až do konce svých dnů, kdyby se o jeho pobytu v restauraci nedozvěděli policajti a nešli ho zavřít. Jenže Poo nechce být zavřený, protože ve vězení špatně vaří, a tak musí zůstat nespatřen a dobře najezen. Takhle nějak asi vypadá úkol hry. Vy ovládáte Pooa, baculatého ufonka, kterému dost vytrávilo a hledá, co by sněd. Po herní ploše pobíhá kuchař, který čas od času utrousí něco k jídlu. Když Poo sní lahůdku na zemi, vy dostanete body. Čím víc bodů, tím vyšší umístění v High Score. Poo ale musí stále něco jíst, protože mu ubývá množství jídla v žaludku. Jenže problém nastane ve chvíli, kdy ho kuchař uvidí. Mimozemšťan v podniku není zas tak obvyklý zjev, a tak chudák kuchař dostane šok a stojí na místě.

Po chvíli se zase rozběhne po restauraci, ale těch pár momentů, kdy se nehýbe, mu z vaku navypadává žádné jídlo, a to se vám může někdy stát osudným, protože když je prázdný žaludek - hra končí. Během prvních minut hry se do restaurace nastěhují policajti, kteří se vždycky postaví na nějakou křižovatku a sledují. Pokud vás tj. Pooa, uvidí, dostanou z toho (podobně jako kuchař) šok, ale hned, co se vzpamatují, dají se do pronásledování, a když vás chytí - hra končí. Jedinou obranou proti chycení policajtem je (kromě toho, že vás vlastně neuvidí) možnost ho přiotrávit tím, že na něj krknete. Ano, čtete správně. Pooova jediná obrana je krknutí (NEdecentní říhnutí provedete stisknutím tlačítka CTRL). Zelený a nevábně zapáchající oblak dokáže přivést kohokoliv (kromě Pooa samozřejmě) do stavu bezvědomí.

Až se z toho ten chudák probere, nebude si nic pamatovat, a tak vás nechá žít (ale jenom do doby než vás znovu uvidí). Poovo krknutí dokáže „umrtvit“ i kuchaře, který následovně upustí nějaké dochucovadlo (sojová omáčka, chilli, atd.), jež znásobí body získané za příští dobrotu, kterou spořádáte. Krkat se ale nemůže do alelujá. Za každé krknutí ztratíte asi čtvrtinu množství potravy v žaludku, takže krkat s rozvahou! Mean Cuisine byla zřejmě inspirovaná známou hrou Pac-Man. Osobně myslím, že je o něco lepší než její bratři a sestry (jiné hry motivované Pac-Manem). Ať je to zvuky, roztomilou grafikou nebo fialovým mimozemšťanem, Mean Cuisine vítězí na všech frontách. Jen by to chtělo trochu víc obměn v pozdějších částech hry (tzn. přes 8 minut).

Dodatek: Omlouvám se za sníženou kvalitu obrázků, ale k jejich velikosti lepší udělat nešly.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =


galerie