článek

Hry jako řešení světové krize?

Hry jako řešení světové krize?

Myslíte si, že hry jsou jen zdrojem zábavy a způsob jak zabít čas? Pak čtěte dál, možná vás příjemně vyvedu z omylu.


V současné době jsou počítačové hry významnou součástí života mnohých z nás. Slouží jako prostředek zábavy, komunikace, nebo vzdělávání. Co bylo v minulosti zábavou skupinek divných týpků, kteří svět prožívali skrze styk se svým výpočetním miláčkem, je v současnosti těžký mainstreamový byznys s obratem několika miliard dolarů za rok.



Hry nahrazují televizi, kino, divadlo a další tradiční komunikační kanály. Díky své interaktivitě jsou pro mnohé atraktivnější, než prosté civění na pohybující se obraz. To se týká hlavně dětí, ale i dalších, kteří zůstávají duchem mladí také v dospělosti. Sám se mezi ně hrdě hlásím.



Proto interaktivní elektronické hry mohou sloužit jako vzor pro budoucí hodnoty dalších generací. Toto si uvědomilo několik různých skupin vývojářů po celém světě. Například Games For Change. Americká komunita, jež sdružuje vývojáře se zájmem o produkci her tematicky zaměřených na vážné světové problémy. Všechny tyto hry jsou samozřejmě zdarma.



Pokud si například chcete zkusit jaké to je pracovat jako humanitární pracovník na fiktivním kontinentu Sheylan postiženém hladomorem a občanskou válkou, doporučuji zkusit Food Force. Download je sice trošku vypasenější, než je běžně zvykem (přes 200 mega), ale čeká vás řada vzrušujících úkolů. Budete míchat výživnou směs pro obyvatele, prozkoumávat terén, shazovat z letadla potraviny na cíl, snažit se projet s kamiony naloženými humanitární pomocí přes zátarasy a víc už neprozradím.



Tato hra vznikla pod patronátem Organizace Spojených Národů a od doby jejího vzniku si ji stáhlo už několik miliónů lidí. Ve hře dokonce probíhají turnaje a na internetu si můžete porovnat stávající skóre s dalšími gamesníky. Bohužel, právě probíhá práce na nové verzi, a tak si ještě chvíli budeme muset počkat, avšak doporučuji pravidelně sledovat domovskou stránku.



Další podobnou hru najdete pod názvem Darfur is Dying. Jedná se o povedenou onlinovku, ve které se snažíte udržet naživu rodinku v uprchlickém táboře. Budete se například plížit pro vodu ke studni s kanystrem v ruce, nebo se snažit ochránit své děti před znásilněním hlídkujícími vojáky. Hra je poměrně drsná a obtížná. Vznikla pod patronací hudební stanice MTV, která vypsala soutěž o 50 tisíc dolarů zaměřenou tematicky na Dárfúr. Vítězný kousek napsala skupina univerzitních studentů z Jižní Karolíny ve Spojených státech.



Někteří odborníci vyjadřují skepticismus k takové formě vzdělávání. Hlavním argumentem bývá jednostrannost pohledu. Je snadné rozdělit svět na dobro a zlo, ale tento pohled je může být zavádějící. Jednoduché řešení prostě neexistuje. Zastánci myšlenky oponují tím, že takové hry alespoň přispívají k lepší informovanosti veřejnosti.



Takovéto aktivistické a morálně vážné hry jsou čistě nekomerční tituly a potřebují svého investora, který vývoj zafinancuje. V současné době většina velkých vydavatelských domů nechce o takovém sponzorování ani slyšet z pochopitelných důvodů. To se však v budoucnu může změnit, pokud si vývojáři najdou čas na tvorbu a propagaci takových nápadů a lidé budou takové hry chtít hrát. Nechme se překvapit.





dannyfx1

autor
Daniel Jančovič / dannyfx1

Publikováno: 19.08.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

phanka

phanka | 16.04.15 v 15:03

kdo si hraje nezlobí

skandy26

skandy26 | 22.07.14 v 21:09

souhlasím, hry mají jediný účel a to pobavit a zpříjemnit volný čas lidí

DoDoTom68

DoDoTom68 | 11.06.14 v 07:20

hry sú len zdrojom zábavy a spôsobu ako zabiť čas, nie je to však celkom pravda©