článek

Preview české hry Welcome to Ataria

Preview české hry Welcome to Ataria

Herní akce s názvem „Otevřete oči hrou!“ je už poměrně starou záležitostí. Ale i po tak dlouhé době (soutěž proběhla 14. února 2012) je idea sociální problematiky natolik silná, že slouží k tvorbě her. A co je důležitější. Přestože od soutěže uběhly dva roky, vývojáři z Peord games to nezabalili a pracují na svojí nejnovější hře s názvem Welcome to Ataria. Peord Games
Welcome to Ataria by dle Petra Marka měla vyjít během několika týdnů. I když je to to poměrně neurčité, pojďme se podívat dále. Děkujeme vývojářům, že nám zaslali své dílo.
Peord games je české herní studio, které stojí za tituly jako Milionář herní edice, Přeživší nebo Cesta barda. Všechny hry si můžete zdarma stáhnout na oficiálních stránkách týmu.
Tým se vrhl do poměrně náročného tématu Arabského jara, ale jak se s tematikou revolucí, bojů a nelehkého života civilistů vypořádali v rámci hry? O tom již naše preview hry Welcome to Ataria.

Welcome to Ataria
Hra by se dala zařadit do žánru akčních freewareových titulů ve stylu GTA (ale berte to s notnou rezervou). Hra je doplněna hutným příběhem a události budete zažívat z pohledu tří postav – zápaďáckého agenta Halla, jehož úkolem je revoluci vyvolat, civilisty Darziho, který chce nepokoje přežít a ochránit rodinu, a vojáka El-Hasema, který proti rebelům bojuje. Z popisů postav je jasné, že každá z nich zastává, když to tak řeknu, jinou stranu barikády. Každá z postav má určenou svou misi, takže si v rámci příběhu zahrajete za všechny tři.
Příběh je vůbec dominantní složkou hry. Autoři se snaží vysvětlit všechno, co revoluci způsobilo, jaké jsou její důsledky (hledání raněných s Darzim) a samozřejmě nebudou chybět ani akční pasáže (potlačování rebelů v kůži El-Hasema), což je nepochybně plus. Dokončená hra by mola být velmi zajímavá.

Příběh
Děj hry se odehrává během tzv. Arabského jara. Pro tuto dobu jsou typické především vlny nepokojů, protestů a revolucí (Tunis, Egypt, Libye), v nichž se angažují různé soupeřící strany a doplácejí na to, jak jinak, civilisté. A jak za této situace plné chaosu a nebezpečí přežít? Na vlastní kůži zažijete počátky revoluce, ale také rozmach rebelů a jejich potlačení vládou.

Pocity ze hry
Každá z postav se drží vlastního příběhu a vlastního pohledu na věc. Mise tak nepůsobí stereotypně a hutný příběh vás dobře do hry vtáhne. Osobně mě zpočátku více bavilo číst komiksové bubliny než se potácet z místa na místo a hledat dané kontakty (hm, možná právě proto). Později už se ale hra rozjede a dojde také na akční pasáže, střelbu nebo útěk z nebezpečné oblasti.
Přesto, že to všechno takto vypadá slibně, cítím ze hry poměrně malou výzvu. AI je na můj vkus málo agresivní (proti přesile se dá bojovat i bez myši a kosit jen s použitím touchpadu), některé mise by mohly být na čas (například hledání raněných nebo útěk k autu) atd. Zkrátka něco, co by průběh hrou víc znesnadnilo. Na druhou stranu pokud byl záměr si bez větších komplikací užít příběh, tak je to v pořádku.
Autoři dále deklarují, že hra není dokončena a bude uvolněna zdarma během několika týdnů, takže může být ve finální fázi ještě něco změněno. Celkové dojmy nejsou špatné. Hra má myšlenku, dobrý příběh a nápad, o což šlo vývojářům především.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 02.03.2014


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

elf

elf | 26.02.15 v 18:39

vypadá to dobře

maja.40

maja.40 | 01.07.14 v 14:09

dobrý :-)