recenze

BOS Wars

BOS Wars

Realtimových strategií je na freeware poli jako šafránu, a když už se nějaká objeví většinou za moc nestojí. O to více potěší, když se najde titul jako je ten dnešní, který si nezadá ani s takovými peckami jako je Sorades.
Když se řekne realtime strategie většina hráčů si vybaví tituly jako Command & Conqeuer nebo Warcraft, pamětníci pak možná vzpomenou na stařičkou Dune 2 a podobně. My se dnes však podíváme na hru, která se sice nemůže těmto komerčním peckám rovnat, přesto však má co nabídnout a nudit se u ní rozhodně nebudete. BOS Wars si od svých výše jmenovaných vzorů vzal myšlenku konfliktu mezi dvěma národy, které se zřejmě od počátku věků nemají moc rádi. Celou tuto prekérní situaci se nakonec rozhodnou vyřešit tak nějak běžným způsobem, tedy naprostým vyhlazením toho druhého. V podstatě jde o jediné, a sice o nastolení pořádku a mír, a to že přitom zemřou tisíce? Pche, vždyť je to jen pár čísel. Vaším cílem tedy bude totální odstranění oponenta. Trochu zamrzí, že je to zároveň to jediné o co ve hře jde, pokud čekáte nějakou výraznější variabilitu misí zkuste to jinde, tady ji nehledejte. V jádru tedy máme klasickou bojovou realtimovku, ale nutno říci, že parádně zpracovanou. To co bývá ve většině freewarových strategií kámen úrazu, tedy pathfinding a umělá inteligence jednotek, funguje v BOS Wars naprosto perfektně. Pokud bych však chtěl za každou cenu v tomto ohledu nějakou chybku najít, pak by to byla nemožnost přejíždět vojáčky harvestrem či jinou těžkou technikou (zní to masochisticky, ale k realtimovkám to neodmyslitelně patří).

K technickému zpracování hry nemám žádných větších výhrad, jediné s čím byli trošku potíže byl framerate při velkém počtu vojáčků, ale těžko říci byla-li vina na straně hry nebo mého obstarožního hardwaru. Grafika je klasická 2D izometrická tak jak je u her tohoto typu zvykem, jednotky i budovy jsou pěkně animované, takže vše působí jako živě. Zvuky jsou sice trošku slabší, ale pro potřeby hry postačují a tak není důvod si nějak výrazněji stěžovat. Hra je krom Windows dostupná i ve verzi pro Linux, na portech pro Mac se momentálně pracuje. Pokud vás tedy baví strategické hry, pak mohu jen doporučit. Tenhle kousek vám určitě na pár hodin solidního hraní vystačí.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

Drticka

Drticka | 19.05.19 v 17:53

super

Patrik13 | 29.06.07 v 11:29

hmm hmm Pekna Grafika


galerie

BOS Wars BOS Wars BOS Wars