recenze

Janitor Dan the Spaceman

Janitor Dan the Spaceman

Čím jste chtěli kdysi být? Popelářem? Nebo snad kosmonautem? Jestli se rozhodnete pro Janitora, pak se vám splní oba dva sny zároveň. Tuhle skvělou arkádu určitě neopomeňte!
Od hry se jménem jaké má právě ta dnešní by nikdo, kdo o ní nic neví, nečekal asi mnoho. Není se čemu divit, vždyť z něj téměř nic nejde vyčíst. Přesně tak jsem na tom byl já, čekal jsem další tuctovou arkádu, která se bude odehrávat ve vesmíru. Pravděpodobně půjde zase o záchranu lidstva nebo nějaké jiné podezřelé rasy obývající vzdálenější kouty nedozírného vesmíru. Prostě klasika, která navíc může být i velmi nudná. Jak už asi tušíte, když to takhle píšu, byl jsem překvapen. A to setsakramentsky mile. Tahle hříčka se totiž opravdu povedla. Zapomeňte na Maria, zkuste Janitora!

Když už jsem mluvil o Mariovi, napadá mě určitá analogie mezi ním a hlavním hrdinou dnešním. Mario byl, jak známo, instalatér, vy dnes budete uklízeč. Ano, vykonávat budete toto velmi neatraktivní zaměstnání, a to přímo, což z názvu vyčíst lze, ve vesmíru. Pokud si nyní představujete, že budete prolétávat mezi hvězdami a lovit tam barely s radioaktivním materiálem, jímž si lidstvo vesmír zaneslo, pak jste na omylu. Ve vesmíru je totiž už celá řada stanic (děj se odehrává zřejmě ve vzdálenější budoucnosti, i když kdo ví), jež jsou obývány rozličnými tvory. A na těchto stanicích se hromadí nepořádek. Budete udiveni, ale není to žádný kosmický hypermoderní nepořádek, ale zcela lidský prach, láhve od pepsi, zanešená zrcadla, ucpané záchody - to je asi největší prvek sci-fi z celé hry, i když o různé další vychytávky nouze není, ale splachovací záchod v kosmické stanici, hm, to už je síla. A vaším úkolem je celou lodí projít a pořádně ji vyšůrovat. A nemějte strach, že to bude jednoduché.

Abyste se do této nové role pohodlně dostali, čeká vás na začátku, ještě před startem vaší uklízecí mise, tutorial, jenž vás skutečně zaučí. Zjistíte, že ačkoli je ovládání veskrze velmi jednoduché (kurzorové šipky a Ctrl), můžete se pěkně zapotit. Nejde o množství prachu nebo počet myší pobíhajících po palubách, ale o různé nebezpečné předměty. Tak například se jedná o jakési levitující bomby. Nevím, co konkrétně tyto předměty mají symbolizovat, ale vypadají skutečně jako bomby. Náraz do nich vám ubere část života + sebere jednu uklízecí proprietku. Bomb je bohužel hodně a při své levitaci se ubírají jakoby náhodou zrovna směrem, kde se nachází vaše maličkost. Naštěstí je lze zlikvidovat pomocí pákového spouštěče. Při úklidu se dostanete i do míst bez gravitace. Tam se volně vznášejí jak odpadky (ohryzky od jablek, lahve), které je nutno bez milosti zlikvidovat, tak bohužel i součástky, s nimiž není radno se fyzicky kontaktovat. Ale jak celý úklid probíhá? K dispozici máte čtyři nástroje. Vysavač, koště, klec na myši a zvon na pročištění záchodů. Pokud jde o košte, nebude potřeba jej nějakou klávesou aktivovat, když šlápnete na objekt, který se má uklidit, stane se tak automaticky. Pro vysávání je potřeba stisknout Ctrl, stejně tak je tomu u zvonu (zapne se jen u WC) a klece, kterou ale položíte jen v případě, že si váš panák klekne na zem. Když vám proprietky dojdou, musíte se zastavit u speciální skříně a zásoby doplnit. Zapomněl jsem ještě zmínit, že po lodi se pohybujete pomocí létaní, které vám umožňuje plynová bomba na zádech. Plyn je také nutno doplňovat u k tomu určených zásobníků. Ve chvíli, kdy je loď úplně čistá, ji můžete opustit.

Dost ale o tutorialu, jak je to ve skutečnosti? Ocitáte se na vlastním mini kosmickém plavidle. Nejdříve totiž musíte doletět na základnu, kterou budete poté čistit. Jenže vesmír je místo nebezpečné, plné pirátů, kteří nemají nic jiného na práci než vystřelovat roje meteorů. A do těch není příliš dobré narazit. Spolehnout se tak musíte na svůj palubní „kulomet.“ Všechny vesmírné lodě ve vašem okruhu jsou rozděleny do tří kategorií podle obtížnosti. Je to barevně vidět i na mapce, kterou máte k dispozici, nemusíte se tedy bát, že byste dlouho bloudili černočerným vesmírem úplně na prázdno. Pak je ještě nutné se trefit do chvíle, kdy se periodicky zavírající se vrata lodi otevřou a vletět dovnitř. A práce je tu. Nutné je říct, že obtížnost hry je opravdu docela vysoká, zvláště když uvážíte, že životy máte celkem jenom tři. Když je vyčerpáte, můžete sice ve hře pokračovat, ale již se vám nebude počítat skóre do tabulky, je to celkem škoda, protože pak se ze hraní stává trochu stereotyp. Když už o nic nejde a můžete si své životy vždy obnovit, není v podstatě proč se snažit. To je ale asi jediný zápor, který jsem na Janitorovi skutečně pociťoval, ovšem zápor je to docela velký, co si budeme nalhávat. Ještě musím zmínit jednu maličkost. Ony vesmírné základny, na nichž budete uklízet, jsou někdy celkem rozsáhlé, abyste pak neztratili přehled, kde jste již působili a kde jste ještě toužebně očekáváni, jsou veškeré nepořádky vidět i v levém dolním rohu na minimapce, na té stejné, kde ve vesmíru vidíte rozložení základen.

Naopak spíše kladem je technické zpracování. Grafika je klasická 2D, ale přehledná a snad i vydařená, neshledávám na ní nic špatného. I zvukově je hříčka „ošetřena“ dobře, neměl jsem pocity vlezlosti nebo nudy, nic mě nenutilo vyřadit dočasně z provozu reproduktory, což je dobrá známka. Ale nečekejte žádné bezvadné orgie, zase tak výjimečné zpracování to není. Věřím však, že Janitor je výjimečná hra. Už alespoň tím, že přináší něco úplně nového, co tu ještě nebylo, třeba tím, jak spojuje dva motivy dohromady. Pokud by se nechal trochu změnit systém ubírání životů, šlo by o téměř dokonalou gamesu. Takhle jen za 85%, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =


galerie

Janitor Dan the Spaceman Janitor Dan the Spaceman Janitor Dan the Spaceman Janitor Dan the Spaceman