recenze

World of Tanks

World of Tanks

World of Tanks, dlouho jsme se do nich nepustili, ale jakmile jsme toto akční MMO stáhli a nainstalovali, strávili jsme s ním několik dlouhých a hlavně zábavných nocí.
Nejspíše si říkáte, proč jsme o této hitovce nenapsali dříve. Osobně jsem první verze chvilku vyzkoušel, ale nebavila mě tak, jak bych si představoval. Existovala značná nevyváženost mezi tanky a platící hráči měli až neuvěřitelnou převahu. Po určité době jsem se k WoT vrátil a... WOW.

II. Světová řádí
World of Tanks je čistě o mlátičce tanků z 2. světové války… vlastně nejenom tanky, objevují se zde i třídy jako Tank destroyers nebo SPG (nic jiného než dělostřelectvo s vlastním pohonem) pod vlajkou hlavních mocností oné kapitoly – Německo, Velká Británie, USA, Francie, Rusko a postupně přibývají další. Za všechny můžete hrát a všechno vyzkoušet, i když vám to zabere docela dost času.

Z čeho budu střílet?
Pro začátek dostanete naprostý šrot, tanky Tier 1, což znamená to nejhorší z nejhorších. V tomto případě si člověk ale nemusí moc zoufat. Jedná se spíše o tréninkové boje a budete většinou postaveni proti hráčům, kteří trpí stejnými tanky. V garáži vám tedy ze začátku stojí 4 tančíky (USA, GB, Rusko a Německo).

Po první bitvě vám ale nejspíše začne docházet, jaké možnosti budete mít. Po každé bitvě dostanete peníze a zkušenosti, obě věci se velmi hodí a jejich rozdávání je závislé na tom, jak jste si vedli – vítězství/prohra, počet zničených tanků, průzkum atd. Za zkušenosti se dají odemykat nové a lepší části pro tanky, které vlastníte, a po čase je vám dána příležitost získat nový tank, který je další v dané části technologického stromu (RADA: Dejte si ten čas a všechno prozkoumejte a vyberte favority, cesta zpět nebo změna názoru je značně drahá záležitost). Ten se hlavně dělí na tanky, SPG a Tank Destroyers. Všechny třídy a druhy mají mnohdy silné i slabé stránky, člověk se je holt musí naučit, využít a podřídit se jim.

Už jsem použil výraz garáž, ta obsahuje několik slotů, do kterých kupujete tanky nebo je prodávate (moc za ně nedostanete), najímáte posádku, opravujete škody a dokupujete náboje. Zkušená posádka dokáže dělat divy, je dobré, že můžete investovat do zkušeností, ale pokud chcete mít našlapané stroje a výborný personál, připravte se na dlouhé hraní nebo si zaplaťte. Příplatek je i v případě většího počtu slotů v garáží, já osobně jsem tuto potřebu neměl a vystačil jsem si s tím, co mi bylo nabídnuto.

Jdeme se prát
Zatím to byla přípravná část, ale teď nahlédneme do samotné bojové části. Můžete se nechat zařadit náhodně, nebo si vybrat, jaký styl bitvy chcete, popřípadě pozvat pouze kamarády nebo klany. Já jsem po většinu času hrál sám za sebe, takže volba padala na první možnost.

Módy, do kterých vás výběr pošle, jsou: Assult – jedna strana útočí, druhá brání základnu, Defence – to stejné, akorát vy stojíte na straně obránců, třetí je čistě o obou stranách mající základnu, kterou musí ubránit a obsadit tu protivníkovu. Asi nebude velké překvapení, když hra končí, pokud jedna strana nemá už žádný tank ve hře.

Bitva je pak už solidní akce, začínáte vždy na základně nebo na předem určeném bodě a snažíte se o dvě věci, přežít a ničit protivníky. Ze začátku asi nebudete moc taktizovat, prostě jedete, střílíte, občas se kryjete, ale jak časem budete sbírat zkušenosti a používat jiný druh obrněnců, budete se učit, jak opravdu zůstat ve hře co nejdéle. Dělostřelectvo má svou vlastní velmi speciální roli. Dostřel je obrovsky a může střílet přes kopec. To znamená, pokud se jednotka skrývá a není kompletně ukrytá za skálou apod., máte šanci na zásah, ovšem naučit se 100% využívat tuto dovednost není jen tak.

Ovládání je jednoduché a velmi intuitivní, vlastně vám stačí akorát směrové šipky a myš. Pro udílení rozkazů/zpráv nebo využití větší škály možnosti v interfacu je pak několik kláves.

Mapy
Perlou WoT jsou naprosto geniální mapy a bitevní pole. Ty se skládají z otevřených terénů, měst, nebo kombinují obě oblasti dohromady, připočítejte k tomu variaci podnebí, zemí a dostanete obrovský mix, který obsahuje přes 20 map, a můžete mi věřit, když řeknu, že se v drtivé většině jedná o samý originál. Každá mapa má také různé druhy taktiky a míst, které se dají využít pro váš prospěch, než je ale objevíte, uběhne hodně vody.

World of Tanks je jednoznačnou záležitostí pro akčně laděné hráče a F2P milovníky. Ano, některé věci se dají koupit nebo dosáhnout rychleji placením, ale na celkový výsledek a hratelnost to nemá příliš velký vliv. Vždy budete dosazování do her, kde soupeři nemají příliš silnější nebo slabší tanky a vy se budete královsky bavit. Pokud po čase objevíte kouzlo taktizování a zkušené hráče, je možné, že u hry strávíte měsíce.



V tématech:

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 11:56

text příspěvku

Lukáš-Kafa

Lukáš-Kafa | 18.02.17 v 18:19

a je tu druhá chujovina vubec mě ta hra nebavila

frod0pipin

frod0pipin | 10.01.15 v 12:03

super hra hraju ji od rána do večera

Patrik-Muller

Patrik-Muller | 31.05.14 v 22:47

Grafika je na špičkové úrovni , ovladatelnost této hry je prostě super , super prvky , skvělá hra !

DoDoTom68

DoDoTom68 | 30.05.14 v 10:26

dobra tanková simulácia a pekná grafika©

Volph | 03.11.12 v 18:52

naprosto nejlepší hra! časté updaty, český dabing, velká česká komunita, realističnost, věrné kopie tanků, hezká grafika....... nemůžu přijít na jediné mínus...


galerie

World of Tanks World of Tanks World of Tanks World of Tanks World of Tanks World of Tanks World of Tanks World of Tanks World of Tanks

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce