recenze

Crazy Balls

Crazy Balls

A další klon jedné z nejklonovanějších her na světě. Ano, tušíte správně. Arkanoid prostě nikdy neodejde do věčných lovišť a dnešní herní produkt to jen dokazuje. V čem je jiný? V čem je stejný? To zjistíte, když budete následovat tuto recenzi.
Poslední dobou na sobě pozoruji, že se ze mě stává usedlejší typ, který má rád své jistoty. Až z toho začínám mít strach. Asi stárnu. Kamarádím se pořád se stejnými lidmi, poslouchám již naposlouchanou muziku, nejraději jsem doma blízko své postele a svého PC a když už jdu do hospody, tak pokaždé do té stejné, kde vím, že lidi v ní sedící budu znát. Nové slečny moc nehledám - líbí se mi pořád ta stejná (stará láska nerezaví). Jím nejraději ta samá, stejná a vyzkoušená jídla, hraji nejraději gamesky, které jsem hrával v dětství - a tak si raději zapařím znovu plošinovku Jazz Jackrabbit, než abych se sháněl po nějaké novější gamesce. Kam se poděl ten Ahasver, který ve mně od dětství byl? Ahasver, co jsem v sobě nosil, se vytrácí. Snad neskončím jako většina lidské populace - libující si v šedém průměru konstantní konformnosti a všednosti? Protože se vyžívám ve starých gameskách z osmdesátých let a trošku i jejich remacích, nemůžete si divit, že vám zde zase předkládám gamesku, která jistě potěší nostalgiky, kteří nehledají nic extrémně nového, ale přesto nechtějí pařit něco běžně stejného. Představím vám totiž herní kousek zvaný Crazy Balls.

Jde o předělávku legendární klasické hry Arkanoid. Ten byl vytvořen v roce 1986 společností Taito a za několik let své existence se stal klasikou. Hra je však jen remakem podobné, ale starší hry od Atari - z roku 1976. I její název není neznámý - jmenovala se Breakout. Autorem hry Crazy Balls je Sun Software, ovšem nejde o ten samý Sun, co stojí za produkty jako OpenOffice.org a jinými podobnými dílky známými z Linuxů. Jde o Sun Software z Německa zabývající se tvorbou počítačových her.

O co vlastně jde? No, základním úkolem hráče ve všech arkanoidech a breakoutech je ovládat pálku a s ní usměrňovat (měnit) pohyb neustále poletujícího míčku tak, aby zlikvidoval všechny cihly, které se nacházejí na obrazovce. Cihlu míček zničí tak, že se jí dotkne. Pokud se vám to povede, pokračujete do dalšího levelu. Crazy Balls ale potěší tím, že má i nějaké inovující prvky nebo alespoň obsahuje prvky málo známé. Například míček je do hry vystřelován z děla, po hrací ploše se pohybují bublinoidní koule, prémie jsou umsítěny mezi cihlami a musíte si je vymlátit míčkem atd. atd.

Hra je hezky barevná, ale grafika není z nejlepších. Navíc hra běží v jakémsi prapodivném grafickém režimu, kdy se obrazovka operačního systému otáčí o devadesát stupňů. Gameska Crazy Balls je zábavná, povedená, inovační. Ovšem někdy se míček chová ve vyšších levelech trošku podivně a odráží se od překážek pod nějakým nepřirozeným úhlem. I přes tento nedostatek si ale myslím, že Crazy Balls stojí za to, aby jste si ho stáhli. No a pokud bude třeba někdy v létě venku pršet, může být dnešní remake Arkanoidu dobrým společníkem na dlouhé večery.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =


galerie

Crazy Balls Crazy Balls