recenze

ReVersus

ReVersus

Nudíte se a máte potřebu procvičit své mozkové závity? Není nic jednoduššího než stáhnout si logickou gamesku. A proč by to nemohla být právě hra ReVersus? V celkem dobrém zpracování staré známé hry Reversi v OpenGL si užijete hodně zábavy.
Některé logičky jsou lehké, jiné těžké. Právě ReVersus patří podle mého názoru k těm těžším, protože umělá inteligence počítače je na vysoké úrovni. Ale nepředbíhejme. Bude se jednat o hru typu Reversi. Na našem serveru byste našli i podobné hry pod názvy jako Daisy reversi nebo Magic Reversi. Vidíte, že všechny tyto hry mají ve svém názvu společný základ. Dá se tedy usoudit, že mají i společný námět. ReVersus vypadá v základě stejně. Tak už se pojďme podívat na to, v čem se tedy od svých dalších kolegů právě tato hříčka liší...

Hned na začátek musím říci, že tato hra byla vytvořena pomocí Delphi. Používá OpenGl, takže se můžete těšit na celkem zajímavé světelné a jiné grafické efekty. Když si zazipovaný soubor stáhnete, extraktujte ho a hru spusťte. Objeví se hned herní okno bez jakéhokoliv úvodního loga. To je příjemná změna oproti většině her, které mají dlouhé a nudné intro. ;) Teď si vysvětlíme princip. Na začátku hry uvidíte pole o šedesáti čtyřech kostičkách. Na nich zatím jen uprostřed jsou dvě černé a dvě bílé kulaté hrací postavičky. Nejsou to samozřejmě postavičky doslova, ale používejme pro tuhle gamesu tento pojem. Váš úkol může být zprvu nezřetelný, takže se ho pokusím srozumitelně vysvětlit. Vy máte černou barvu. Musíte kliknout vždy na takové políčko, abyste propojili dvě své postavičky černé barvy a mezi nimi byla ještě jedna nebo i více soupeřových.

Tím zaberete ony soupeřovy figurky, které leží mezi dvěma černé barvy. Je to tedy něco jako přeskakování v Dámě. Takto vytváříte nové a nové spolubojovníky, díky kterým získáváte jakési pomocné body pro další útok. Můžete zabírat další a další protihráčovy figurky. Ale pozor, má to jeden háček. Soupeř se totiž snaží o to samé. Můžete táhnout ve všech směrech, šikmých, vodorovném i svislém. Prostě máte spoustu možností, akorát že počítač je bohužel mnohem chytřejší, než si můžete na počátku myslet. Nebude tak nic jednoduchého ho porazit. Jakmile se zaplní celé hrací pole, je konec hry a podle počtu zaplněných políček barevnými figurkami jednotlivých hráčů se dovíte, kdo vyhrál. Když budete mít více, stáváte se vítězem...

Doufám, že jste princip pochopili. Pokud ne, tak to určitě pochopíte ve chvíli, kdy si hru poprvé spustíte. Teď nám ještě zbývá podívat se na ony grafické efekty. Jelikož hra využívá OpenGL, uvidíte kolem vašeho kurzoru světelné pole, které tvoří jakýsi zdroj světla. Podle toho se pohybují stíny na jednotlivých políčkách hrací oblasti. Kromě toho je vždy proces zabírání a vytváření nových figurek doprovázeno 3D efektem. Na hudbu a zvuky bohužel autor jaksi pozapomněl. To ale stejně moc nevadí, protože na to asi myslet nebudete. Počítač vám totiž dá pěkně zabrat...;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =


galerie