recenze

Yitien

Yitien

Starověká Čína otevírá svou náruč novým hráčům v nové hře. Připravte si oči na grafické a barevné orgie v této spíše umělecké hře.
Vlna moderních RPG stále neupadá a spíše to vypadá na dlouhodobý příliv. Některé jsou dobré, některé slabé a některé ani nestojí za řeč. Yitien spadá do kategorie „od všeho trochu“. A začíná to hned výběrem postavy. Jsou vám nabídnuty tři základní třidy ve stylu bojovník, magič, zloděj/lučištník. Rozdíl mezi nimi je, ale ten se objeví a prohloubí až v prostředku hry.

Fatálně pomalý začátek
Levelování v Yitien je jednoduchá sranda. Až do úrovně 30 se vše bude točit kolem přiběhnutí k NPC postavě, získání úkolu, vymlácení nějakých těch potvor, vrácení se k NPC postavě a získání velké porce zkušeností. Občas tu máme změnu, když musíte navštívit více postav během jedné cesty. Prostě první dvě hodiny hraní nestojí za řeč. Hra se vás sice snaží naučit všechno možné, ale kvůli automatickému naváděni a celkem nulovému výkladu se celou záležitostí proklikáte. Co je ještě horší? Příběh, který se během vaší cesty odehrává, je docela nezáživný. Prostě tenhle svět je v ohrožení, všude samé potvory, vy jste nadějní, bude z vás velký hrdina... NEXT!

Až od 30. úrovně se vše začne jevit v lepším světle. Získáte přístup na farmu, kde můžete produkovat lecjaké věci, a po dalších úrovních budete moci navštívit PvP arénu a různé instance.

Nechutně plytký boj
A opět ta úroveň 30. Do té doby zapomeňte na ohrožení života. Veškerý PvE je pro vašeho hrdinu naprosto neškodný a už po několika bojích pochopíte, že můžete jít na kafe. Váš hrdina bojuje automaticky a automaticky využívá speciální schopnosti. Až později se budete muset soustředit a své útoky lépe plánovat. Také tu je onen nešvar v podobě AFK, kdy vaše postava ve virtuálním světě sama běhá a mlátí monstra pro zisk zkušeností a peněz.

Už je to lepší
No, zatím jsem byl dost kritický, ale pojďme se podívat na ty lepší části. Hra je nádherná, i když se jedná o 2.5D hru, kde výsledek bývá často podprůměrný, tady si stěžovat nemůžete. Budete se často zastavovat na různých místech, abyste si vychutnali okolí. Postavy jsou do detailů vyšperkované, stejně jako různí nepřátelé. Kouzla vypadají efektivně a vše má parádní barevnou paletu.

Jak už jsem výše naznačil, postavy jsou odlišné, s tím souvisí i schopnosti, výbava, vizáž a role ve větších skupinách. Pokud vás přestane bavit jedna, pak můžete přejít na jiný server a vyzkoušet další. Autoři se také velmi snažili o bohatou náplň, takže vás zabaví farmařením, hromadou bitev s jinými hráči, vylepšováním předmětů, schopností a dalších blbůstek. Sice se nejedná o originální věc, ale tyhle maličkosti se vždy počítají a Yitien za to získává bonusové body.

Yitien přišla do světa MMORPG s velkým hurá a pocitem, že tahle gamesa bude jiná, lepší, větší, prostě reklama na prací prášek. Ve výsledku se jedná spíše o zklamání. Naštěstí nemůžu napsat propadák, jelikož na hře se očividně slušně pracovalo, aby měla co nabídnout. Bohužel forma zvítězila nad obsahem a vypadá to, jako by autoři zapomněli, že boje mají být hlavním tahounem, stejně jako úvodní fáze hry, která prostě musí zaujmout. To se nestalo a já dávám s odřenýma ušima 60 %.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:18

text příspěvku

Laugher

Laugher | 12.06.15 v 18:18

Skvělá.


galerie

Yitien Yitien Yitien Yitien Yitien Yitien