recenze

Man In The Rain

Man In The Rain

Pomozte svéráznému vědci uniknout z kanalizace, do níž byl smeten po použití zmenšovacího přístroje. Všude vlhko, kapky vody velikosti vaší hlavy, spousta unikátních zbraní, zmutované zbytky biologických pokusů... a pouze jeden východ v každém levelu!
Po nedávném Čertu vám přinášíme opět něco z dílny Workoholic Software, tentokrát trochu starší kousek, kterým je právě Man in the rain. Původně byla tato gameska určena do soutěže Koncept Revue, kde si díky originalitě a pojetí zadaného tématu vysloužila první místo. V soutěži byl však důraz kladen právě na samotný koncept, proto se pojďme podívat, jak to nakonec dopadlo z pohledu hráčského – zábava?

Dostáváme se do role vědátora, který byl omylem zmenšen a vmeten paní uklízečkou do věčných lovišť v odpadním potrubí. Jak se dostanete ven? Jak se tam vůbec dá přežít? Nejnebezpečnějším protivníkem, který je přítomen v každém levelu a tvoří v podstatě základ celé hry, je voda. V podobě kapek se objevuje v horní části obrazovky a padá dolů, kde se tvoří stále vyšší a vyšší sloupec. Pokud voda stoupne příliš a vy se nedostanete dostatečně vysoko, je verdikt jednoduchý – smrt utopením. Pomyslnými schody k výšinám je vám, světe div se, právě voda. Pomocí speciálního přístroje (zpočátku jednoho) můžete mrazit kapky vody a měnit je tak na jakési krychličky ledu, po nichž lze vyskákat nahoru. Musíte si však počínat obezřetně, tedy stavět tak, aby jste se díky vzniklé „pyramidě“ vůbec mohli dostat k východu. Ten je většinou (ne však vždy) umístěn v horní části mapy. Krom základní zbraně, která umí měnit kapky na kostky, je k dispozici také spousta dalších vynálezů – jmenujme například mocnější obdobu první zmíněné mrazničky, která dokáže vytvářet kostky ledu i v již naplavené vodě, a snižovat tak zároveň vodní hladinu. Nápady tvůrcům v tomto ohledu rozhodně nechyběly a podobných věciček je zde mnoho – ze zbraní uveďme ještě třeba plamenomet nebo silový držák známý z Half Life 2. Mapy jsou také vcelku různorodé, s postupně splněnými vzrůstá počet různých vychytávek a prvků, které můžete či musíte k úspěšnému dokončení použít, přičemž v pozdějších fázích hry přijdou na řadu i jacísi zelení mutanti (aneb takový běžný obsah kanálu běžného českého vědátora s běžným českým rozpočtem a běžným odporem k ekologické likvidaci odpadu :)))). Styl hry je někde na pomezí arkády a logického díla, kromě hbitých prstů a přesné mušky totiž musíte vždy rozmyslet, jak problémy dané úrovně vyřešíte – kterak postavíte ony ledové schody a jak se vypořádáte s případnými dalšími nebezpečenstvími.

Technická stránka díla není nijak slavná – hudba takřka absentuje (nezačne-li hrát sama, zmáčkněte během hry M k zobrazení menu s výběrem midi skladeb), ozvučení nechybí, avšak není nijak slavné (pár zvuků pro výstřely, tříštění ledu...). Grafika je velice jednoduchá a strohá, ale neurazí – koukat se na to dá, je to přehledné a nebolí z ní oči. Kamenem úrazu je však hratelnost. Koncept je originální, nápady celé dílo jen hýří, ale vše to působí dost nedotaženě. Levely jsou příliš dlouhé a je jich celkem 25, což je opravdu obrovské číslo – délka je naprosto neúměrná zábavnosti, na což hra dost doplácí. Pokud by všechny ty nápady, nové zbraně a problémy byly koncentrovány na polovičním prostoru, rozhodně bych to bral všemi deseti. Postesknout si musím také nad samotnou herní dynamikou – je to strašně zdlouhavé! Nabíjení trvá ukrutně dlouho, voda přibývá pomalu, vše je to takové nějaké moc klidné, nudné... Bez mučení si tento kus dokážu představit s hodnocením kolem devadesátky, ovšem ne v současné podobě. A je to škoda – potenciál tu je a to velký. Z celého díla však srší nedostatečný betatesting a přednost kvantitě před kvalitou, přitom by k větší spokojenosti stačilo pouze pár jednoduchých úprav, alespoň to rychlejší nabíjení a více zahuštěné levely... Hledáte-li něco originálního, jste na správné adrese a „muž v dešti :o)“ vám vydrží opravdu dlouhé hodiny. Toužíte-li však po chvilkové super zábavě, sáhněte raději po něčem jiném.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =


galerie

Man In The Rain Man In The Rain Man In The Rain Man In The Rain Man In The Rain