článek

První dojmy z české webovky Infinitum - Battle for Europe

První dojmy z české webovky Infinitum - Battle for Europe

Jak by se vám líbilo dobýt v alternativní realitě a budoucnosti celou Českou republiku? A co takhle Evropu? Na tenhle kontinent si může vlastně udělat zálusk kdokoliv. Taková je hra Infinitum Battle for Europe. Infinitum není první hrou svého druhu. Klidně si za ni můžete dát imaginární dvojku, protože je opravdu druhá. První hra se objevila před několika lety a nabízela možnost zabrat od každé větší vesnice až po hlavní město celou ČR. Ve svém základu to byla poměrně klasická, strategická MMO webovka, která se na dnešní dobu hodně zaměřovala na management produkce a docela nezvykle nabízela real-time souboje. Provedení to bylo nesmírně obtížné a i přes některé porodní bolesti se hra dostala velmi daleko a pro mnoho hráčů se stala nedílnou součástí života na „gridu“.

Jenže čas jde dál a tvůrci se rozhodli expandovat. Jejich Infinitum Battle for Europe byla v našem hledáčku už od začátku a s velkou chutí jsme se vrhli do Closed Bety. Vždyť místo mapky naší republiky se zde naskýtala možnost provádět boje na celém území Evropy. A první dojmy jsou velmi příjemné.

V zásadě se moc nezměnilo, hra jednoznačně čerpá ze své předchůdkyně většinu základního kamení a dodává několik maličkostí. Opět se zhostíte role vůdce v Evropě, která prošla takovou krizí, že nezůstal kámen na kameni a vy se ujímáte vedení jedné vísky, města nebo velkoměsta (podle toho, který flek ještě není zabraný, musíte být rychlí). Ekonomický systém zůstává stejný, možná byl mírně zjednodušen, ale vše se opět točí kolem získávání zdrojů jako dřevo, beton, ocel pro stavbu nejenom dalších budov, ale i jednotek. Přitom je zachován reálný proces suroviny – dřevorubci vám dají dřevo, ale vy potřebujete pilu na jejich zpracování a prostory na skladování. Tak je to u všeho. Budovy ale potřebují energii, dostatek lidí a lidi zase ubytování a jídlo. Tím vzniká příjemný management vaší základny, kdy si musíte hlídat opravdu dostatek věcí, hlavně pokud jde o produkci jednotek, kterých je tu solidní hromada.

Infinitum je real-time strategie. To znamená, že svět jede nepřetržitě, nic se nezpomaluje nebo nezastavuje a i samotné souboje na mapě, nebo dokonce o města můžou vypuknout kdykoliv. Samotné armády nabízí různorodou směsku strojů, tanků, bitevníků, přičemž ale opět platí pravidlo, že každá jednotka nabízí něco jiného a vy musíte reagovat na dění kolem vás. Není výjimkou, že z prvního pohledu slabší armáda si dokáže poradit se silnějším soupeřem, pokud obsahuje jednotky po vzoru „kámen tupí nůžky, nebo nůžky stříhají papír“. Prozatímní testování prokazuje, že alianční boje budou opět špičkové a pouze výborná souhra hráčů bude stačit k získání speciálních základen, které slouží jako „winner points“.

Zatím se nedá nic hodnotit, hra je stále testována, ale je cítit určitý posun k širší komunitě a snaze být přístupný k většině hráčů, ne pouze české kotlině. Izometrický pohled zůstává, hra je v podstatě stejná, ale přeci jenom je z ní cítit poučení z předchozího dílu. Jakmile bude hra v recenzovatelné fázi, můžete očekávat naše hodnocení a ještě větší prozkoumání hry.

Hru naleznete zde.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 20.10.2014


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =

Drticka

Drticka | 27.05.18 v 05:53

každý má rád něco

lubkoo

lubkoo | 15.07.16 v 07:59

toto neni pre mna bhvie ak zaujimave

LubomirOffertaler

LubomirOffertaler | 29.12.15 v 16:26

nic premna

3K171

3K171 | 04.12.15 v 09:48

pre mna moc nezaujimave

phanka

phanka | 11.04.15 v 08:19

pro mě ne

happy157

happy157 | 20.02.15 v 21:29

hodně zajímavá

majki19

majki19 | 27.10.14 v 02:54

tak som to skusil a zatial mi to pride ako zaujimava hra