recenze

Horrorween

Horrorween

Jak už to tak chodí v amerických hororových filmech s halloweenovou tématikou. Vždy se něco nepovede a rázem se ze svátku stává horor. Podobně je tomu i ve hře Horrorween, kde jste vystaveni nekončícímu množství nepřátel, kteří vás vyzývají na krvavou řež!
Pod americkým hororovým filmem, který se odehrává o Halloween, si každý představí své, ale větsina by měla dojít k zombiekům, spoustě stvůr, krve a hlavně obrovské řežbě. K tomu se dostaneme dnes a navíc v podobě, kterou možná oceníte. Jde o styl, na kterém byla založena starší podobně krvavá řež Crimsonland. Čili takřka typické RPG ovládání.

Jak už to tak u těchto her bývá, proti všem protivníkům stojíte jen vy sám s nesmělým pohledem, ale beze strachu ze smrti. Tedy neohrožený jedinec, možná jediný co přežil a má stále chuť žít. Vaším úkolem nebude řešit nějaké hádanky nebo překonávat překážky hbitostí a rychlostí. Budete jen střílet a pobíhat tam, kde se momentálně nenachází někdo, kdo by vás mohl ohrozit. Ocitáte se na místě, ze kterého se můžete dostat jen střelbou. Za všech stran se blíží hordy hladových zombieků a nepěkných stvůr, které jdou pouze vaším směrem a dokud je nezabijete, máte je stále za zády. Vypořádat se s nimi můžete jen několika zbraněmi, mezi které patří brokovnice, raketomet, automat a plazma.

Hru jsem začal s brokovnicí, která bude asi nejvyužívanější zbraní, neboť často stačí jen jedna rána a je konec. Tato taktika může pokulhávat při výskytu větších zrůd, které jednou ranou neodradíte. Budete se jim muset věnovat více a dávat si na ně samozřejmě větší pozor. Jsou o něco rychlejší a nebezpečnější. Často se dostanete do situace, kdy se chvíli nic neděje, tak očekáváte nějakého toho finálního bosse, ale on se nedostaví. Naopak se dostaví ještě větší hordy zombieků a všech možných zrůd, které vás obklopí a v této situaci se můžete nejvíce spolehnout na automat, jehož dávka by vás z toho měla dostat. Stačí tedy vybrat si jeden směr a všechny, které vám stojí v cestě už jen pokropit dávkou z automatu a proběhnout. Plazmu jsem ve hře příliš nepoužíval, jen když jsem omylem stiskl pravé tlačítko myši, kterým se právě mění zbraně a byla tam zrovna plazma. Podobně je na tom i raketomet, který je nejpomalejší zbraní a i když je jeho zásah silný, příliš bych ho nedoporučoval. Z nejhorších situací vás rozhodně nedostane. Co vám nejčastěji pomůže jsou bonusy, které můžete sbírat a např. takové zdraví ve chvíli, kdy jsou kolem vás jen zombie, se vždy hodí. Dále máte možnost vylepšovat si vaše zbraně, takže z automatu by nemusely jít jen dvojité střely, mohla by vystřelit i vyšší dávka.

Vše se hraje na body, takže byste měli zůstat naživu co nejdéle a co nejvíc toho postřílet. Vyšší počet bodů vám navíc může otevřít další levely, ve kterých se setkáte s horšími protivníky a ty už pouze jednou dávkou nezastavíte. Bodové úspěchy lze zapsat do listiny nejlepších výsledků, která je on-line. Porovnáváte tedy své výsledky z výsledky hráčů ve světě. Horrorween na mě zapůsobil tím nejlepším dojmem a jen ztěží bych hledal nějaké nedostatky. Hororové prostředí hry, které dokonale vystihuje mlha, linoucí se nad postavou našeho zachránce a vy sotva vidíte, co se děje. To vás dostává do těch nejtěžších situací, které ze hry dělají opravdový horor. Navíc spousta krve a vnitřnosti, které vytékají ze zombieků po tom co je pokropíte, ještě více zvyšují tuto atmosféru, která by slabým hráčům mohla i nahnat strach. Crimsonland byl rozhodně pokořen a to ve všech směrech. V tomto žánru bychom ztěží hledali lepší hru. Zkrátka naprostá spokojenost.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Marek | 16.05.04 v 13:29

mám pocit, že crimsonland 1.9.8 ještě neexistoval v době, kdy jsem psal tuto recenzi ;) navíc to snad ani není freeware, tak bych to s horrorweenem nesrovnaval.

jinxed | 08.04.04 v 20:48

tak toto ma byt udajne lepsie ako crimsonland? ale no tak, pan doubrava, nedajte sa vysmiat a radsej si zozente crimsonland v. 1.9.8... horroween je oproti tomu uplny shit - a to plati pre hratelnost, grafiku, spracovanie, navykovost... na druhej strane je pravda, ze nova verzia je uz komercny software a downloaduje sa cez real one player, avsak vsetko sa da obist a spustit :)

Monty | 19.02.04 v 16:05

Když se to snažim rozbalit, na každou složku to po mně chce heslo. Jednak ho neznám a dvadnak těch složek je tam spoustu. Co s tim?

Prochy | 04.01.04 v 12:34

PÍČOVINA!!!!

Pavla | 18.12.03 v 18:35

čau

Dargnon | 09.12.03 v 10:34

Hustý to je ale po každym chcípu to leze na netový highschore a to trvá dvě minuty i dyž sem offline, takže smrt nasere dvojnásob dyž vim že budu čekat

A | 25.11.03 v 16:36

Je to dobry ale trochu se bojim dlouhorukejch zombiku

Blister | 22.11.03 v 19:14

V recenzi snad není řeč o tom, že bodové skóre vám otevře další levely? ;)

Huomles&Warhammer | 20.11.03 v 19:18

Tak tohle je fakt husta parba. Vsem doporucujem.

xaraxs | 17.11.03 v 15:26

HORRORWEAN

mr x | 16.11.03 v 16:37

nechtěli byste radši říct jestli jsou tam i jiný mody a mapy?

Juraj Sabol | 15.11.03 v 14:16

Horrorwean

artemio | 13.11.03 v 18:09

zup_e zupe zuper super :-)

Piskulinka | 12.11.03 v 09:11

Skvělý...je to hustý...

Kikina | 09.11.03 v 13:53

Bomba

Petr | 09.11.03 v 13:15

super!!!!!!!!!!


galerie