článek

Nejlepší hry roku 2005 – první část

Nejlepší hry roku 2005 – první část

Rok 2005 je už definitivně za námi a myslím, že by bylo velkým hříchem, kdybychom si takhle zpětně nezrekapitulovaly ty nejkvalitnější tituly, které se v uplynulém roce na serveru FreeGame.cz dočkaly své vlastní recenze. Protože je článek trochu delší, rozhodli jsme se ho opět rozdělit na dvě části tak, aby bylo čtení co možná nejkomfortnější. Pokud se tedy chcete dozvědět, jaké hry uspěly v celkově osmnácti kategoriích, pak neváhejte…

První část článku || Druhá část článku




Část jsme zmínili v perexu, zbytek si dokončíme v našem krátkém úvodu. Rok 2005 je skutečně definitivně za námi. Přinesl jak věci špatné, tak samozřejmě i ty dobré. Zmiňovat úplně vše by bylo zbytečné, protože by těch informací byla strašná spousta a na vše zde samozřejmě není prostor. Zaměřme se proto jen na úzký okruh, a to konkrétně na počítačové hry. Protože jsme především freewarový server, rozhodli jsme se pro vás vypracovat seznam těch nejlepších kousků, které jsme vám v minulém roce představili, ovšem pouze těch freeware. Na shareware si můžeme udělat čas v jiném článku. Protože se jedná o trochu delší povídání, rozhodli jsme se tento text rozdělit na dvě části. S pokračováním počítejte zítra. Dnes si zrekapitulujeme rubriku akčních her, kde byl tradičně největší nával, ale nezapomeneme také na strategie, simulátory, dungeony a RPG hry, arkády, adventury, ale také na erotické kousky. Na zítřek je pak pro vás, vyjma zbytku tradičních rubrik, připraveno i několik speciálních, jež se ve freeware světe zase až tak nevidí. Nepředbíhejme ale a pojďme se vrhnout na obsah následujícího článku. Přejeme příjemné čtení.








Akční hry




Grand Theft Auto 1 & 2


První místo v kategorii akčních her bylo zcela zřejmé. I když se v tomhle případě jedná o hry starší, rozhodně i dnes dokáží svojí kvalitou předčit nejednu freewarovku. Původem komerční gamesky si dokázali získat srdce hráčů jednak skvělým námětem, pozoruhodnou hratelností, ale také báječným ozvučeným. V roli gangstera jste plnili různé úkoly a postupně jste získávali stále větší a větší vliv mezi místním podsvětím. I nyní musíme ovšem upozornit, že hra obsahuje velmi mnoho brutálních prvků, které sice nejsou nějak detailně propracované, přesto by se měla nálepka 18+ brát alespoň trochu vážně… I když byl druhý díl o něco málo slabší, rozhodně i on měl a doposud i má svojí kvalitou rozhodně co nabídnout. Pokud jste ani doposud neměli s těmito tituly nic společného, nezbývá nám nic jiného, než vám popřát spoustu kvalitně stráveného času u hraní těchto kousků.


Snowman in Hell


O druhé místo v této kategorii byly letos opravdu velké boje, neboť tuto pozici si zcela nepochybně zaslouží kvantum dalších her. Rozhodnutí padlo nakonec na tuto skvělou akční hopsačku, která nabízí spoustu dobrých vlastností jak z tzv. Jump’n’Run gamesek, tak z legendárních 2D stříleček. Příběh je velmi prostý. V roli sněhuláka se ocitáte v pekle a za každou cenu se z něj snažíte dostat ven. Projdete několik zajímavých levelů, poznáte spoustu nepřátel, přátel a budete muset vyřešit několik jednoduchých logických rébusů. I přes své slabiny, v podobě větší velikosti archívu a vyšších hardwarových nároků, se jedná o velmi dobrou gamesku, jež, dopřejete-li si ji, vám dokáže zpříjemnit nejednu dlouhou chvíli.









Stargunner


Možná trochu tiše, bez zbytečného aplausu, vyšel titul, který v minulých letech patřil mezi jeden z nejoblíbenějších. Tato původem komerční vesmírná střílečka vzešla z rukou společnosti Apogee, s níž spolupracovali i lidé z 3D Realms (autoři famózního Duke Nukem 3D, pozn. redakce) a už po vyslovení těchto dvou jmen vám je jistě jasné, že minimální záruka kvality je zaručena. Věc se má tak, že ovládáte malou raketku, s níž putujete černočerným vesmírem, střílíte nepřátele, sbíráte bonusy a vylepšujete svoji „kocábku“. I když grafika není dělaná podle nejmodernějších módních trendů, rozhodně to není důvod se znepokojovat. Bohatá hratelnost vám tohle všechno vynahradí.


Další nominované hry: Wild Metal Country, Sickle, One Girl Army.



Strategie




S.W.I.N.E.


I u strategií nebylo o prvním místě nejmenších pochyb. Těsně před vánočními svátky totiž společnost Stormregion vypustila do světa upravenou verzi své strategie S.W.I.N.E., která sice na komerční sféře nepatřila mezi nejúspěšnější, ale i tak měla a má hráčům rozhodně co nabídnout. Samozřejmě za předpokladu, že překousnete gigantickou velikost archívu, která činí něco málo přes 700MB. Do rukou se vám pak na freeware poměry dostane opravdu skvost. V realtime provedení budete moci ovládat jednu ze dvou znepřátelených stran a bitvu mezi nimi si budete moci vychutnat jak v kvalitním multiplayeru, tak i ve velmi dobré kampani, kde jistě oceníte i RPG prvky. Jednotkám se totiž za každou splněnou misi přenášejí vlastnosti do dalších misí, kde to vše můžete velmi pěkně zužitkovat. A to za tu námahu stojí, nebo ne? ;)


Ground Control


Téměř na poslední chvíli se do našeho výběru probojoval tento kousek, který jsme se po dlouhých debatách rozhodli umístit na druhé místo. Důvody byly prakticky stejné, jako u první S.W.I.N.E., tedy velmi dobrá hratelnost, herní možnosti a zpracování. Gameska je klasicky realtimová a jistě potěší i skvělé 3D možnosti. Na stavění, těžbu a podobné praktiky známé z většiny moderních strategií, zapomeňte. Vše je orientováno spíše na samotný boj. Misí je připraveno poměrně dostatek a výhodou je, že můžete hrát za obě strany konfliktu. Nevýhodou pak zůstává poměrná velká velikost archívu. I tak by ale tento kousek neměl chybět ve sbírce žádného příznivce strategických her. Pokud jste ho ještě nestihli okusit, pak myslím máte nejvyšší čas právě teď. ;)










Hrady


Tak tento kousek to měl opravdu těžké. Dlouho to vypadalo, že se umístí na první příčce, ovšem prvenství mu sebrala S.W.I.N.E. a když už to vypadalo, že by mohly Hrady získat alespoň stříbrnou medaili, přiřítil se Ground Control. Je jasné, že původem freeware titul se nemůže rovnat s těmi, za které jejich autoři inkasovali velké peníze. Mezi čistokrevnými freeware tituly jsou ale, na první pohled nenápadné Hrady, jasnými vítězi. Na ten druhý se totiž jedná o velmi slušnou strategii, jejichž tvůrci se nechali inspirovat hrami jako Anakin's Castle Duels a Mravenci. Zápletka je jasná. Proti sobě stojí dva znepřátelené hrady, z nichž jeden můžete kontrolovat vy. Vaším úkolem je pak protivníka celkem v dvanácti misích poslat do věčných lovišť. Díky regulovatelné obtížnosti pak není problém hru vyladit dle potřeb každého hráče. Hard ovšem není pro každého a vy budete muset se setsakramentsky ohánět, aby se vám oponenta podařilo zdolat.


Další nominované hry: Dostihy 3000 Deluxe, Spice Trade, Fallout Tycoon.



Simulátory




Space Merchants: Conquerors


Dle slov autorů, týmu DataWeb, patřili mezi jejich nejoblíbenější hry tituly jako Elite, Privateer a Freelancer. Možná právě proto se jim podařilo vytvořit jeden z nejlepších simulátorů, který spojuje jen to dobré z těchto tří her a přidává spoustu vlastních prvků, které skutečně stojí za to. Budete moci putovat vesmírem, obchodovat, vylepšovat a hlavně bojovat s protivníky, již jsou mnohdy technicky vyspělejší než vy. Kvality si všimli i porotci na letošním ročníku Becherovka Game a hra uspěla jak ve své kategorii simulátorů, tak i jako celek, z čehož autoři měli radost a myslím, že i zcela zaslouženou. O zařazení mezi nejlepší simulátory roku 2005 tak nebylo nejmenších pochyb. Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu nevšedního, pak je pro vás Space Merchants: Conquerors jasnou volbou.









Stunt Playground


Co takhle si postavit svojí vlastní autodráhu? Že vám to přijde jako šílený nápad, který ve virtuálním světě nelze realizovat? V tom případě jste ještě neměli tu čest vyzkoušet následující titul, kde právě tohle budete provádět na každém kroku, a to ještě velmi zábavnou cestou. O druhém místě rozhodlo několik věcí. Jednak to bylo naprosto výborné zpracování, ale také možnosti, které tento titul přinesl. Velikostně si tento titul vede taky velmi dobře a stáhnutí by nemělo být problémem prakticky pro nikoho. I když mu bylo toho vytýkáno spoustu, rozhodně to nemění nic na tom, že se jedná o velmi vydařený titul, jenž si druhou příčku bez problému zaslouží.


Kulička 3D


Možná si vzpomínáte, že na počátku minulého roku proběhla Velká vývojářská soutěž s Únosem, kde se utkalo celkově šest her. Vítězství si na svoji stranu dokázali získat Želvíci, o kterých dneska ještě bude řeč. Důležitější je, že v těsném závěsu se za ním objevil právě titul Kulička 3D, který díky mnoha aspektům figuruje na seznamu nejlepších her právě v této kategorii. Kandidátů na bronzovou příčku bylo samozřejmě mnohem více, ale Kulička 3D si dokázala získat naše sympatie právě díky naprosto skvělé fyzice a možnostem, jež přinesla. Není to ale hra pro každého. Kdo nemá dostatek trpělivosti, toho nejspíše gameska nezaujme. Pro vás ostatní je to ale vhodný kandidát na jednu dobrou hru.


Další nominované hry: SGCSim, Pendulumania, Darwin Hill.



Dungeony/RPG





Cardhalia


Klasické dungeony jako Wizardy či Dungeon Master patřily mezi oblíbené počiny let minulých a je možná i škoda, že dneska už se tak na herní scéně nevidí. Těžko říci, proč tomu tak je, každopádně autoři z týmu Calimero Industries se rozhodli tento nedostatek alespoň trochu napravit. Výsledkem jejich snažení je právě Cardhalia. Ta dokázala opravdu kvalitně zabavit nejednoho příznivce těchto starých kousků. Umístění na první příčce je tedy jasné nebo snad vynikající zpracování nesoucí se ruku v ruce s dlouhotrvající délkou hraní, nemluví za vše? Takto rozsáhlý projekt se samozřejmě neobešel bez drobných chyb, které se autoři snažili samozřejmě postupně napravovat, a tak se prakticky ihned po vydání objevilo několik opravných patchů, které ještě vylepšily už tak prakticky dokonalou Cardhalii.









Iter Vehemens ad Necem


IVAN, jak zní ve zkratce název dnešní gamesky, nás při našem rozhodování dokázal zaujmout několika prvky, z nichž ten největší byla hratelnost. Bez ní se skutečně žádná dobrá hra neobejde. V Iter Vehemens ad Necem je ale vypilována prakticky k dokonalosti a ve spojitosti s poměrně slušným příběhem se jedná o skutečně velmi kvalitní kousek. Vy se ocitáte v kůži jednoho prostého člověka a vaším úkolem je dostat dopis na druhou stranu oceánu, kde ho musíte předat jedné vysoce postavené osobě. Nevýhodou je fakt, že hru můžete ovládat pouze pomocí klávesnice, ale na to si v pohodě zvyknete. I když hru trápí slabší grafické zpracování a vyšší obtížnost, již zmíněná hratelnost vám vše bohatě vynahradí.


Wandering Fighter


Možná si vzpomínáte na famózní RPG Lost Valley, které v předminulém roce vzbudilo docela velký ohlas a mezi hráči se zapsalo velmi dobře a jak jistě moc dobře víte, co je kvalitní, to se jen velmi těžko překonává. Platilo to i zde, a tak i když je Wandering Fighter velmi propracované pokračování Lost Valley, úspěchu původního dílu nedosahuje. To ale neznamená, že se jedná o špatnou hru. I když délka a technické zpracování nejsou na tom nejlépe, rozhodně vám to poměrně slušná hratelnost bohatě vynahradí. Narazíte na spoustu oponentů, budete vylepšovat svojí postavu nákupem vybavení a budete plnit rozličné úkoly. Prostě RPG jak se sluší a patří. :o)


Další nominované hry: Daimonin, Mage Craft, Light in the Darkness.



Arkády




Cave Story


Mezi arkádami bylo v minulém roce opravdu živo, protože se objevilo opravdu kvantum kvalitních kousků. Vyhrát může ale jen jeden a v této sekci to bylo právě Cave Story, a to zejména díky komplexnosti, jež tento titul přinesl. Prakticky ihned po zveřejnění spousta čtenářů nesouhlasila s naším (v tomhle případě přesněji řečeno s mým :)) hodnocením, což nedalo některým dalším redaktorům a hru rovněž vyzkoušeli. Následovaly pak skutečné debaty, což vyústilo v to, že hra obsadila první příčku a myslím, že takovou popularitu si dlouho žádná hra jen tak nezíská. Autoři dokázali, že jsou skutečnými profíky, neboť hratelnost by jim mohla závidět i leckterá komerční hra. Více už myslím není potřeba dodávat.











Icy Tower 1.3


Kdo by neznal tento fenomenální titul od společnosti Free Lunch Design? Asi by se nenašel nikdo, že? Ptát se je skutečně zbytečné, neboť právě Icy Tower patří mezi nejoblíbenější a nejhratelnější tituly poslední doby. Je sice pravdou, že dosahuje větší obliby než první Cave Story, ovšem nutno podotknout, že tento titul je pouze vylepšenou verzí toho původního Icyho, který se objevil už před delší dobou. Verze 1.3 se liší jen v několika ohledech, zejména pak přináší větší požitek při samotném skákání. To je sice mnohem náročnější než v předchozích verzích, ale rozhodně to nemění nic na tom, že si sympaťák Harold a jeho kamarádi zaslouží stříbrnou medaili.




Želvíci


Něco málo jsme naznačili u hry Kulička 3D, nyní si naše informace doplníme. Právě tento titul dokázal uspět ve Velké vývojářské soutěži s Únosem a odnesl si hlavní výhru v podobě sympatické finanční částky. O co vlastně šlo? Odpověď je velmi prostá. Jednalo se o klasickou variaci na známého instalatéra Maria, který se zde objevil v želvím provedení. Zlý orel mu unesl přítelkyni, a tak se tento náš hrdina vydává na putování plné jak zajímavých překážek, tak i nezbedných protivníků. Technické zpracování bylo dostačující a i když se ve hře objevilo několik chybiček, na hratelnosti se to naštěstí nějak moc výrazně nepodepsalo, a tak si myslím, že o třetí příčce není nejmenších pochyb.


Další nominované hry: Akuji the Demon, Every Extend (SGX 2), A Game with a Kitty.



Adventury




Pět kouzelných amuletů


Mezi adventure hrami bylo v loňském roce opravdu kvantum zajímavých titulů, ty největší pecky jsme vám představili díky našemu adventurnímu týdnu. I mimo něj ale o kvalitu nouze rozhodně nebyla. Dlouho to vypadalo, že si prvenství odnese famózní freeware verze legendárního prvního dílu Polda, který byl pak bohužel autory stáhnut kvůli menším problémům. Logicky tak nastala i nová debata o vítězi. Kvalitních her bylo opravdu spoustu, první místo jsme nakonec věnovali výborným Pěti kouzelných amuletům, které až na několik slabších míst, dokázaly velmi pěkně osvěžit tento žánr a kvalitní příběh spolu se zajímavou zápletkou, spoustou NCP postav, jsou skutečně jen zlomkem toho, co vám tento titul může i dnes nabídnout.









The White Chamber


Na pěkném druhém místě, přesně uprostřed, :) se umístila tato hororová adventura. Proč jsme se tak vlastně rozhodli? Odpověď je vcelku jednoduchá. The White Chamber dokázal přinést spoustu zajímavých momentů. Ať už se jednalo o obsazení sympatické hrdinky do hlavní role nebo atmosféru, která by se dala krájet, získali hráči i možnost okusit si, jaké je to hru zakončit několika způsoby. Slabinou pak zůstala slabší délka, která ale na druhou stranu byla právě vynahrazená až celkově čtyřmi konci. Velikost archívu sice byla trochu větší, ale to bylo v tomhle ohledu spíše přínosem. Druhá příčka je myslím obsažena právoplatně. Kdo tenhle kousek ještě nezkusil a má rád adventury, pak by si měl rezervovat několik dní volna a pozvolna se nechat unášet příběhem a atmosférou toho nevšedního kousku.


Little World


Na třetím místě se umístil vítězný projekt Becherovka Game 2005, který toho nabízí poměrně hodně. Jmenovitě se jedná o velmi pěkný příběh, sympatickou a nenásilnou grafiku, slušnou zápletku, a také zajímavé mezihry, jež by se samy o sobě hodily zařadit do sekce logických her. Již zmíněný příběh byl vcelku velmi prostý. Stráž nedokázala ohlídat oblíbený Becherův nápoj a pro broučí říši to mohlo znamenat opravdu nepěkné potíže. Trojce, která právě tohle zpackala, dostala ultimátum, aby dokázala Becherovku najít a navrátit do těch správných rukou, jinak že je stihne krutý trest. Myslím, že v tomto okamžiku není potřeba nic více dodávat. Kvalita je opravdu znát na každém kroku a není se čemu divit, že i samotní pořadatelé Becherovka Game označili tento titul za jednu z nejvtipnějších adventur, jež měli tu čest spatřit.


Další nominované hry: Pyjamarama, Život není krásný 666: Flaška, Pravidla Hmoty.









Erotické





Sven Kommt!


V této sekci se jako každoročně našlo opravdu kvantum zajímavých titulů a prakticky kterémukoliv z nich bychom mohli dát medaili, ale my jsem se stejně jako loni, rozhodli ocenit pouze jeden titul, který si myslíme, že byl nejlepší a vybrali jsme pokračování sympatického Svena. Ten je nyní k dispozici ve formě klasické plošinovky. Jeho úkol ale zůstal prakticky nezměněn. Budete muset obšťastňovat sympatické ovečky, ale zároveň i dávat pozor na protivníky, již se vám vaše radovánky budou snažit velmi znatelně znepříjemnit. Vy se ale rozhodně nenechte zastrašit a dokažte, že vám nadarmo neříkají Cassanova.


Další nominovaná hra: 6 ženichů a 1 navíc.


Tak a to by bylo pro dnešek vše. U zítřejšího dokončení nepřečtenou, milí čtenáři. ;)



První část článku || Druhá část článku





artman

autor
/ artman

Publikováno: 04.01.2006


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

phanka

phanka | 20.04.15 v 16:55

vyzkouším

eme | 11.02.06 v 13:24

cb nnn b nmnhjhjgvg swdxc

Triple T | 08.01.06 v 20:33

Skoda, ze jste zapomneli na Pogo Stickera, u zadne hry z minuleho roku jsem se nebavil tak dobre, jako u nej (a kdyz uz jsem si na nej vzpomnel, hned jsem o tom napsal pojednani pod jeho recenzi). Ale jsem asi trosku zaujaty, protoze jsem se krapet podilel na jeho betatestingu. *mrknuti na Johna Beaka*

John Beak | 04.01.06 v 18:07

No, spokojenost :) Tři hry, které mě nejvíc chytly (a vyšly letos) se všechny umístily.
Sven Kommt! vyhrál svojí kategorii. IMhO, je to nejlepší Sven, ikdyž se poněkud liší od původního. The White Chamber, po dlouhý době adventura, kterou jsem si opravdu zahrál! Nekomentuju :)
Na a samozřejmě Icy Tower :) První verze sice vyšla už v prosinci 2001 a já to hrál prvně v říjnu 2002, ale jednatrojka stojí za to. Jako betatester jsem taky přiložil ruku k dílu. Takže to mám vlastně za snahu :D Jinak v českejch tabulkách je teď asi 35 hráčů a první desítka už je na tom docela slušně. Na combo už dohnala (resp. předehnala) desítku z předchozí verze a na patra trochu pokulhává. Koná se i pár těch turnajů. Když nemáte co dělat, rozhodně doporučuju :)
cu

Radek Tomášek | 04.01.06 v 17:51

Berann_lord: Duvodu, proc nevyhrala ta adventura v sekci erotickych her, je vice. Svena jsme dali na prvni misto, protoze vysel regulerne v roce 2005, ale to samozrejme nebyl hlavni duvod. Sven se u nas zapsal trochu vice, kvuli velmi vydarene hratelnosti, a taky napadu, spousta lidi se proste u nej bavila vice, a to byl nas hlavni duvod.

Triple T: No nechcu se nejak chvalit, ale z meho pohledu je druha cast vice zajimavejsi nez ta prvni. Myslim dokonce, ze je i delsi. Kazdopadne urcite vyjde, a to hned zitra! ;)

Triple T | 04.01.06 v 16:18

Ja myslim, ze vetsine lidi by to uz nejak docvaklo. ;)
Jinak by me zajimalo, co bude v druhe casti, jestli nejaka bude, protoze ty nejlepsi hry tady uz afaik vypsane jsou.

Berann_lord | 04.01.06 v 14:59

sorry měl sem na mysli erotické hry ne erotycké

Berann_lord | 04.01.06 v 14:57

v kategorii erotyckých her měla vyhrát lehce erotická adventura 6 ženichů a 1 navíc je mi líto že nevyhrála.
Bůůůůůůůůůůůůůůůů(to jako brečim(poznámka pro nechápavce))