recenze

Commander Keen 4

Commander Keen 4

Kdo by neznal Keena? Hra s malým klučinou, který několikrát zachránil celou galaxii, patří mezi evergreeny. Ve své helmě, s pistolkou a pogo stick bude tentokrát osvobozovat zajaté stařešiny a je jen na vás, zda mu pomůžete.
Commander Keen 4 je bezesporu klasika. Ono totiž prakticky vše, co firma Apogee vydala, se dříve či později stalo klasikou, ale Keen je... Keen je prostě bomba.

Příběh začíná takhle: Malý Billy Blaze (civilní jméno Commandera Keena) si jednou v podvečer sestavoval intergalaktické rádio a úplnou náhodou zaslechl zprávu, že se nějací mimozemšťané chystají zničit Mléčnou Dráhu. To by ale znamenalo, že chtějí zničit i Zemi. To se ale Billymu nelíbí, a tak se rozhodl skřípnout mimozemšťanům tipec. Vezme si (nutnou) bráchovu helmu, svůj neutralizer (pistolka s paralyzačními střelami) a nasedne do rakety (která je mimochodem postavená z konzerv od fazolí) a odlétá pryč z této planety. Nejprve ale musí zaletět ke svým přátelům z minulých dobrodružství, pro odpovědi na jisté otázky (Kdo jsou ti mimozemšťané? Proč chtějí zničit galaxii? apod.). Jenže po příletu na jejich planetu se dozví, že právě ti mimozemšťané, co chtějí zaničit naši galaxii, unesli i jeho přátelé, a tak se vydává do Shadowlands (Stínozemě), kde jsou vězněni, aby je zachránil.

A tady hra začíná. Keen musí projít 15 různých levelů (+ 1 tajný), aby zachránil 8 staříků (svých přátel). Samozřejmě, že si bude muset klestit cestu skrz nepřátele, ale nebojte se... žádné zabíjení se tentokrát nekoná. Nejenže budete mít zoufalý nedostatek nábojů (hlavně na vyšší obtížnost), ale máte jen jednu zbraň, a to právě ten neutralizer, který nepřítele permanentně znehybní. A že nepřátel bude hodně: od slizkých červů, přes ohnivé přízraky spolu se skákajícími houbami až k „mouchám“. Nepřátel je víc než dost (napočítal jsem něco 14 druhů) a stačí, aby se vás jednou dotkli a přicházíte o život (kterých je také zatraceně málo) a level opakujete.

Keen skáče (ALT), střílí (CTRL), šplhá po tyči, otevírá dveře, sbírá body (za něž dostane další životy), jezdí na plošinkách, potápí se, skáče na pogo stick (klávesa Z/Y) a samozřejmě i běhá (kurzorové šipky). To vše v nádherném prostředí, které se více méně level od levelu liší, a za skvělé hudby a zvuků, které již vycházejí ze Sound Blasterů (ty bohužel ve Windows neuslyšíte, alespoň já je neslyšel, a tak radši hru spouštějte v DOSu).

Určitě jste si už o hře Commander Keen 4 udělali svou vlastní představu, ale když tak se podívejte na obrázky okolo, které sice jen stěží, ale přece trochu, ukážou atmosféru ve hře.Podívali jste se už? Dobrá, teď už zbývá jen hru stánout. Tak do toho!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

MUDr. Mstibor Háborů | 09.07.10 v 19:31

Nehledej patche, použij DosBox. http://www.dosbox.com/

větráček | 08.07.10 v 18:31

Stáhnul jsem hru keen 4.Vše proběhlo normálně ale tato hra funguje systémem MS-DOS tudíž je jenom pro operační sytémy windows 95,windows 98... (tudíže do XP,vista,2000... to nepude!!!)
Ovšm patche by to mohlo napravit!Jenže kde ho sehnat?

Prosím kdyyyby někdo našel patche tak mi ho pošlete na mail: vetracek556@sezanm.cz
děkuji

Sisi | 14.06.10 v 15:45

Děkuju za radu jak na pyramidu ruka :-)

Lejdy | 02.07.09 v 14:49

Je to už pár let, co jsem tuhle hra pařila jak šílená. Včera jsem si ji opět stáhla a chtěla si ji zahrát, nastal ale problém hned v začátcích: nepřišla jsem na to, co s letadlem. Zda nasednout a pokud, tak jak?

Díky za případný reakce.

Lůca | 22.01.09 v 18:49

V levé jeskyni je dole taková tajná schovka dvou životů... Proskočí se tam kolem rýčů a je to v pravo... No, kdyby někdo věděl, jak se od tama doztat i zpět, budu ráda za radu... :-D

Miška | 18.12.08 v 22:46

Díky moc za návod jak se dostat do tajné pyramidy, tohle by mě vážně nenapsadlo. Jsem ráda, že po mnoho letech konečně vím, jak na to:-)

Triple T | 20.12.06 v 21:05

Commander Keen 4 je afaik distribuovany zdarma jako ukazkova hra z trilogie "Goodbye Galaxy".
Lucka: Parametry do prikazoveho radku se ve Windows obvykle pisi tak, ze si vytvoris zastupce programu (hry) a ve vlastnostech tohoto zastupce pripises pozadovane parametry (ve tvem pripade "nowait") oddelene mezerami za adresu v poli "Cíl".
ad cheaty: Ve hre je zabudovany debug mod s nekterymi zajimavymi moznostmi. Myslim, ze se aktivuje soucasnym stisknutim 2+A+Enter (s dvojkou z alfanumericke klavesnice). Jednotlive efekty se potom aktivuji kombinaci nejake ovladaci klavesy s pismenem, neco jako Ctrl+B pro zmenu barvy pozadi.

Lucka | 27.08.06 v 14:18

Nazdárek, ráda bych si hodila do týhle hry cheaty...dívala sem se na web a tam psali, že mam do příkazovýho řádku napsat nowait, já nejsem na počítače žádnej machr, tak stejně nevim jak na to...poraďte mi please!

veverak | 22.08.06 v 13:56

Je to dobrá hra pro spestření, ale rád bych sehnal starší verze. neví někdo o nich? Dík.

Shisco | 30.07.06 v 16:33

Nevíte náhodou, kam mám napsat to nowait???

Šimon | 02.04.06 v 09:45

Fakt sem to asi nevěděl!!!!!!!
Starýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý
ýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Barbora | 07.03.06 v 15:54

A to opravdu pres pyramidu mesicu. Nasla jsem to na angl. strankach. musite mit zlute srdce, nebo jak to nazvat. Opatrne se vratte zpet nahoru. Pak vlezete jednemi z sedych dveri do jedne z mistnosti kde je plno zlutych cervu. Vpravo projdete diky zlutemu srdci dvermi, ktere vam srdce otevrelo a cvaknete, aby se objevil jakysi mustek, pres ktery vam cervi posleze projdou.... Vratte se zpet a vsechny cervy si nechte nalezt na nohu. V pomalem tempu projdete celou mistnost, abyste sehnali opravdu vsechny cervy. Az je sezbirate, objevi se nad vami stopa. Vyskocte na ni a ona vas prenese do pyramidy s rukou. Dekujte mi!!!;-)

Barbora | 10.02.06 v 18:26

Pyramida ruky mi taky vrta hlavou a to uz deset let, co hru znam. Jedine co jsem v teto veci zjistila je, jak princezna radi v jedne z levelu nahore u skal, ze se tam dostanete pres pyramidu mesicu. Ja to ale nedokazala... Kdo mi da radu, jak to dokazat, budu velice vdecna. Zdravim

Oroborus | 14.05.05 v 20:09

Neviem ako sa da dostat k tejto piramide, ale k dohraniu hry tento level nepotrebujes.

Šimon Hůry | 08.05.05 v 08:44

Jak se dostanu do piramidy (ruky)?Jestli seš fakt vopravdovej kámoš tak mi to prosim napiš.

Oroborus | 27.12.04 v 18:38

Na dole uvedenom linku je hra cca o pol MB mensia.
Tu je este subor #1GALAXY.EXE (575KB)
- mne to ide aj bez neho

Keen | 17.10.04 v 10:25

plná verze hry Commander Keen 4 se dá stáhnout z www.486games.net/game.php?id=19

Monika | 15.07.03 v 23:46

Jak se dá dostat do toho tajného kola? Mě to vůbec nešlo a nepřišla jsem na to. Já to chci vědět! Poraďte prosím...

Marc | 30.05.03 v 19:53

Je to celkem dobrá hra, ale jde poznat, že už je z trochu staršího soudku. Ale to vůbec nevadí!


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce