recenze

Isitar 5

Isitar 5

Řady zelenovlasých potvůrek vesele pochodujících vstříc propasti plné lávy jsou již v herním světě opravdovým fenoménem – ano, mluvím o Lemmings. Dnes vám přinášíme jejich remake, který postrádá některé možnosti, ale přináší jiné zajímavé inovace.
Tak především – ve hře Isitar 5 máte jen tři schopnosti, které můžete lumíkům přiřazovat – stavění žebříků (hezky kolmo nahoru, žádné schody), změna lumíka v pevnou kostku (i ve vzduchu, lze tak tvořit přechod přes propast) a nekompromisní exploze, která zničí pár kostek v dosahu. Použít se dá ještě čtvrtá možnost, ale ta je jen k ukrácení chvíle při čekání na posledního lumíka – všechny nezachráněné lumíky totiž odpálí.

Zdá se to málo, ale na zábavnou hratelnost to docela stačí – Isitar 5 má totiž levely vzhledem k původním Lemmings poněkud odlišně koncipované – všemožně se prokopat a prostavět k exitu je většinou docela jednoduché, v kolech je minimum vody, lumíci se při delším pádu nezabijí apod. Nicméně setkáte se zde s překážkami jako jsou valící se kameny či nekompromisní lasery, které zastřelí každého, kdo se pokusí projít. Po levelech jsou pak rozmístěny bonusy, které jednomu lumíkovi umožní překážku zneškodnit, a různé drahokamy, které „jen“ zvětší vaše skóre.

To dělá z normálního remaku hru s alespoň trochu originální hratelností a určitě vás na chvíli chytne. Potíž je jen v tom, že to prostě není dost, a tak vás chytne opravdu jen na chvíli. Grafika působí trochu zvláštně, jedná se pravděpodobně o pokus retro, ale je to celé takové fádní a i když účel zcela jistě splňuje, žádná pastva pro oči to není. Isitar 5 je poměrně zajímavá hra, ale je nedotažená do konce, a to na ní každý hráč na první pohled pozná.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Vozka | 23.07.07 v 15:27

Ne tak docela, protože u tetrisu vždy ovládáš jen jedno stálé uskupení, které se po dopadu stává součástí početné, avšak pasivní masy. Ne tak nezbední lumíci, kteří rádi samovolně padají do propastí, či se vesele topí. Přiznávám ale, že je to jaksi sporné.

Mintaka | 12.07.07 v 23:18

No, z tohoto pohledu do strategií spadá třeba i Tetris s obří partou kostiček. Možná, že každá hra v sobě nese prvek strategie a každá strategie je většinou i o logice. Něco však převažuje.

Vozka | 10.07.07 v 12:09

Ono to je trošku sporné, když se nad tím zamyslíš, tak vlastně řešíš logické úkoly, ovšem obří partou lumíků, o které se najednou staráš, takže je to vlastně logická hra se strategickou hratelností. Anebo obráceně: strategie s logickými prvky:-).

Mintaka | 10.07.07 v 12:04

A já měl lumíky vždycky za logickou hru.


galerie

Isitar 5 Isitar 5