recenze

Schatz-Rabatz

Schatz-Rabatz

Chybí vám v poslední době něco logického? Něco na přemýšlení? Schatz-Rabatz nabízí jednoduchou taktickou hru, v níž máte za povinnost získat poklad z ostrova střeženého jedním pirátem. Vy však ovládáte dvě postavy. Dokážete si poradit a vyšachovat ho ze hry?
Na první pohled vám hra asi přijde příliš dětská, ale věřte, že při prvním hraní si nebudete 100% jistí svým úspěchem. ;) Navíc podobnou logickou hru jsme ji delší dobu nevydali, tak se dá očekávat že vaše mozkové závity jsou až příliš upjaté na střílení, závodění atd. a logika trochu vázne. :) Naposledy jste měli možnost přemýšlet s Diam Diam, ale její logika je od Schatz-Rabatz dosti odlišná. Mimo to uspokojím řadu němčinářů, neboť je hra komplet v němčině a můžete si tak vychutnat i některé německé fráze.

Jak již perex napověděl, ocitáte se na pustém ostrově, na který jste připluli lodí, do níž musíte odnést poklad. Ten je obrovský, takže se nemusíte bát, že byste jeho zásoby brzy vyčerpali. Vše by šlo hladce, ale má to jeden háček. Na ostrově se zůstal pirát, který si svůj poklad dobře střeží. Výhodou je, že vám neublíží, ale pokud se dostane k vám, připraví vás o váš výdělek. Máte dvě postavy, které se pohybují podle hodnotě, kterou hodíte na klasických kostkách. Po vhození můžete pohybovat jednou ze dvou postav. Pohyb lze provádět pouze po vyznačených pozicích a je na vás, jak si budete takticky počínat, abyste se přes piráta dostali. K pokladu se dostanete jednoduše, ale na cestě zpět se nesmíte s pirátem střetnout v naprosté blízkosti. V tom případě by vás to stálo jednu ze tří části pokladu, které si nesete. Pirát vám navíc místo toho nabídne něco ze své soukromé sbírky, čehož se musíte zbavit vhozením do truhly v prostřední části mapy.

Zní to jednoduše a pravdou je, že umělá inteligence piráta je na slabé úrovni. Občas chytře zablokuje cestu, že musíte riskovat, ale pak nepochopitelně vyrazí ve chvíli, kdy hodnota jeho pohybu nestačí k tomu, aby se přiblížil až k vám. Výhodou hry je, že pohyb postav můžete zrychlit a nečekat, než se dobelhají na určené místo. Hra si pohyb postav, které jsou mimochodem krásně animované, naprosto vychutnává. Čas se zrychlením pohybu však nijak nemění, neboť při pohybu se čas stopuje. Ve chvíli, kdy doběhne, následuje spočítání výsledného skóre.

O grafice hry se nedá pochybovat i po zvukové stránce hra vyzní velmi příjemně. Výsledné skóre můžete zapsat do tabulky a soutěžit o nejlepší skóre. Postupem času se do toho dostanete a přijdete na to, jaký je pirát tupec. :) Hodilo by se nastavení inteligence, aby to mělo nějaký smysl, ale na to autoři bohužel zapomněli a hra tak opět vypadá jako dětská. Za vyzkoušení to však určitě stojí. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =


galerie