recenze

Jet Set Willy Online

Jet Set Willy Online

Jet Set Willy byl ve své době totálním hitem a my vám dnes přinášíme další z jeho předělávek, ovšem tentokrát vskutku originální. Ač to zní naprosto šíleně, předělává původní hru do online podoby a musím říct, že metamorfóza proběhla překvapivě úspěšně.
Ačkoliv nechci nikoho omezovat, chtěl bych vás upozornit, abyste nepsali do diskuze příspěvky typu „kravina to je“ a brali JSW Online trochu s rezervou. Chápu, že ne každý z vás je počítačový pamětník nebo retromaniak jako já a pak vám nejspíš bude JSWO připadat jako hloupý výstřelek, ovšem respektujte prosím i názory nás zasvěcenějších, předem děkuji. Ačkoliv chápu, že i někteří pamětníci se mohou této hry zděsit, jaký že to opovážlivec se jal chudáka Willyho takhle prznit, nicméně ani vy se nebojte. Uklízení mejdanu po bláznivém horníkovi totiž nemohla být větší legrace.

Velice zajímavé byly okolnosti vzniku JSWO – původním podnětem ke tvorbě takovéto hry byly totiž fotomontáže, které představovaly původního Jet Set Willyho jako MMORPG. Objevily se před nedávnou dobou na fóru serveru Retro remakes a způsobily takovou vlnu nadšení, že se čtyři retro vývojáři rozhodli začít spolupracovat a hru podobného zaměření vytvořit. Že se jim povedlo dotáhnout práci do konce lépe než skvěle můžete vidět zde. Tedy, JSWO samozřejmě není MMORPG, je jen prostou onlinovkou, ovšem to bych bral spíše jako plus;-).

Hraní probíhá v několika modech – samozřejmě nemohlo chybět sbírání předmětů, kde vyhrává ten, kdo má první daný počet/v daném čase největší počet, ovšem najdou se zde kromě nich (a jejich týmových variant) i zajímavější kousky. Kupříkladu Willy tag, kde je jeden z hráčů růžový a dotykem přebarvuje ostatní hráče. Poslední bílý Willy samozřejmě vyhrává. Zajímavý je i mod „golden Willy,“ kde je v několika místnostech umístěná „soška“ zlatého horníka, kterou hráči hledají. Neméně zábavný je závod, kde se jako první musíte dostat do určené místnosti, ovšem pro ten se pochopitelně hodí mít herní svět JSWO pořádně nastudovaný.

A to chvíli zabere, neboť se ve hře nachází všechny místnosti z her Jet Set Willy 1 a 2 plus několik dalších. Rozhodně se tedy nemusíte obávat, že by se vám hra okoukala. Přesný počet nejspíš nikdo nezná, ale každopádně je pokojů hodně. Jejich grafika se nijak nezměnila, což dnešní hráče asi nepotěší, ovšem dle mého názoru je to jen dobře. Mimochodem, ve hře je vcelku dost postav na výběr, takže kromě Willyho budete moci hrát i za některé potvory či za chodícího robertka (ehm). Zvuková stránka se také příliš nezměnila (i když samozřejmě prošla jistou evolucí), což má za následek, že jakmile budete hrát déle, než hodinu a půl v kuse, začne vás s největší pravděpodobností bolet hlava (ovšem zvuky se dají samozřejmě vypnout).

Jako velkou nevýhodu bych uvedl absenci serverlistu, což znamená, že chcete-li si zahrát, musíte se domluvit buďto s kamarádem, nebo na nějakém internetovém fóru (například zde). I v síťovém kódu jsou menší chybky, takže pokud vám hra při hostování serveru spadne, musíte ji zpravidla „sestřelit“ pomocí správce úloh, navíc všichni hráči kteří k vám byli připojeni budou trochu zmateni, protože hra nevyhodí žádnou hlášku, jen prostě pokračuje ve hraní singleplayeru, přičemž ostatní hráči se vám jeví jako zamrzlí na místě. Nicméně těchto chyb není tolik, aby vám zkazily hraní hry, a tak si s horníkem Willym užijete určitě spoustu zábavy stejně jako já. Takhle originální (ba až ztřeštěný) kousek se nevidí každou chvíli, proto bych být vámi neváhal ani minutu a stahoval.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

hypnotyzer

hypnotyzer | 21.02.15 v 09:09

zajímavé a chytlavé

Etiäinen | 28.02.07 v 16:03

Verzia 2.12 dnes vysla! Ma nove game-mody oblasti. A ten Manic Miner mod je spica :)

Vozka | 17.02.07 v 19:31

Já jen čekám až vyjde verze 2.12, což by mělo být snad v neděli, protože v ní bude hafo změn. Jakmile vyjde, nahrajeme ji na náš server a já o tom napíšu novinku, takže to čtenáři Freegame neprošvihnou;).

A v ostatních věcech nemůžu než souhlasit:).

Etiäinen | 14.02.07 v 21:11

Hmm tu je verzia 1,5, to bolo davno :D
Novsie verzie maju i nove typy hier, nmenej bugov atd...

ehem satan...ty si asi v minulom tisicroci nezil? resp. asi len v podlednych 10tich alebo nie tak dlho aby si zazil tuto hru v originali..lebo by si pochopil ze tento originalny remake takto vyzerat ma.

Etiäinen | 14.02.07 v 21:03

Oplati sa viac stiahnut nejnovjsiu verziu na domovskej stranke http://jsw.ovine.net/ nez tu lebo tu asi nebude stale najnovsia verzia :P Novsie verzie uz obsahuju moznost zaregnut sa na serveri ktory sa na horeuvedenej stranke vypisuje a nechyba uz ani serverlist, cize sa niekedy najde s kym hrat :) na verzii 2.11 je aj dedicated server ale este zabugovany (po skonceni 1."kola" server spadne
Mimochodom skoro kazdy vecer chlapik menom Wonka robi server cize pripojte sa hocikedy :) som tam i ja

Kto hovori ze je to kravina zrejme nehral original Jet Set Willyho na original Spectre :) to boli casy.
Oddbob, Smila a ostatni urobili skvelu pracu (a este je co vychytavat) Willy forever!

Vozka | 01.01.07 v 14:58

Tak na takovouhle omezenost pochopitelně reagovat nehodlám, podívej se, co jsem psal v prvním odstavci a případně se nad tím ještě jednou zamysli, děkuji.

bob_senklar | 31.12.06 v 19:36

More dýýýk tak na to nekoukej jaj more chas!

Satan | 31.12.06 v 19:01

ta je ta...najvetšia kravina ako som kedy videl hratelnost o hovne grafika na kokot cele to vymislel niaky jebo a vlastne o com to ma do pice bit ved v minulom tisicroci boli lepsie hry(do pice ved som skoro skolaboval) KURVA KURVA asi nezaspim boze to je kokotina

Vozka | 31.12.06 v 18:05

No a zde najdete mapu JSWO v textovém formátu: http://doxdesk.com/file/jswol-map.txt

Přeji příjemnou hru;)

Vozka | 31.12.06 v 18:03

Takže tady najdete provizorní řešení server listu od jednoho fanouška:
http://doxdesk.com/jswol.p

Pakliže plánujete nějak pravidelněji hrát, doporučuji se zapsat;).

Mečislav Kozel | 31.12.06 v 12:18

Jé, to vypadá jak zamlada:-)
Můžete se mrknout na mapy originálního Jet Set Willyho 1:
http://zx-spectrum.wz.cz/rubriky/Maps/map.php?id=JetSetWilly1.png

(Mapa dvojky je tam taky, ale sem se smí dát jen jeden odkaz, však vy si to v případě zájmu najdete.)


galerie

Jet Set Willy Online Jet Set Willy Online Jet Set Willy Online Jet Set Willy Online

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce