recenze

Torn City

Torn City

Dlouho předlouho jsem se nevydal do světa textové webové hry. Ovšem reklama gamesy TORN (mírné napadení hratelnosti Rama her) mě dotáhla až do registru a poté i přihlášení. Obstála v mém kritickém okénku tato pět let stará gangster hra?
Plným jménem Torn city je taková kombinace gangster a social web hry. Jako nově zaregistrovaný hráč máte jednoduchý úkol. Stát se tím nejbohatším a nejvlivnějším občanem virtuálního TORN světa.

Jsou tu dvě cesty a každá je správná

Všichni vědí, o co hlavně jde. Ano, peníze točí světem a vy chcete být ten, který rozhoduje jakým směrem. Vydělat si až na vlastní ostrov jde a to dvěma náplněmi. První je vaše legální práce a druhá je kriminální stránka života. V obou případech začínáte od naprostého začátku a než se vypracujete na mistra svého oboru, uběhne slušná řádka měsíců.

Postav se na vlastní nohy, navštiv párkrát kriminál a možná si i něco vyděláš

U jakékoliv hry se očekává nějaký tutoriál, pokud se nejedná o nějakou primitivní záležitost. Ovšem každá hra je chválena, pokud tento počáteční návod zapadne do hry takovým způsobem, že nenarušuje hratelnost a vy ani nemáte pocit, že se vlastně učíte něco nového. Právě začátek je zde rozdělen do deseti misí, které provedou všemi prvky hry.

Pokud jste už hráli nějakou online mafia hru, pak budete v Torn City jako doma. Nejvíce se zde hráč opravdu zaměří na kriminální záležitosti. Bohužel dost často končí v kriminálu. Našli se ovšem i tací, které vás z něho jen tak dostali. Ovšem pokud se tam vracíte skoro po každé třetí nepravosti, tak z toho až tak šťastní nejste.

Peníze se ze začátku dávají kapátkem a hráč musí být hodně trpělivý, než se dostane k vysněným miliónům.

Různé aktivity a málo energie

Krom kriminálních činů tu hráč žije i legální život. Výběrem práce to vše začíná, a jestliže se chcete vypracovat například na věhlasného chirurga, musíte dokončit patřičné kurzy a získat dostatečné množství skill bodů. Nevím proč, ale tahle záležitost mi přišla na celém kousku nejzajímavější. Škoda, že se v této civilní oblasti nenašlo více možností.

Jako obvykle můžete napadat i ostatní hráče. Výběr tu není náhodný a váš útok musí být přímo cílený vůči některému hráči, kterého si nejdříve najdete. Boj je to na kola, plus za výběr zbraní, které vlastníte. Mínus – je to mírný stereotyp. Pokud vyhrajete, můžete poslat poraženého do nemocnice nebo ho sprostě oloupit.

Všechno, co zde děláte, ať už zákonné nebo ilegální aktivity, stojí energii a tzv. nerve body. Ty se samozřejmě automaticky doplňují, ale je tu docela nízká maximální hladina (premium účet dává klasické výhody navýšení a rychlejší regenerace).

Zajímavý a matoucí systém růstu

RPG elementy jsou u této hry základem, takže v průběhu hry „rostete“. Hlavně v části kriminality a napadání získáváte zkušenosti, a pokud vás odvedou do vězení, tak i ztrácíte. Po čase se tak vyšplháte na vyšší level a získáte i dvojí druh speciálních bodů. Jeden je na nákup vylepšení pro vaši osobu (více nervů, zlepšování statistik, …). Druhá skupina bodů se dá i nakoupit za reálné peníze, a pokud jich máte dost, můžete si otevřít speciální části světa (například burzu). Ať jsem hledal a četl, prostě jsem procenta zkušeností nemohl nikde najít. Například po nějakých dvou týdnech pilného „paření“ jsem se vyšplhal pouze na lvl 4 a poté jsem neskutečně dlouho tápal, než jsem se posunul dál. Dodávám, že jsem si pilně prostudoval rady zkušenějších hráčů, jak ve hře rychle postupovat, protože možností, jak šlápnout vedle, je mnoho.

Rozsáhlá komunita

Jak jsem se hrou prokousával, zjistil jsem, že hra není vůbec opuštěná a že vlastně pořádně žije. Jak postupně objevujete různé drobnosti, tak narážíte na obsah, který otevírá cestu sociálním možnostem. Můžete zakládat podniky, nebo v některém pracovat, tvoříte různé gangy, a tak dále. Tyto velmi zajímavé věci se však dostávají do hry až po delší době hraní (více jak měsíc).

Mizerná grafika

Vím, že se jedná o textovou hru. Neočekává se tedy, že zde najdeme grafické orgie, milion obrázků a pozadí ze Sixtinské kaple. Ovšem zase minimum právě těchto prvků hře hodně podráží nohy. Bohužel i ty co zde najdeme, nejsou moc propracované.

Happy End

Zním sice možná kriticky, ale Torn má mnoho světlých stránek. Nejsou sice až tak vidět, ale zvyšují hratelnost. Jsou to hlavně popisky vašich činností, a jak se vám v nich dařilo. Vaše atributy ovlivňují vaše výsledky a celkově se hra dobře hraje. Ještě nesmím opomenout velmi obsáhlou sociální síť, ovšem její využití a výhody se otevřou až v pokročilejší fázi hry a dostat se tam zabere hooodně času. Takže…

Za poslední půl dekádu se toho mnoho změnilo. Grafika a celková propracovanost her se skoro až neuvěřitelně zvyšuje. To co bylo před pár lety považování za úžasnou MMO hru se dá spustit jako webová hra ve vašem prohlížeči. Jak se říká – pokrok nezastavíš.

Grafická zastaralost u TORN je přímo cítit, ne, hra to není vůbec špatná, jenom je to prostě dobrý černobílý film na vaši LCD 3D televizi.

Do Torn City se dostanete tudy


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =


galerie

Torn City Torn City Torn City Torn City Torn City Torn City Torn City Torn City Torn City Torn City Torn City

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce