recenze

Terra Militaris

Terra Militaris

Na popud jednoho našeho čtenáře jsme se po hlavě vřítili do moderní strategické webovky Terra Militaris, do válečného světa, kde se setkává několik tradičních národů.
Moderní je to správné slovo vystihující hraní Terra Militaris. Kde jinde na sebe narazí národy jako Řím, Egypt, Čína a Persie než ve webovkách poslední doby. Jelikož se jedná o standard, nedá se říci, že by výběr národů byl nikterak speciální. Dobrou zprávou ale je, že každá strana má vlastní architekturu a speciální jednotky, to vede k celkem příjemné znovuhratelnosti a určité svěžesti při každé nové hře.

Zkušenější hráči strategických her ale brzo poznají malý podraz od Terra Militaris a hlavně tvůrců. Hra běží na enginu, na kterém jsou postaveny mnohé jiné hry a bohužel je to znát na celé hratelnosti. Je zde velmi silná podobnost s Dragon Crusade, Empire Rising a hlavně Ministry of War, což je ve své podstatě totožná hra. Ovšem jestli se vám zmíněné hry líbí nebo líbily, bude se vám líbit i Terra Militaris. Problém nacházím v určité neoriginalitě a mírném zaspání doby, starší kousky jsou už třeba rok a více staré.

Není to taková hrůza
Začínám docela negativně, proto se pojďme podívat na samotnou náplň hry. V ní si po zvolení národa budete stavět město, které potřebuje civilisty, domky, kasárny, výzkumné budovy apod. Prostě klasika. Mimo město je náplní výstavba a vylepšování produkce materiálu (dřevo, kamení, železo) a jídla. Hráč se zde setkává i s prvními neutrálními monstry a nepřáteli, kteří slouží hlavně jako první možnost získání zkušeností pro vaše generály, kteří vedou armády. Ona stavební složka je fajn, ale slouží pouze jako základ, hlavní náplní hry je PvE a PvP boj. Bohužel také celkově hladký průběh procházení hrou a sahání po high nebo high-end fázi hry značně brzdí.

Celá technologie a možnosti připravit lepší vojsko závisí hlavně na úrovni hlavní městské budovy a ta je vždy limitována érou, ve které se nacházíte. Pro postup do vyšší (je jich pět) musí hráč splnit některé podmínky, třeba počet obyvatelstva, úroveň generála a hlavně sláva. Ta se dá získat pouze za splnění úkolů (dává se kapátkem) a vylepšováním budov. Pro dosažení třetí éry už potřebujete gigantické množství slávy, hra vás tlačí až do takových extrémů, kdy musíte zvýšit prakticky všechny budovy, které máte, na maximální úroveň pro postup. To vše zabere ohromné množství času a vy čekáte a čekáte. Nastanou chvíle, kdy i samotný boj a plenění armádou budou nudné, díky téhle brzdě.

Mít armádu je sranda
Terra Militaris rozhodně nezklamala v jedné věci. Tou je vedení armády pod vaším generálem a obrovská škála bojů. Různí protivníci mají různé hodnoty (život, obrana, útok) a to stejné platí i o vašich vojácích. U neutrálních jednotek se spíše jedná o vítězství většího vojska, hlavně když váš generál v boji ovládá několik pěkných schopností a vlastní slušnou výbavu (dá se přirozeně vylepšovat). Ale ve válkách s jinými hráči a národy už rozhoduje technologie a hlavně využití zmíněných speciálních jednotek. Kromě bojů na mapě a mezi národy je možnost získávat zkušenosti v arénách a speciálních výzvách, kdy na vás čeká několik neutrálních armád v řadě, zakončených pěkným bossem. Solidní výzva, stejně jako minihra, kdy procházíte labyrintem a doufáte ve štěstí, že následné dveře vás zavedou dále, a ne na začátek celé minihry. Dále se zde hraje na dosah vlivu na mapě (zapojuje se náboženství) a plenění měst. Ano, nejedná se o revoluci, ale tahle část prostě funguje a baví.

Styl strategických her se za poslední dva roky velmi změnil. Už tu nejsou textovky ani poměrně složité a provázané náplně, kde mnoho rozhodnutí může mít fatální následky, nebo dokonce game over pro vás. Dnešní strategie jsou graficky vyleštěné, nabízí mnoho aktivit, ale svým způsobem nezacházejí do hloubky jako kdysi a spíše se kloní ke casual stylu hraní. Taková je i Terra Militaria. Vizuálně lákavá a vyleštěná, se širokou škálou úkolů a aktivit, ale s šíleným čekáním na dosažení další éry. Jestli se dopracujete až ke konečné fázi hry, budete se královsky bavit, doporučuji ale ze začátku kýbl trpělivosti.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Laugher

Laugher | 04.01.16 v 00:47

Celá technologie a možnosti připravit lepší vojsko závisí hlavně na úrovni hlavní městské budovy a ta je vždy limitována érou


galerie

Terra Militaris Terra Militaris Terra Militaris Terra Militaris Terra Militaris Terra Militaris

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce