recenze

Cardhalia

Cardhalia

Temnota se probouzí a k nám se konečně dostává dlouho očekávaný dungeon Cardhalia! Pojďte si zahrát unikátní gamesu ve stylu klasických kobek ze starých dobrých časů Dungeon Mastera a nechte se unést nádhernou grafikou a zdrcující atmosférou!
Mnoho písku uplynulo v chodbách času od doby, kdy jsme vám přinesli rozhovor s dnes již známým týmem Calimero Industries o tehdy připravovaném dungeonu Cardhalia, na který se my rpgčkaři těšíme již nějaký ten pátek a netrpělivě prolézáme stránky autorů a slintáme při čtení zpráv o pokrocích v tomto zajímavém projektu. A dnes mám tu čest naservírovat vám jej v podobě recenze. Pohodlně se tedy usaďte, show začíná!

Do tajuplného příběhu vás zasvětí ručně kreslené intro, skládající se z mnoha velice pěkných scénických obrázků, kterých je ve hře spousta, a osvětlí vám základní zákonitosti a historii světa Cardhalia, v němž se bude celé následující dobrodružství odehrávat. Vyslechneme si příběh mimo jiné o potyčkách bohů, ponurém údělu nemrtvých a principech magie. Pak se již přesunete do chaloupky vašeho čarodějného mistra Villigena v Šedém lese a začnete rozplétat nitky osudu. V poslední době totiž lesy naplňuje stále více zla a dříve poklidná krajina se stává útočištěm vyvrhelů, odporných skřetů a dalších, ještě mnohem horších stvůr. Villigen se chystá vydat na cestu a ověřit své domněnky a předtuchy, když tu jej nelítostně zabije démon stínů a vám nezbyde nic jiného, než řídit se jeho posledními slovy a vyhledat mistrova starého přítele. Pomalu tak zabředáte hlouběji do příběhu plného zvratů a s každým splněným úkolem odkrýváte další kousky temného proroctví. Veškeré texty (nejen ty v úvodu) jsou napsány opravdu pěknou a zdařilou formou a s trochou nadsázky by mohly stát bok po boku textům u profesionálních komerčních titulů.

Po počátečním příběhu následuje tvorba postavy, výběr družinky, a pak již samotná výprava. Zde bych si dovolil zmínit RPG systém, který mne jako jedna z mála stránek hry docela zklamal. Vaše postavy mají jen 3 základní vlastnosti (síla, moudrost, obratnost) a následně pak 3 hodnoty: schopnost boje, schopnost magie a schopnost zlodějství. Asi nemusím podotýkat, že je to celkem málo a ani v kombinaci s úrovněmi znalosti jednotlivých kouzel a některými skrytými vlastnostmi to nestačí k uspokojení našich tužeb. Vývoj postav je zkrátka příliš jednoduchý a nemáte mnoho voleb k jejich dalšímu výcviku. Získání dalších levelů je pak spíše jen zesílením vašich svěřenců než orgiemi při přidělování nových skillů a speciálních schopností, což bývá tahounem mnoha populárních RPG. Situaci částečně zachraňují zmíněná kouzla – je jich dostatek a každé se můžete naučit několikrát. Každým nových naučením se vám u něj zvyšuje vaše dovednost s jeho sesíláním a ta se pak sčítá se sesilatelovou schopností magie a dohromady určuje výsledný level seslaného kouzla. Většina čar je pak rozdělena na několik verzí – při nízkém levelu jde jen o jeho základní verzi, při vysokém se zesiluje jeho působení a navíc se třeba přidává nějaký speciální efekt. Pro lepší pochopení si ukažme třeba takový léčivý dotyk: na 1. levelu vyléčí jedné postavě nějaké životy, od 8. levelu vyléčí životy všem členům vaší družiny. Obdobně je to i s kouzly dalšími, například u blesku přibývá od 12. úrovně možnost paralyzovat zasažené protivníky. Veškerá magie je spolu s dalšími tématy podrobně popsána v manuálu, který tímto doporučuji přečíst.

Jak už jsem zmínil na počátku, jedná se o čtverečkový dungeon a budeme mít tedy co do činění s titulem hojně inspirovaným kobkařinami ze zlatých časů přelomu 80. a 90. let, což ostatně sami autoři nejednou zmiňují. Každá mapa je rozdělena na políčka, po nichž se pohybujete a provádíte různé úkony - zejména chůzi, boj a používání různých tlačítek a objektů. Právě interakce s prostředím je jedním ze základních kamenů a notně přidává na hratelnosti. V každé lokaci je spousta tajných skrýší a různých fíglů a chytáků. Pokud jim přijdete na kloub, otevře se vám nějaká truhla či díra ve zdi a zpravidla naleznete nový pěkný předmět k dovybavení vaší družinky. Řešení problémů jsou občas opravdu složitá a pokud nemáte s hardcore dungeony velké zkušenosti, asi to nebudete mít zrovna lehké. Puzzle mi připadaly celkem podobné například těm z Dungeon Mastera, a nechybí tudíž klasické nášlapné plošiny, které je nutno něčím zatížit, nebo třeba různé hádanky, podle nichž musíte někde něco udělat. Pořádně všechno prolézt a vyřešit se však vyplácí, protože často najdete věci velmi cenné či dokonce unikátní a v běžných obchodech nenalezitelné. S vaším postupem ve hře jste odměňování nejen nabušováním postav a získáváním nového vybavení a kouzel, ale také postupem samotným – podíváte se totiž na různá místa s odlišným vizuálním zpracováním a často i nějakými překvapeními. Nejvíce času strávíte asi v lesích, ale ani další typické fantasy lokace jako jeskyně, vesnice, trpasličí štoly či třeba bažiny nemohou prostě chybět! Stejně tak potvory, jejichž repertoár je velmi pestrý a mnoho z nich se může pyšnit schopnostmi jako paralýza, jedovaté kousnutí nebo imunita vůči různým druhům zranění. To, že každá příšerka má unikátní ručně kreslené zpracování snad nemusím zdůrazňovat, ostatně prohlédněte si přiložené screenshoty.

A máme před sebou závěrečná shrnutí – Cardhalia nezklamala! Je tu a je taková, jakou jsme si jen mohli přát – megalomanský dungeon se spoustou propracovaných map, nemalou obtížností, překrásnou ručně kreslenou grafikou, spoustou kouzel, nepřátel a druhů terénu, obchodováním, vylepšováním postav a akčními souboji. Po delším hraní na vás sice dolehnou některé z neduhů (dlouhé chození po složitých mapách, stereotypní zabíjení toho samého druhu nestvůry po stopadesáté...), ale i tak se jedná o jedinečný projekt, který zatím nemá mezi českými freeware dungeony pražádnou konkurenci. Škoda jen, že prozatím ve hře chybí hudba a nahrazují ji jen zvuky dané lokace (čvachtání v kanálech, houkání a temné zvuky v lesích), kterých se ale musím zastat, protože jsou opravdu velice povedené a dokáží navodit tu správnou atmosféru. I tak bych však hudbu uvítal. Také stabilita by mohla být trochu vyšší (během několika hodin mi to spadlo dvakrát – není to sice moc, ale nemuselo by to padat vůbec). Nehledejme ale zbytečně drobnosti a shrňme si to – je to prostě super!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

The_P | 25.11.08 v 14:22

Tusim, ze najetim kurzoru s 'jidlem' nad postavu a click [levy ci pravy] anebo pravym kliknutim na 'jidlo' v inventari :)

jou | 31.10.08 v 07:13

keť moj vojak ma malo života alebo kuzla ako mam urobyť abi to jedlo ziedol?

pancho | 13.03.08 v 05:49

Nainstaloval jsem si tuhle hru a zbláznila se mě myš.Hru jsem v .ini zpomalil z 15 na 7 ale nepomohlo to.Přece to nemůže být myší!

Kakaráč | 29.01.08 v 19:21

mám postavu s 4 schopnost magie ale nevim jak kouzlit pls poradte

Airen | 31.12.07 v 18:47

doporučuji brány skeldalu i kdyz na starou dobrou cardhalku to nemá

František | 30.07.07 v 13:44

prosím poraďte mi někdo co mám dělat,když se mi v této hře zasekává myš(reaguje s několika vteřinovým zpožděním)a to se pak prostě nedá hrát.
Děkuji

Diablo_2 | 24.07.07 v 17:00

No těch existuje spousta: Dungeon Master
Dungeon Master 2: Legend of skullkeep
Eye of Beholder 1-3

Alishka | 16.07.07 v 15:49

Tato hra me velmi bavila, avsak nemam moc prehled v RPG hrach. Poradil by mi nekdo podobnou hru ?myslim tento ctvereckovy dungeon.

František | 09.07.07 v 13:36

prosím poraďte mi někdo co mám dělat,když se mi v této hře zasekává myš(reaguje s několika vteřinovým zpožděním).
Děkuji

alishka | 04.07.07 v 10:26

ja jsem tam dala co jsem mela po ruce. helmu stit brneni a zbran. uz si to moc nepamatuju, asi mec a helmu nejakou tu horsi. zalezi spis na tom, kam to dat.

K26b19 | 04.07.07 v 01:05

Tak jedno to neni,vyklenky se nezavrou,a to jsem zkousel asi 10 druhu zbrani a 3 helmy.

Alishka | 04.07.07 v 00:00

Jak na duchy trpasliku? Nebavi me je mlatit pul hodiny jednoho...mam dva bojovniky, zlodeje a kouzelnika..

Alishka | 03.07.07 v 23:59

je to jedno, co tam das.

k26b19 | 03.07.07 v 23:08

Muze mi nekdo prozradit predmety do vyklenku helma,brneni zbran,stit?Zkousel jsem vsechno mozne,ale uspel jsem jen z kozenou zbroji a velkym stitem.Helma,zbran ???

alishka | 02.07.07 v 12:00

uz vim, diky.

alishka | 01.07.07 v 23:35

Kdyz mi zemre jeden z hrdinu, da se nejak ozivit?

K26b19 | 28.06.07 v 18:54

V recenzi na Cardhalii se mluvi o MANUALU.Kde najdu tuto jiste dulezitou vec?Dostal jsem se z partou magu do 4.patra dolu a zkoncil.Na duchy nemam zadny magicky metr

betka | 06.05.07 v 13:09

ahoj, dá se v prvním podzemí pod vesnicí nějak zprovoznit ta fontána?

artman | 05.04.07 v 21:44

Na server jsme nahráli novou aktualizovanou verzi, hodně štěstí....

Lokutus74 | 04.04.07 v 10:40

http://thep.klfree.cz/hosted/say/
Tam je verze 1.4 i patch na starší verze.

Mintaka | 04.04.07 v 10:23

Jo, a podle hlášek při instalaci se zdá, že pro Win9x ta hra není. Alespoň se mi tam nedaří rozběhat a spadne hned při startu.

Škoda, jiný systém k vůli ní instalovat nebudu.

Mintaka | 04.04.07 v 10:05

Haloo haloo - redakce, bylo by dobré updatnout download soubor hry na aktuální verzi 1.4 s tou co tu máte jsou potíže.

barbusina | 14.01.07 v 23:12

Jsem v 1. patře v žaláři pod pevností orků a nemůžu se dostat přes tajný vchod. Jsem naštvaná, páč je to super hra a chci ji dohrát...

Lenik | 13.01.07 v 10:08

Ahoj lidičky potřebovala bych poradit. Nějak sem se zasekla v podzemí a nevím jak dál.Krysy sem už zabila všechny a jak dál na to nemůžu přijít.

RAPTOR2 | 22.11.06 v 02:27

Jen nechápu, proč tu je ke stažení verze, která nejde spustit...
Pak si musím jak debil znovu stáhnout verzi 1.4 z vebu výrobce hry a pak můžu v klídku hrát!!! Hra je kouzelná a nadchla mě-hlavně ta čeština!
Jen si myslím, že ten servis kolem stahování by mohl být na vyšší úrovni-musí být vážně luxus stáhnout si hru co má nějakých 600MB a pak se dovíte, že je vám to na hovínko, jelikož jste si měli stáhnout jinou verzi hry...tak jako se to stalo kámošovy.
Vaše stránky jsou dobré, ale sem tam zaskřípe servis u skvělých her.
NÁVOD JE ZDE POKUD NĚKDO CHCE
http://thep.klfree.cz/hosted/say/cardhalia/index.html
stačí pak kliknout na "MANUÁL" a je tam vše. Jirka

Tomáš | 06.10.06 v 06:35

Prosím vás mte někdo návod??mohly by jste mi ho poslat na TomasDobes@seznam.cz ?? moc děkuji

skico | 18.08.06 v 14:51

Bogy aky mas skill kradnutie? lebo mna vzdy chytia

jurobezmena | 30.07.06 v 21:22

heh ja si to pred kradnutím vždy uložím a ak sa mi to nepodari loadnem si to ak sa mi to podarí zase uložím a stale to tak robím

jurobezmena | 30.07.06 v 21:16

husta hra sa mi zda Že som ju hral asi pred 4 rokmi

Jim.X | 10.07.06 v 16:45

Ahojky lidičky.Mohl by mi někdo prozradit jak se dostanu dál?Jsem v dolech a nejdou mi otevírat truhly.Můj zloděj je na 10 úrovni a zlodějské umění má 5.Nevím si rady jak dál a jinak je to super hra.Dík za rady

Bogy | 22.04.06 v 18:17

Baví mě to víc jak Albion. Je to opravdu bomba hra! Naučil jsem se perfektně krást v obchodech, vlastne ani nepotřebuju prachy mohl bych mít co chci, ale to by mě pak nebavilo :))

Kevin4 | 20.04.06 v 13:03

Ani se mi nechce verit, ze je to zdarma. Jak to zacnu hrat, tak uz muzu pocitat s tim, ze nepujdu spat :)) Je to SUPER HRA!!!!!

artus | 23.03.06 v 10:15

kde pak myky ses zasek ?

myky | 17.03.06 v 13:32

nic moc nazacatku dobre ale zasekol som sa v podzemi

Léňa | 07.03.06 v 16:48

Lidi, to je BOMBA!! Aj se mně o tom zdá...

. | 09.02.06 v 16:09

Já jsem ztroskotala hned na začátku páč mě v podzemí vždycky zabily krysy....

Pusinka | 26.01.06 v 23:31

Super hra, škoda jen, že se to tak rychle dohrálo:), už čekám na pokračování!!!

inthy | 11.01.06 v 21:12

uz sa to vyriesilo :) radim, nechodte na tu stranku cez operu...

inthy | 11.01.06 v 21:10

hladam navod, zasekol som sa v podzemi, neviem co dalej...skusal som kuknut aj tu stranku,ale posledny update je tam z novembra a sekcia manual sa neda otvorit...

The_P | 13.12.05 v 09:56

Mno, pozde ale prece - tahle chyba byla uz pred casem opravena ve verzi 1.3 -> ke stazeni na http://www.calimero-i.com ;)

Tomáš | 25.11.05 v 21:24

při spuštění mi to hodí hlášku
run time error 6
owerflow
a hra spadne
co je špatně ?

The_P | 16.11.05 v 09:32

Aaa, ze by chybka?? ^.^...

Martin | 31.10.05 v 16:56

Čus lidi jestli máte problém s prachama tak stačí napsat.Je tam taková menší demence na který se dá rejžovat a taky jsetli máte nějakej předmět kterej by jste chctěli mít víckrát tak taky není problém.

don | 18.10.05 v 10:08

Prosim o radu. Jsem ve druhém patře u trpaslíků, zkusil jsem podle návodu, že mám jistý výklenek zatížit rudou a otevře se mi teleport, udělal jsem to a nic...neví někdo co s tim?

ivana | 05.10.05 v 07:14

sabrino, na stránkách odkud máš návod, probíhá široká diskuse o hře, najdeš tam popsaný i tvůj ptoblém. klikni na fórum a jsi tam .píše o tom myslím andrea

Sabrina | 04.10.05 v 18:15

Jedu sice trochu podle návodu, ale přesto se něco kouslo. Došla jsem až k zabití Koraxe, který utek a já se teď zaboha nemůžu dostat do 2 podzemního patra. Prosím poraďte

The_P | 01.10.05 v 18:22

Navod uz je hotov - viz. http://www.calimero-i.com

Sabrina | 01.10.05 v 13:38

Potřebuji poradit. Jsem v podzemních stokách a nemůžu najít druhý klíč ze stok a taky nevím co mám dělat s tím strojem.

pigin | 01.10.05 v 11:30

Musis ty 2 tlacitka zatizit kazdy dvema predmetama treba kamenama a pak se ti dvere otevrou a zustanou tak.

Prochi | 30.09.05 v 19:50

Prosim utvoreni navodu na toto suprove RPG predem diky.

Anchoret | 30.09.05 v 16:04

Tak ja jsem se zasekl hned na zacatku ve stokach jsou tam dvoje dvere,truhla ani jednima nejde projit pac pred nima je dycky tlacitko na zemi ktere je zavre nevite jak dal?:-(

ivana | 27.09.05 v 19:26

tedy v 2. patře jsem už byla, kde bych vzala hranatý klíč, že, mám už i klíč drátěný, který mi nikam nepasuje. help. jak dál?

The_P | 27.09.05 v 18:06

Patch bude - a to tim driv, cim driv poslete savy na the_p@volny.cz :D...

ivana | 27.09.05 v 16:50

jak se dostanu v trpasličím podzemí do 2.patra? mám hranatý klíč co pasuje do dveří se 2 zámky, ale druhý ne. paklíčema nic otevírat nejde, zloděj má 7. level. prosím poraďte. díky

Ghost | 27.09.05 v 16:11

Mam stejnej problem jako Radek. Kde bych mohl stahnout patch?? Jinak supr gameska...

The_P | 26.09.05 v 09:39

Za chyby se omlouvame, hrali jsme to snad 100x ale jak je videt, ty MB skriptu jsou i na dva lidi moc. Vsechny chyby se pokud mozno pokusime opravit dalsimi patchi, proto je prosim co nejpodrobneji popiste a nejlepe prilozte save! - a posilejne na the_p@volny.cz nebo je zaznamenejte na http://calimero.forumsplace.com - diky!!!

Radek | 26.09.05 v 03:32

Moc se mi to libi, je lepsi nez DM , cca na urovni ISHARU , ma vsak jeden bug na druhem levelu u trpasliku v podzemi pri vstupu do 3 levelu se objevi hlaska runtima error 9 out of script a hra se zavre. Presto je pekne propracovana.

Triple T | 25.09.05 v 08:47

nebo ten archiv zkus "opravit" nebo :o stahnout znovu ;)

Apofis | 24.09.05 v 17:01

soubor je v poradku, pouzijte k extraktování WinZIP nebo WinRAR.

Tommy | 24.09.05 v 15:48

lidičky, nejde mi to stáhnoput, stáhnu celý soubor(velikost odpovídá), ale při pokusu o dekompresi hlásí "soubor poškozen"

Triple T | 23.09.05 v 18:20

jo, tihle lidi smrdi, ale kdyz ma nejaka stranka okolo sebe hodne lidi, techhle absolutnich rateru je vzdycky prevaha. na tohle je systemem aspon docela dobre pripraveny caiman.us

John Beak | 23.09.05 v 15:11

U hodnocení čtenáčů to tak je, protože většina lidí klikne buď 0 nebo 100 a ty skupiny bývají tak napůl.

Max | 23.09.05 v 15:03

Zda se mi to, nebo je tu u vsech her hodnoceni ~50% - neni to trochu divny??!!

James.Pond | 22.09.05 v 13:53

very nice


galerie

Cardhalia Cardhalia Cardhalia Cardhalia Cardhalia

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce