recenze

War Thunder

War Thunder

Tato letadla se přiřítila odnikud, dala jasně najevo svou kvalitu, nalákala miliony hráčů a teď postupně ovládají oblaka, ale jenom tam nezůstanou. Je tu řeč o hitu tohoto roku. War Thunder.
Možná jste o nich slyšeli ve spojení s další populární MMO hrou World of Warplanes. Možná jste slyšeli, že War Thunder je rozhodně lepší, ale o to tu teď nejde. War Thunder nás prostě ohromila, zasloužila si naši pozornost a nejeden propařený večer.



Hlavní náplní jsou letadla v období před, během a po druhé světové válce. Jsou to letadla, která byla nejslavnější a zapsala se do dějin válečné historie. Teď je pouze na vás, jak je budete ovládat a jak si povede strana, za kterou budete bojovat. Vy se stáváte pilotem a na výběr máte ze světových mocností. Německo, Rusko, USA, Velká Británie a Japonsko. Skvělá možnost si vybrat? Ono je to ještě lepší, můžete totiž kdykoliv hrát za danou zemi v jakémkoliv letadle, které máte vyzkoumáno a které vám pěkně leží v hangáru. Začněme ale postupně.



War Thunder sbírá plusové body hned od začátku hry, kdy si projdete tutorial. Ten vás naučí základní ovládání, míření, střelbu a… a to je vše. Kontrola letadla je extrémně jednoduchá a intuitivní a do takových pěti minut se zapojíte do své první bitvy. Nic více není potřeba. O samotné náplni bitev až za chvilku, protože si musíme ještě některé věci trošku ujasnit. Nejpopulárnější bitvy jsou „arcade“. Ty jsou opravdu o co nejčistší zábavě, možnosti respawnu. Když vám dojde munice, sama se za chvilku doplní a začínáte ve vzduchu. Nemyslete si, že War Thunder je čistá arkáda. Nabízejí se totiž i možnosti reálných nebo historických bitev, kde už musíte umět startovat a přistávat na letišti, potažmo počítat s horším ovládáním, které už podléhá více realitě a smrt je zde trvalá po dobu bitvy. V této části je snad jediné a spíše kosmetické mínus. Pokud třeba budete hrát za starou dobrou Anglii, nebudete se moci připojit do reálných bitev a prozatím jsem měl šanci navštívit pouze jeden typ bitvy. Časem určitě dorazí další a otevřou se nové možnosti.

Jak ale probíhají bitvy celkově? Už jsme si řekli jasný rozdíl, arkáda je o startu ve vzduchu a jednoduchém ovládání, reálné bitvy jsou prostě… více reálné a smrt je trvalá. Není tedy divu, že na arkádu budete čekat pár sekund a na reálnou bitvu několik minut. On už fakt, že v arkádě můžete po sestřelu letět s dalším letadlem, jež máte v hangáru za danou zemi, kterou jste si pro bitvu vybrali, je naprosto super a prodlužuje vám to pobyt v oblacích. Bitvy jsou poté rozděleny na „Dominion“, kdy musíte pomocí přistání obsadit co nejvíce ze tří letišť a nepřátelský tým tím začne ztrácet body. Nebo klasický „DeathMatch“ s tou změnou, že musíte likvidovat hlavně pozemní cíle, tedy tanky a lodě, které jsou (prozatím) ovládané AI. Pokud budete mít rozumné hráče, kteří pochopí svou roli, můžete počítat s obrovským množstvím sestřelů, asistencí nebo zásahů pomocí bomb či raket. Proč role?

Letadla ve War Thunder odpovídají skutečnosti. Tedy máte stíhací stroje, bojové letouny a bombardéry, které se vskutku hodí do různých situací. Stíhačky jsou rychlé, extrémně pohyblivé a slouží… ke stíhání dalších letadel nebo ochraně bombardérů. Bojové letouny jsou méně mobilní, ale zato vybaveny extrémní palebnou silou a později i raketami na pozemní cíle, které mohou zničit třeba tanky (stíhačky si u nich ani neškrtnou). Nu a bombardér létá v pěkné výšce, užívá si velké rychlosti, možnosti bombardovat z relativního bezpečí a minimální možnosti se bránit. Ve zkušených rukou se tyto role nemusí dodržovat a už jsem zažil, že se pilot bombardéru šikovně zapojil do stíhacího souboje nebo že rakety byly použity i jiným způsobem než na ničení pozemních cílů.

Pojďme ale dál, na začátku máte pouze přebytky z první světové a modernější letadla si můžete odemknout jen jedním způsobem. Tím že létáte a zvyšujete tak nejenom svou zkušenost jako pilot, ale i zkušenosti samotného národa. Po každém levelu se vám odemkne nějaký ten nový stroj a vy si ho můžete zakoupit, pokud máte místo. Každé letadélko má také možnosti úprav, které vám mohou pomoci v zaměřování, s výdrží a tak dále. Záleží ale na vás, jestli danou výpomoc využijete pro určitou situaci, nebo ne. Narazil jsem na případy, kde dávali přednost jinému nastavení, ale já jsem se v tom až tak moc nedrápal a byl jsem rád za každý „upgrade“. War Thunder v této části naprosto exceluje a s počtem letadel přes sto si určitě vyberete.

Technická stránka hry? Naprosté orgie. Od parádní a jednoduchý UI (menu) přes chytlavou a někdy i epickou hudbu a audio až po totálně dech beroucí grafiku. Detaily letadel jsou dokonalé. Během soubojů můžete krásně vidět, jak vás provrtávají kulky nebo jaké jsou následné škody. Mapy vás vezmou do hor, údolí, nad města, řeky, pláže a zase zde můžete vychutnávat každičký detail. Do toho si připočtěte i změnu počasí. Někdy je krásně jasno, polojasno nebo naprosto zataženo a i tahle část kompletně ovlivňuje letecké souboje a dodává hratelnosti obrovskou hloubku.

Teď se mnou nemusíte souhlasit, to už je na vás. Jde o placení ve hře. Za reálné peníze si můžete koupit některá letadla, která za herní měnu neseženete, nebo si můžete přikoupit místo v hangáru navíc. Slyšel jsem a četl jsem názory, které tuto metodu odsuzují a částečně mají pravdu. Někteří soupeři si vás podají na stříbrném podnose i se zákuskem, ale jedná se o mizivé procento. Pokud budete ve hře aspoň trochu dobří a hráč nezačne dělat naprosté hovadiny nebo dodržuje trochu týmovou hru, může v klidu porazit i tyto soupeře. Hlavní je v této hře zábava a té se mi dostalo více, než jsem čekal. A že jsem měl vysoká očekávání. Díky perfektně zvládnuté atmosféře dané doby, vynikající hratelnosti, která kombinuje jak arkádu, tak i simulaci, pestrobarevné nabídce letadel a perfektnímu technickému zpracování dávám tak vysoké hodnocení.

Hrajte ZDARMA - odkaz zde.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:25

text příspěvku

Lukáš-Kafa

Lukáš-Kafa | 18.02.17 v 18:17

stale hraju a baví mě to

Lukáš-Kafa

Lukáš-Kafa | 18.02.17 v 18:16

hraju a stale mě to baví :) kdo si chce zahrat ? :D

Blaster27

Blaster27 | 18.07.16 v 19:08

Miluji letadla takže mohu jen doporučit :)

frodopipin

frodopipin | 08.02.16 v 19:03

Perfektní grafika a provedení letadel

Petosko

Petosko | 05.02.16 v 04:35

další letecké napětí :)

Laugher

Laugher | 02.02.16 v 12:29

Hlavní náplní jsou letadla v období před, během a po druhé světové válce

Laugher

Laugher | 15.06.15 v 01:29

Letadla jsou fajn.

JežeQ

JežeQ | 08.02.15 v 10:46

podle mě je warthunder lepší než worldofwarplanes

frod0pipin

frod0pipin | 10.01.15 v 12:03

vynikající

DoDoTom68

DoDoTom68 | 30.05.14 v 10:21

ćista vojenska lietadlova arkada©


galerie

War Thunder War Thunder War Thunder War Thunder War Thunder War Thunder War Thunder

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce