článek

To nej z roku 2006 – první část

To nej z roku 2006 – první část

Další rok máme za sebou a nezbývá nám nic jiného, než ho pořádně zrekapitulovat. Objevila se u nás strašná spousta her, z nichž každá byla svou kvalitou na zcela jiné úrovni. My jsme dnes vybrali jen ty, které stojí opravdu za to. To nej z roku 2006 – první část

Další rok máme za sebou a nezbývá nám nic jiného, než ho pořádně zrekapitulovat. Objevila se u nás strašná spousta her, z nichž každá byla svou kvalitou na zcela jiné úrovni. My jsme dnes vybrali jen ty, které stojí opravdu za to.


Nemá smysl úvod nějakým způsobem natahovat, proto mi dovolte jen velmi stručně připomenout, co se vlastně za poslední rok událo. Tím nejdůležitějším faktorem bylo, že jsme začali vydávat celkově 10 her denně. Tři z toho jsou samozřejmě flashovky, ale o těch v článku řeč nebude. Náš text je zaměřen „pouze“ na těch 7 gamesek denně, které jsme vám neúnavně připravovali a budeme připravovat na každý den. Protože textu je připraveno trochu více, rozhodli jsme se článek rozdělit na dvě části a ta první z nich čeká na vaše přečtení právě nyní.



Akční hry



F.E.A.R. Combat



Společnost Sierra Entertainment, jakožto vlastník většiny práv komerčního trháku F.E.A.R., se rozhodla k opravdu nevšednímu kroku. Jako samostatný balíček vypustila do světa kompletní multiplayerovou část této pecky a ke všemu jako freeware. Jedinou překážkou jsou vysoké nároky, ale jinak si myslím, že si titul právem zaslouží prvenství.









Tremulous



A hned druhé místo si drží další pecka, postavená na enginu populárního Quaka 3. Jedná se o čistě multiplayerovou hru, které lze skutečně vytknout snad jen obrovské nároky na HW. Jinak je k dispozici prakticky vše, od nápaditých lokací, přes kvantum zbraní až po zajímavé modely postav. A to vše v množstvím větším než velkém. Více není myslím potřeba dodávat.



Kleptocracy



Tato hra není unikátní ani tak svým zpracováním, jako spíše celkovým motivem. Jedná se o titul, kde jste účastníky jistého klání o nejlepšího zloděje. Vaším úkolem je dostat se nepozorovaně do místního muzea a v co možná nejkratším limitu sebrat co nejvíce předmětů. Konkurence je ovšem veliká, a tak se musíte setsakramentsky snažit. Já jen dodám, že se jedná o titul z produkce DigiPenu, což už samo o sobě značí mnohé.



BugAbOO



Letošní ročník Becherovka Game byl zajímavý v mnoha věcech, avšak tou nejpatrnější věcí je jistojistě fakt, že se zde objevilo poměrně slušný počet kvalitních gamesek. BugAbOO byl jednou z nich, a protože se porotcům nejvíce líbil mezi akčními hrami, odnesl si ve své kategorii prvenství. Kvalit výše zmíněných titulů sice nedosahuje, avšak rozhodně se autoři za své dítko stydět nemusí. Čtvrté místo je mezi konkurencí více než obstojné.



Kannonwagens



Kannonwagens je další kousek od již zmíněného DigiPen a i ona dokazuje, že studenti této univerzity nejsou žádnými amatéry. Tentokrát se jedná o opravdu hutné tankové bitvy, kde si můžete vybrat jednu z mnoha stran konfliktu a na několika dostupných mapách pak budete muset předvést, co ve vás vězí. Vaším úkolem bude samozřejmě zničit všechny soupeře. Atmosféra přitom bude dosti netradiční a právě za to jsme se rozhodli udělit tomuto titulu páté místo.



Další nominované hry: Brigades, Paintball 2.0, Dynamite.



Strategie



Spring



Jako blesk s čistého nebe se objevila tato strategie, kterou jsme vám přinesli na Silvestra. Její singleplayer část sice za moc nestojí, avšak v multiplayeru své slabiny dohání. Pokud je vám dílo povědomé, pak vězte, že se jedná o remake starší hry Total Annihilation z roku 1997 a jako u málokteré hry jsme se v redakci shodli, že si své prvenství ve své kategorii více než zaslouží.









Sorades



Sorades je dalším skvostem, který lze směle přirovnat k dnes již legendární sérii Command & Conquer. Tento klasický námět si na svá bedra vzali lidé z jednoho německého týmua jejich výsledek je více než slušný. Pro nás hráče je ovšem nejdůležitější, že nám hra přinese opravdu kvantum hodin zábavy, a tak je myslím zcela fér odměnit tento kousek druhým místem.



Castle Defender



Jak je již z názvu patrné, úkolem této gamesy bude ubránit se. Jakožto movitý hráč budete mít k dispozici menší pevnost a tu bude potřeba ochránit před roztržitými nájezdníky. Jejich útoky se budou bohužel stupňovat, ale vy naštěstí můžete jít s dobou a svou defenzivní výbavu si patřičně vylepšovat. Odměnou vám pak bude královský pohled na vaše zoufalé protivníky.



Warzone 2100



Původem komerční hra, která díky zpřístupněným zdrojovým kódům jako Open Source, byla komunitou lehce upravena a vydána jako opravdu povedená strategie, která si v ničem nezadá s jinými žánrovými kousky. Výhodou je pak opravdu povedený multiplayer, který nabízí zábavu na nejednu dlouhou chvíli.



Base Invaders



Podobně jako u kousku Castle Defender bude vaším úkolem ubránit vaši základnu. Řítí se na ni opravdu kvantum nepříjemných (i když graficky povedených) oponentů a vy budete muset použít všech dostupných prostředků, abyste tyto agresory poslali do věčných lovišť. Co se technického zpracování týče, tak v tomto ohledu mi nezbývá nic jiného, než projekt řádně pochválit.




Další nominované hry: Hotel Market, Playground King, netPanzer, Siam Banrai.



Simulátory



FlightGear Flight Simulator



Přiznám se, že tuto hru jsem v době svého recenzování objevil opravdu jen čirou náhodou, avšak musím říci, že jsem za to rád. Jedná se o titul, který si v ničem nezadá s komerčním konkurentem od Microsoftu – Flight Simulatorem. Nabízí skutečně vše, co by měl takový pilot ovládat, aby se stal prvotřídním pilotem. To vše okořeněné pořádnou dávkou reálií. Co více si přát?









Mania Drive


Mania Drive je závodně-simulátorovým titulem, který si za vzor vzal oblíbenou Trackmanii Nations (ještě o ní bude mnohokrát řeč, pozn. redakce) a bere si z ní jen to nejlepší. Máte tak k dispozici pěkné prostředí, solidní závodiště a slušný dopravní prostředek. Ten je sice pouze jeden (Renault Clio), avšak bez problémů vám můžeme zaručit, že si užijete opravdu spoustu zábavy.



The Eskimo Fishing Trip



Jestliže rádi rybaříte, pak je následující počin určený právě vám. Vaším úkolem pak není nic menšího, než pochytat co možná nejvíce ryb a postupně si tak zpřístupnit nejen nové lokace, ale i nové možnosti. Nejdůležitějším faktorem pak je samozřejmě přesnost, protože bez ní se opravdu daleko nedostanete. To, že se navíc musíte vybavit dostatečnou porcí trpělivosti, je pak myslím více než jasné.



Space Threat



O kvalitní vesmírné simulátory je nouze. Každá nově příchozí žánrovina (speciální výraz pro hru určitého žánru :)) tak více než potěší, a to obzvláště, pokud je tak kvalitní jako Space Threat. Námětem se jedná o gamesku, která si za vzor bere ty největší legendy jako Elite či Privateer a z toho nejlepšího pak vytváří vlastní zábavu, která je nejenom dobře hratelná, ale i slušně zpracována.



Total Eclipse



Jestliže se pohybujete v herní branži, jistě vám není jméno Trevora Storeyho neznámé. Jako jeden z mála vývojářů se totiž úzce specializuje pouze na remaky oblíbených hitů a dává jím zcela nový rozměr. Z jeho dílny jsme měli možnost okusit již spoustu produktů, avšak tento nabízí zcela něco unikátního. V roli archeologa se totiž můžete podívat do starého Egypta a prozkoumat mnohé z jeho krás.



Další nominované hry: Latte!, Trampoline.




Dungeony/RPG



Freedroid RPG



Co byste řekli Diablu v trochu nevšedním provedení? Ano, právě tohle je Freedroid RPG, který k nám přišel díky neutuchajícímu zájmu autorů k již zmíněné legendě od Blizzardu. Procházíte tedy velice zajímavým světem, sbíráte předměty, likvidujete nepřátelé a to vše ve velice slušném zpracování, které svému vzoru ostudu rozhodně nedělá.









Sword of Fargoal



Sword of Fargoal je remakem stařičkého titulu z dob osmibitů. V možná až lehce archaické grafice zde máme ovšem titul, který může jít příkladem mnoha dalším žánrovým projektům. Námět je také dosti podobný tomu z Diabla (je také dost možné, že se originálem nechali lehce inspirovat u Blizzardu) a vy tedy procházíte dungeonem, sbíráte předměty, likvidujete nepřátele a skvěle se bavíte.



Undercroft



Je to smutné, ale je to tak. Klasické kobkové dungeony jako Dungeon Master, dnes již prostě nefrčí. Hráči si holt oblíbili jiné žánry, přesto nelze říci, že by tento námět měl nouzi o fanoušky, ba řekl bych že tomu je právě naopak. Jen jich prostě není tolik, kolik by si mnozí přáli. Každopádně to nemění nic na tom, že zde máme právě takovou hru a patříte-li mezi příznivce, není proč si s dopřáním Undercroftu váhat.



RuneSword 2



Titul na slušné čtvrté pozici je pokračováním velice slušného dílu, který je v našem archívu již mnohaletou stálicí. Dnes zmíněné pokračování ale svého předchůdce překonává snad ve všem směrech a pokud nevěříte, rozhodně ho vyzkoušejte. Rozhodně neprohloupíte.



Doom, The Roguelike



Stejně jako FlightGear Flight Simulator jsem objevil skutečně náhodou a musím říci, že ani v tomto případě nemůžu litovat. Původního Dooma od ID Softu znáte jistě všichni a aby taky ne, vždyť tato hra je jedním z předků dnešních FPS her. Dokážete si ale představit tuto legendu bez grafiky, složenou pouze ze znaků z ASCII tabulky? Ne? V tom případě vás musím ujistit, že před vámi je jedna z nejzajímavějších her poslední doby.



Další nominované hry: Tibia, Diablo Roguelike.




Arkády




Squishy the Starfish



Nyní pozvolna přejděme mezi hopsačky. Jako první tu máme hned jednu menší průlomovou hru. Autoři ze známého institutu DigiPen v ní jasně předvedli, jakým způsobem si představují, že se bude žánr skákaček ubírat. Vy můžete ovládat malou hvězdu, která se ale dokáže pohybovat zcela nevšedně. Připočteme-li celkovou kvalitu zpracování, na jakou jsme u DigiPenu zvyklí, pak zde máme opravdu zaslouženého vítěze.









Gelatin Joe 2



V DigiPenu jsou zkrátka borci, svědčí o tom v pořadí již druhá hra mezi arkádami, která získává medaily. Opět to zapříčinily inovátorské prvky, na které rád vzpomínám i dnes, několik měsíců po recenzování. Ovládáte malou želé kuličku a vaším úkolem je překonat nástrahy místního světa. K dispozici budete mít několik barevných kuliček, které se mezi sebou liší v účinku, a tak bude záležet především na vaší šikovnosti, jak daleko se dostanete.



Lyle in Cube Sector



Aby toho nebylo málo, máme zde další hru s inovátorskými prvky. Tentokrát ale ne od společnosti DigiPen (ne že by nebyli adepti). Tentokrát máte k dispozici malého klučinu a vaším úkolem je tradičně překonat několik nástrah. Proti vám navíc stojí docela slušná řádka nepřátel, a tak musíte být opravdu obezřetní. Abyste ale ve hře nepřešlapovali z místa na místo, budete muset používat různé kostky, které se překvapivě liší svým účinkem.



Noitu Love and the Army of Grinning Darns



Fallen Angel Industries myslím většině z vás nemusím představovat. Členové jejich týmu se, i přes některé drobné problémy, snaží produkovat stále takové kvalitní kousky, na jakých si udělali své jméno. Noitu Love and the Army of Grinning Darns je počinem od Joakima Sandberga a nabízí vše, co můžete od takové hopsačky očekávat. A čtvrtá příčka jí tedy náleží plným právem.



Modarchive Story II: Operator Status



Dlouho jsme se nemohli shodnout na tom, který počin obsadí pátou příčku. Nakonec se rozhodlo a pětici arkád uzavírá poměrně zajímavé pokračování původního Modarchive Story. V roli malé kuličky procházíte několika světy a snažíte se vyřešit místy lehce náročnější hádanky.



Další nominované hry: Vampirako, Plasticine Martian, I've Got Some Balls.




Adventury



Moribund World


O vítězi v této kategorii nebylo pochyb. Autoři předvedli, že nejsou žádní amatéři a velice pěkně dokázali zpracovat jednu z mnoha legend, kterou Fallout bezpochyby je. Neznamená to ovšem, že bylo vše doslova okopírované, to v žádném případě ne. Autoři se nechali inspirovat zejména prostředím a použili ho do bezkonkurenčně nejlepší adventury letošního roku a nebál bych se říci, že i do jedné z nejlepších posledních let.









Apprentice II: The Knight's Move


Tento kousek ve mě osobně zanechal opravdu velice slušný dojem, a to nejen proto, že autoři se překonali a originál mnohonásobně převýšili. Tento díl byl pro mě osobně návratem ke klasice a nebýt opravdu kvalitního Moribund World, mohl si titul odnést prvenství a proč tomu tak bylo, to se můžete dočíst v samotné recenzi.



Stargate Adventure



Je takovým malým veřejným tajemstvím, že jsem opravdu veliký fanoušek seriálu Hvězdná Brána, které naštěstí v naší redakci holduje nejeden z nás. O třetím místu tak nebylo pochyb. Odnesl si ho projekt, který si vzor vzal tuto kultovní záležitost a i přes slabší délku nabídl vskutku zajímavý zážitek. A já osobně za něj tvůrcům děkuji a takto na dálku jim posílám zprávu o bronzové příčce.



Okulděje ]|[



Tato adventura vzbudila opravdu nebývale velký zájem, a to nejen na území našeho serveru. Příběh a podobné aspekty jsou lehce popsány v recenzi, proto se raději zaměřme na důležitější věci. Na jedné straně zde máme opravdu solidně zpracovanou hru, kterou na druhé straně trápí mnohými proklínaný pixelhunting. Celé prostředí je totiž složeno z mnoha fotek a ne vždy najdete předmět napoprvé. Přesto se objektivně jedná o jednu z nejlepších gamesek letošního roku a bylo by velkou chybou ji neocenit.



The Farm



Myslíte si, že je někoho možné uvěznit pro jeho nadváhu? V reálném světě doufám k tomuhle dojít nemůže, ale v tom virtuálním je možné všechno. Vy se tedy ocitáte v roli malého tlouštíka, který je uvězněn v malé cele. Co bude vaším úkolem, vám jistě nemusím popisovat. Jen bych rád zmínil, že laťka obtížnosti je výše, než by mnozí čekali, avšak za solidní zpracování zde máme páté místo jako vyšité.



Další nominované hry: Knightsquire, Adventures of Fatman, The Heist, Eye of the Kraken.





artman

autor
/ artman

Publikováno: 08.01.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

phanka

phanka | 19.04.15 v 17:00

pěkné hry

Kael | 09.01.07 v 17:45

artman: jo ja vim, mne jen prislo, ze within the dark forest prekonal oba modarchivy

UnHynek | 09.01.07 v 13:07

Je super vidět tolik pěkných her pohromadě.. a jsem moc rád, že je tam vidět několik skvělých českých kousků. Autorům patří poklona! Jen tak dále..

artman | 09.01.07 v 12:48

No dobrých her bylo několik, opravdu jsme v našem archívu objevili opravdu hodně kvalitních kouků. V té recenzi na Within the dark forest je ale zmínka, že ta hra je lepší než původní Modarchive story....

My zde ale máme zařazen druhý díl Modarchive story, který je trochu propracovanější než ten původní...

Kael | 09.01.07 v 07:55

nebyl within the dark forest lepsi nez modarchive story?:)

Lenochod | 08.01.07 v 18:14

Většinu znám , fakt supr vyběr !

artman | 08.01.07 v 14:48

Není zač. :o) Těš se na středu...

AdaDanjermond | 08.01.07 v 08:27

Dobry napad takovahle rekapitulace. Thanks.