recenze

Pokec

Pokec

Textová hra simulující inteligentní rozhovor s vaším počítačem. Máte-li se svým PC vzájemně kladný vztah, můžete si s ním pomocí dnešní hry promluvit... Více prozradí ale až několik následujících řádků.
Když jsem před pár lety lety poprvé slyšel o hře Pokec, v té době byla aktuální myslím verze 3, tak jsem tomu, kdo mi o ní říkal, moc nevěřil. Bavit se s počítačem? Zdálo se to trochu nemožné. Tak jsem si program sehnal, nainstaloval a spustil a ouha ono to fungovalo. Sice některé odpovědi (asi tak každá druhá) byly trochu na něco jiného, než na co se člověk programu ptal, ale vypadalo to občas opravdu tak, jako že vás počítač chápe. Tak jsme si s programem popovídali o holkách, strašidlech, košilích, počítačích, městech atd. A zase jsme se na čas rozloučili. Pak následovaly verze 4 a 5 a ouha - přišla i verze 6. Se všemi verzemi jsem se skamarádil a každá byla o kus lepší než ta předchozí. Nyní po čase jsem si kvůli recenzi opět program stáhnul ze stránek autora a jak vypadalo naše setkání po letech, si můžete přečíst na následujících řádcích.

Po vyplnění menších detailů o mé zvukovce se zapnula hudba a program se mě optal na to, jak se jmenuju, kdy mám narozeniny a potom jsme se již dali do našeho společného "Pokecu". Popovídali jsme si o všem možném. Bohužel má program poměrně omezenou inteligenci i zásobu slov - a tak na řadu věcí namítá pořád jen "Aha" nebo "Nevím, co bych ti tak nato řekl" či "Hmm" atd. Na druhou stranu ale kromě běžné zásoby slov disponuje tento produkt i všemožnými znalostmi - např. obsahuje databázi PSČ, takže když se ho na PSČ nějakého města či místa ve správném formátu zeptáte, dozvíte se jej. Stejně tak, pokud zadáte MĚSTO + název, dozvíte se nějaké informace o vybraném městě, při příkazu WWW vám Pokec zase pro změnu napíše tip na nějakou zajímavou internetovou adresu.

Při rozhovoru vás Pokec občas obveselí nějakým vtipem ze své rozsáhlé databáze (plná verze obsahuje přes 1400 vtipů) nebo vás překvapí nějakou statistickou informací (např. že jste ho spustili již po dvacáté). Dále Pokec umí odpovídat na otázy typu "Kolik je hodin?" nebo "Jaké je datum?". Umí taky počítat, takže když se ho zeptáte na to, kolik je 88987987 plus 55, tak vám na to odpoví správným výsledkem.
V adresáři s programem je i soubor, v němž jsou různá data a výročí. Na každém řádku je napsán datum (kdy to má program hlásit) a za ním informace, co má hlásit. Budete-li chtít, můžete tam sami něco připsat. Standartně je tam zapsáno několik datumů, kdy máte něco udělat + různé svátky a výročí a taky je tam napsán datum vašich narozenin (zadané při prvním spuštění). Program vám pak informace z tohoto souboru ohlašuje a upozorňuje vás tak na podstatné termíny.

Pokec umí být občas i nápaditý, pokud dlouho čeká, napíše vám třeba "nerikaji Ti blesku", "delej !", "to je tak tezky napsat par pismen", "na co cekame ? Na vanoce ?", "no tak co je ?" či něco v podobném duchu. Kromě řady různých možností obsahuje plná verze hry deset všemožných miniher.

Pokec své věty píše bez háčků a čárek, což ale nevadí. Textový řádek, pomocí kterého si s vámi program povídá, se vykresluje různými způsoby - například se vypisovaný text klepe atd. Podobné efekty má i vámi psaný text.

Pokec vaše rozhovory ukládá do textových souborů, které naleznete v podadresáři programu. Disponuje řadou dalších všemožných vychytávek. Pokud například čeká delší dobu, spustí se jeden z jeho spořičů. Ale takovýchto vychytávek je v programu vícero a určitě na ně narazíte. Chcete-li si zachatovat se svým PC, Pokec vám je samozřejmě k službám, stačí ho jen stáhnout na svůj počítač a je to.

stáhnout hru
hakam

autor
/ hakam

Skóre

76 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Natálie | 04.02.19 v 14:13

Ahoj

Sandy | 22.10.13 v 19:23

Tady někomu hrabe?! :D

Lenka | 27.09.13 v 22:27

čau

terka | 12.01.13 v 19:57

sory mě to nejde pustit co mam delat odepis

WesP

WesP | 09.12.12 v 01:01

JAWA: Nezkoušel jsem, ale asi by ti bodl DOSBox...

JAWA | 08.12.12 v 21:35

Sorry,že otravuju ale mně se to nespustilo,co mám dělat?

Morry | 07.12.07 v 14:32

hm tag to je super, zrovna já musim mít Xp.. To není fér

zdenda | 18.09.07 v 21:26

nejde mi napsat datum narozeni a psal jsem ho jak jsem mohl vsemi moznostmi a nejde to je to jakesi jeble

LOL | 17.08.07 v 15:34

A v Systému taky tvrdý né měkký.

vlada | 11.07.07 v 18:39

jo to je tím sistémem mám Xp

Mečislav Kozel | 10.07.07 v 20:11

Program je evidentně pro systém MS-DOS, jak se každý může přímo na této stránce přesvědčit, z čehož plyne, že pod Windows XP, které u pisatele "vlada" předpokládám, s tím mohou být problémy. Tyto programy je třeba spouštět buď v DosBoxu (program emuluje DOS), nebo třeba v Microsoft Virtual PC. Kde stáhnout? Použij Google. Jak to používat? Čti dokumentaci. (A "vypnout" je s ypsilonem, proboha...)

vlada | 10.07.07 v 19:53

prosím pomoc

vlada | 10.07.07 v 19:53

spustím to a hned se to vipne

vlada | 10.07.07 v 16:31

to je nějaký divný potřebuju poradit jak to mám spustit

Trisscoe | 10.07.07 v 16:17

Nerad vybočuji z vašeho tématu, le chtěl bych torchu hilfnout. Jsem v mapě Labirint a nevím jakým způsobem tam porazit bosa (je to takovej ten "tank" ktrej jezdím sem a tam, zabere skoro celou jednu obrazovku) Díky za odpověď

xxx | 10.07.07 v 16:04

to je nějaký divný

Gwydion | 05.07.07 v 11:16

omg

beton | 28.06.07 v 17:28

lol

malta | 28.06.07 v 13:57

betone, možná píšeš tak málo, že se ve tvém písemném projevu vyskytuje méně "hrubek", než je jedna čárka. Nehodlám tě soudit, protože tvůj příspěvek je příliš krátký na to, aby byl plnohodnotným příspěvkem. Ale povšiml jsem si, že nemáš dostatek fantazie, abys vymyslel vlastní text. Poroučím se, neboť nemám náladu bavit se s osobou, která namísto vlastního příspěvku przní cizí.

mr.beton | 28.06.07 v 00:09

Hele, hele...
Vážený mr.malto, vrať se na základku a zopakuj si gramatiku.
Ve tvém rádoby kvalitním příspěvku máš nehoráznou hrubku (schválně...jestli ji najdeš). Nazdar a neříkej mi, že je to vulgární.

mr.malta | 27.06.07 v 15:04

Vrať se na základku a zopakuj si gramatiku.
Na každém řádku je napsán datum (kdy to má program hlásit) a za ním informace, co má hlásit. Budete-li chtít, můžete tam sami něco připsat. Standartně je tam zapsáno několik datumů
Tak především je napsáno datum, informace kterou má hlásit, ale hlavně je tam zapsáno několik dat. Nazdar a neříkej mi, že je to vulgární.

mr.cihla | 27.06.07 v 11:41

Nakej runtime error:(


galerie

Pokec Pokec Pokec