článek

Anno Online - Preview - první dojmy a vzpomínky na dětství

Anno Online - Preview - první dojmy a vzpomínky na dětství

Série her Anno nepatří k nejpočetnějším, ale díky kvalitně odvedené práci a výborné hratelnosti patří ke známým a se slušnou armádou fanoušků, včetně mě. Jak si vede Anno Online? Nakoukli jsme do closed bety. Anno 1602, Anno 1503, Anno 1701, Anno 1404 a Anno 2070 patří k zavedené herní značce, která umí jít s dobou, a tak se nevyhnutelně zadělalo těsto na F2P webovku jménem Anno Online. Než si ale řekneme něco o zmíněné hře, musíme se ohlédnout zpět.

Trocha nostalgie
Část svého dospívání jsem strávil v Německu, kde jsem jednoho dne narazil ve spodním regále obchodu s hrami na Anno 1602: Creation of a New World. V té době se jednalo o celkem neznámou záležitost, která teprve sbírala recenze, a mně se prostě líbil obal, který ukazoval ostrovy, na nich budovy a pendlující lodě mezi nimi. Kdo by tušil, že se jednalo o zásah do zlaté žíly stratégovy. Anno 1602 si v následujících týdnech odnášela devítková hodnocení a posléze se stala hrou roku v Německu a vůbec bych se nedivil, kdyby si ji natolik oblíbili hráči i v jiných zemích. Zkoušel jsem i další tituly, které na kvalitě neubíraly, ale první láska je vždy jen a pouze jedna.

Zlatá zábava
Anno hry jsou mixem strategie a boje v real-time stylu. V těch klasických dílech objevujete ostrovy, zjišťujete, jaké přírodní zdroje nabízí, a po důležitém rozhodnutí je osidlujete. Poté budujete primitivní přístav, osadu, dřevorubce, lovce. A jak se civilizace rozrůstá, tak se zvyšují i požadavky osadníků, kteří jsou vaším hlavním dodavatelem zlaťáků. Na základě počtu šťastné populace určitého druhu dostáváte i nové budovy, které plní nejen jejich žaludky, ale i chuť po novém a novém zboží. Přitom panovala nutnost udržet velmi vyváženou ekonomiku. Produkce nebyla levná a chybný krok mohl znamenat zhroucení celé konstrukce. Druhá fáze byla osidlování dalších ostrovů, na kterých se daly pěstovat jiné plody. No a třetí fází byly války s jinými národy, když začalo docházet místo. Nezapomínejme ani na menší národy, jako indiány ve starších hrách. Teď si vezměte, že každý díl série nabízel stále bohatší porci stejného stylu a zábavy, a máte představu, o jaký klenot se jedná.

Klíčem celé hry je nejenom produkce, ale i speciální budovy (trhy, kostely, školy, hospody, katedrály a mnoho dalších). Ty nejenom rozšiřují pole působnosti, ale i pokrytí služeb (kdo si pamatuje nepříjemné požáry nebo mor, si už určitě vzpomíná). A téměř všechno toto krásné a funkčně dokonalé se objevuje i v Anno Online.

Velká spokojenost
Hra vás hází do role správce jednoho ostrova, na kterém musíte vybudovat fungující kolonii. Stejně jako v originálních hrách musíte začít s pár domky osadníků, čekat až vám dřevorubci doručí dostatek dřeva a rybáři nachytají dostatek mřenek. Opět zde platí pravidlo, že lepší město vyžaduje lepší zboží a služby, přičemž pokrytí trhy je extrémně důležité.
Oproti originálním hrám člověk rychle zaznamená pár drobných změn. Místa je poměrně omezené množství, a tak produkce takových jabloňových sadů nebo polí je mnohem větší, to i pro matadory Anno her představuje spíše kladnou věc a větší kontrolu nad spotřebou a produkcí. Také je tu jeden ostrov, který musíte postupně objevovat. K rozšíření obzorů je potřeba určité množství obyvatelstva a zlata, docela to připomíná Forge of Empires. V momentě, kdy máte jakoukoliv MMO hru, můžete se pustit i do docela rozvernějších kousků. Neortodoxní (pro mě) je například stavba, která může produkovat speciální věci (například kus dortu z určitého počtu mouky), které mají nějaký účinek. Zrovna dort zdvojoval produkci nějaké té budovy. Je to zvláštní, ale taky proč ne?

Anno Online prozatím působí pomalým stylem hry. Na mnoho věcí si člověk musí počkat, ale aspoň se nikam neženete jako u předchůdců. Člověk má větší pocit kontroly nad celou hrou a ekonomika se v červených číslech nebortí jako u předchůdců. Rozhodně je cítit návrat ke kořenům, a to nejenom v grafickém stylu, který je naprosto famózní. Pro budovatelské stratégy se jedná o pohlazení na duši. Zajímavé je také období, ve kterém se tato webovka odehrává. Zapomeňte na 15. století nebo blízkou budoucnost, tady jsme opět v roce 1602.

S čistým svědomím říkám, jestli toužíte po novém dobrodružství, přihlaste se do Anno online. Výbornou zprávou je, že se účty nebudou mazat, ani restartovat, takže po oficiálním zahájení můžete vesele pokračovat.




Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 15.05.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

lukas | 11.10.13 v 12:57

česká stránka o anno online, video návody, diskuzní fórum atd. http://anno-online-hra.cz

Honza | 03.06.13 v 21:26

Občas tuhle online hru, celkem mě překvapilo, že je skoro stejná jako PC verze

Berilius | 19.05.13 v 18:16

Ahoj. Kdyby tu byl někdo, kdo občas tuto hru hraje, přidejte si mne jako přítele do hry. jméno je "Berilius"