recenze

World of Warplanes

World of Warplanes

Usedněte za knipl desítek letadel. Staňte se elitními esy, které mají na kontě desítky sestřelů. Rozpoutejte válku ve vzduchu i na zemi. O tom všem je World of Warplanes. Pojďme si jej přiblížit v recenzi!
Zhruba před rokem začaly dělat společnost velmi oblíbeným tankům z World of Tanks taktéž letadla. Ty to dotáhly až na samostatnou online hru, která si ze zmiňovaných tanků bere osvědčený koncept sbírání zkušeností, a nabízí tak velice podobný zážitek z hraní. Tentokrát ovšem už nejsme tolik přízemní a vydáváme se na výlet do oblak. Tankovou střílnu jsme vyměnili za letadlový kokpit. Jedná se o příjemnou změnu nebo bude lepší zůstat hezky na zemi?

Na World of Warplanes je vidět, že autoři rozhodně nehodlají měnit něco, co tak zatraceně dobře funguje. Pakliže jste dnes už snad legendární tanky hráli, budete zde jako doma. Dokonce i vzhled vzhled menu zůstal stejný. I zde máte svoji garáž, kam umisťujete své válečné stroje, které můžete dále vylepšovat. Jen s tím rozdílem, že tanky vystřídaly letadla. Taktéž je na tom počet frakcí, jejichž stroje si můžete postupně odemykat spolu s nasbíranými zkušenostmi. Zalétáte si tedy jak v letadlech amerických, nýbrž i ruských, britských, německých a japonských. Všechni opancéřovaní dravci se pak dělí do tří skupin - stíhače, těžké stíhače a bitevní letouny. Každá třída se liší rozdílnými vlastnostmi. Stíhači jsou malí, hbití a dobře obratní, ale taktéž i velmi málo odolní a není takový problém je sestřelit. Těžtí stíhači vynikají skvělou palebnou sílou a mohou nést bomby, s nimiž můžete zatopit protivníkově obraně, už nejsou ovšem tak hbití a ovladatelní. Někde na pomezí těchto dvou tříd stojí bitevní letouny. Ty jsou takovým kompromisem mezi oběma třídami, ve hře jich je ovšem nejméně. Je tedy jen a jen na vás, jakou válečnou mašinu si oblíbíte a jaká letadla se tedy rozhodnete postupně odemykat.

V bitvě se proti sobě postaví dvě patnáctky letadel ve dvou týmech. Vyhrává ten, kdo sestřílí protivníka rychleji, nebo mu dokáže vybombardovat jeho základnu a ubránit tu svoji. Za každý sestřel, za každou dobře shozenou bombu či asistenci, jste na konci bitvy oceněni zkušenostmi a penězmi, které následně můžete vrážet do zlepšování či nákupu jiných plechových miláčků. Zábava takřka zaručena.

Autoři ze studia Wargaming hodně dobře ví, co dělají. Proč také měnit něco, co funguje skoro dokonale. World of Warplanes stojí někde na pomezí arkády a simulátoru. Není to tak těžké, aby vás to přestalo po pár minutách bavit, ale zároveň ani tak jednoduché, abyste dokázali sestřelovat nepřátelská letadla s prstem v nose. Je otázkou, proč autoři neskloubili letadla a tanky do jedné hry v podobě rozsáhlého updatu do World of Tanks, podobně jako se to povedlo nedávno konkurenčnímu War Thunder, není to ovšem ničemu na škodu. Letadla si svojí hru jednoznačně zaslouží. Audiovizuál je na tradičně profesionální úrovni, jen škoda toho poměrně malého počtu letadel a map. Jak však známe autory, pravidelnými aktualizacemi se tento stav bude postupně zlepšovat.

World of Warplanes si určitě nenechte uletět. Hodiny zábavy jsou takřka garantovány.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:24

text příspěvku

1Laugher

1Laugher | 18.01.18 v 01:03

Těžké stíhače mají špatné manévrovací schopnosti a dynamiku, jsou ale smrtící při střemhlavých útocích

Lukáš-Kafa

Lukáš-Kafa | 18.02.17 v 18:18

strašna chujovina

Petosko

Petosko | 05.02.16 v 04:34

Krásná letadla.

DráKula-Vobecká

DráKula-Vobecká | 19.01.16 v 11:45

super

Laugher

Laugher | 15.06.15 v 01:27

Pěkné.

paki7

paki7 | 17.08.14 v 11:58

pekne historické lietadla(P)


galerie

World of Warplanes World of Warplanes World of Warplanes World of Warplanes World of Warplanes World of Warplanes