recenze

Notrium

Notrium

Havárie kosmické lodi na cízí planetě a jediný cíl - přežít. Tak by se dala jednou větou vystihnout tato skvělá akčně - strategická survival hra, jenž si bere nemalý příklad z oblíbeného Robinsona Crusoe!
Notrium je další hra z dílny jednoho z nejlepších freewarových tvůrců současnosti,Villa Mönkkönena, na jehož kontě jsou takové pecky jakorpgéčko Magebane 2: Trinity či třeba vesmírný simulátor á la Elite - Wazzal. Není tedy divu, že ani u tohoto svého dalšího výtvoru nezklamal.Ještě zbývá dodat, že toto je nedávno vydaná vylepšená verze hry (Notrium v1.2).

Letíte si takhle jednou vesmírem a v tom vás sestřelí cizí raketa. Z celé posádky lodi se jen vy dostanete v útrobách záchranného modulu nazáhadnou planetu, nad kterou jste byl sestřelen a dobrodružství, nebo spíše depresivní nikdy neustávající shon začíná. Ze záchranného modulu máte dozačátku jen základní vybavení (baterka, omračující "elektizér"...), takže si moc vyskakovat nemůžete a většina příšer vás dostane jedinou ranou. Ale kdyby nepřátelé byli jediným nebezpečím, jenž na vás číhá, byla by hra procházkou růžovou zahradou. Pravý opak je pravdou - hlavně ze začátku, než seženete různé hi-tech vymoženosti, jako léčivé stázové pole, automatické laserové věžičky (ano, můžete si postavit takovou malou "pevnost") či generátory jídla, budete muset být neustále ve střehu. Hra je totiž možná až moc realtimová, takže musíte neustále (skutečně neustále, tzn. asi každou minutu) hledatnechutně poschovávané houbičky (kvůli hladu), "elektrické rostliny" (dobíjení energie + zbraní), přístřešky, úkryty a oheň (každou chvíli je iontová bouře,prší nebo je prostě "jen" mrazivá noc). Pokud vám dojde energie, přestane svítit baterka a zbraně přestanou fungovat...Pokud se nestihnete včas ukrýt před bouří nebo hladovíte, ztratíte pár životů, které se doplňují hlavně zpočátku velmi ztuha. Zkrátka a dobře, vše je skutečně takové, jaké by to asi vpřípadě "kosmického trosečnictví" bylo. Ale neděste se, obtížnost není zas tak strašná, neboť nejenže je ve hře tutoriál, ale hlavně si asi autor byl obtížnosti vědom, takže jsou ve hře dvě výrazná ulehčovátka, na která narazíte celkem rychle - jedním je již zmíněný generátor stázového pole, který vás uvede do pseodospánku, přičemž se vám vyléčí všechny životy aniž byste zároveň hladověli. Druhým ulehčovákem je oblast planety, samotným autorem nazvaná "Eden", ve které je i v noci světlo a navíc tam občas prší "léčivý déšť".

Zajímavou možností, výrazně zvyšující replayabilitu (zábavnost při opakovaném hraní), je kromě editoru map a světů hlavně možnost výběru postavy, takže můžete kromě člověka hrát i za aliena či androida (ten například vůbec nepotřebuje jíst, zato ale konzumuje energii jako na běžícím páse).

Jinak co se týče získávání nových věcí, vše probíhá tak, že naleznete různě rozházené základní vybavení, jako ocelové tyče, palivové články, počítače čigenerátory, které následně uvnitř inventáře adventurácky zkombinujete a vznikne vám třeba laserovka, detektor objektů nebo třeba již několikrát uvedenýstázový generátor. Vše můžete naštěstí libovolně dodatečně rozebrat, takže se nemusíte bát, že jednou použité součástky již ztratíte. Boužel, umístěnézařízení, jako věžičky, již zvednout nejdou, takže budete muset dobře zvolit svůj bunkr.

Hra je prostě skvělá. Na freewarovku dost dobrá grafika, výborně podtrhující atmosféru hry, odpovídající hudba a hlavně skvělá hratelnost a zábavnost. Vytknout by se snad dalo jen to, že kombinací věcí a vybavení a možností interakce s prostředím by mohlo být víc .Přesto se jedná o jednu z nejpropracovanějších freewarových her poslední doby!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

DiXiE | 13.12.04 v 16:42

koukam ze to asi nikoho nezajimalo ...

DiXiE | 05.11.04 v 09:53

Tak po dalsim dnu hrani: Prionik je drsnej, aby dostal dalsi runy, musi projit svym podvedomym - fakt psycho :)

Alien na max ma Time distortion - vice mene Bullet Time - vse se zpomaly, ale vy muzete mnohem rychleji reagovat, super vec, taky sem zapomel napsat ze dostal utoky navic. Muze na kratkou vzdalenost strilet (plivat) a omracit tak protivnika, nebo kousnout a zabit (skoro) kohokoliv na jednu ranu, pomale a blbe se trefuje, ale ohromne silne a pozdeji i trochu leci. U androida nic moc noveho, uz konecne nemuze vubec jist, stejne to bylo u nej zbytecne.
Muzete si i vyrabet vlastni pytliky ledu, hodise pokud chcete hodne barikad. Zakladni suroviny (pisek, ether, kytky, houby a u androida baterky) se nahodne objevujou, takze muzete hrat fakt dlouho aniz by jste vyzraly celou mapu :)

DiXiE | 04.11.04 v 10:31

Super zprava lidi, na strankach vyrobce je uz verze 1.32 (tady je 1.20). Kdo si mysli ze to je nepatrnej rozdil tak se mejli, je tam cela postava navic - PSIONIK, nemuze nic nosit, ale ma zase takovy jakoby runy, ktery muze kombinovat a tim "kouzlit", fakt hustej. Taky je ta verze mnohem rozlehlejsi, muzete napriklad od marinaku letet i na jejich materskou lod a tu dobit :) Nebo za aliena si vytvaret sve hnizdo a plodit sve vlastni potomky, ne jen jednoho ubozacka ... Muzete si i sestrojit hustou hover motorku se kterou muzete byt jakoliv pretizeni a stejne se budete moc hejbat (akorat jezdi na eter) Fakt doporucuju, hraju to cely znova :)

PS: Taky je tam navic expovani u aliena, cloveka a androida teprv zacnu hrat tak nevim =)

tatrh | 27.07.04 v 15:31

nevíte někdo, jak si poradit u člověka s jídlem nebo u androida s energií, nějak mi vždycky dojde i když žeru jako pes, našel jsem nšco snad na výrobu jídla,ale nevím, jak se to používá...???

DiXiE | 20.07.04 v 01:00

Tak tohle jsem musel dohrat asi ctyrmi zpusoby za kazdou postavu, fakt super

Pavel | 19.06.04 v 07:55

Dobrý,ale potřebuju aspoň český manuál.Ví někdo é něčem nebo může poslat?

micklock | 03.06.04 v 14:07

To je zase po dlouhý době jedna freeware hra, co mě fakt chytla, nemoh jsem toho nechat, dokuď jsem to nedohrál (asi 3 hod :-)) běhá mi to pod XP bez problému, jen jsem objevil jeden bug;
když upustíte pčedmět z inventáře, je pořád označenej i když ho už vlastně nemáte a když ho v tu chvíli upustíte znova, nebo použijete, tak to celý vypadne do Windousů, tak to nezkoušejte bez sjevu, nasere to ;-)

.::]|DEAD|[::.Screamer | 02.06.04 v 20:56

mozna mas pravdu

Falley | 02.06.04 v 19:57

Mne to teda funguje v pohode, mozna to je windowsama ja mam W98... Co takhle kouknout na stranky autora - treba je tam nejaky reseni - jinak je to skvela hra, ktera stoji zato

.::]|DEAD|[::.Screamer | 02.06.04 v 19:36

ja nevim, proc, ale nejde mi nainstalovat, vzdycky se zasekne na souboru ingame1.mp3 nebo na ingame2.mp3(na tom casteji)
vyhodi to chybu:
Extract: error writing to file ingame2.mp3

mista na disku mam dost, tak nevim, jeste muj hardware:
Celeron 533MHz,256MB RAM,win2000+vsechny patche a servicepacky....

.::]|DEAD|[::.Screamer | 02.06.04 v 18:56

hrali jste wazzal?to me docela bavilo, jen jsem to mel za par hodin dohrany...

k te chybe: myslim ze chyba neni jen v pocitaci uzivatelu, ten engine by spravne mel hlasit duvod spadnuti, bud do logu, nebo na obrazovku, vetsina enginu co znam to dela

JA | 01.06.04 v 22:11

NO PROSTE MI TO NEJDE

Falley | 01.06.04 v 21:18

Ja nevim me to jede v pohode - zkouseli jste ten setup grafiky ??? A co novy directX...?

MCore | 01.06.04 v 20:07

Taky mi to jenom problikne. Když snížim barevnou hloubku na 16 a do okna. tak mi naběhne obrazovka laoding a to je vše

bikero | 01.06.04 v 15:29

Zajimalo by mě proč mi to nejde zpustit..jenom to problikne a to je vše..


galerie