recenze

Maderina 2001

Maderina 2001

Pokračování výborně hratelné vesmírné střílečky s unikátními vizuálními efekty. Staňte se zase robotem a rozstřílejte pomocí všemožných speciálních pohybů všechny nepřátele! Nechybí ani upgradování zbraní a další vychytávky!
Pokud patříte mezi naše pravidelné návštěvníky, mohli jste si všimnout nádherně graficky provedené vesmírné střílečky Maderina. Jednoduchost, hratelnost, dynamičnost a úžasné vizuální efekty, tak by se dala tato gamesa krátce charakterizovat. Pokud máte svižné střílečky rádi, neváhejte a čtěte dál!

Tak teď byste asi čekali charakteristiku hry, že? Bez toho se tentokát možná obejdeme, protože by mělo stačit, když vás odkážu na recenzi naMaderinu. Maderina 2001 skutečně není plnohodnotnou hrou, ale pouze předělávkou hry původní. Trochu se změnila grafika a pár detailů ve způsobu hraní, ale jinak je vše prakticky totožné. Takhle krátkou recenzi ale napsat opravdu nemůžu, takže to popíšu celé, aby měli představu i ti, kteří původní dílo nehráli a recenze se jim číst nechce.

Jakožto robot a bez jakéhokoli příběhu či zadání si zkrátka letíte vesmírem a střílíte na sebe navzájem s hordami nepřáteskách korábů, stíhačů a obrovských bossů. K tomu vám jsou k dispozici nejen vaše lasery (upgradovatelné), ale také dvě pomocné koule (které při narázu zraňují nepřátele, zachytávají výstřely a při upgradu mohou střílet) a hlavně akrobatická salta! Právě tohle mě tolik nadchlo a oslnilo. Nestačí tedy letět rovně a střílet před sebe a občas zamířit trochu víc nahoru nebo dolů! Nepřátelé přicházejí ze všech stran, prolétávají kolem vás a rovný let tak zkrátka nestačí. Můžete se tedy točit dozadu a dopředu a ještě přitom střílet a nebo třeba zůstat v zakloněné pozici a střílet nahoru. Kotrmelce jde navíc dost výhodně kombinovat s umístěním vašich koulí (:-), takže si tak můžete před sebou udělat takový skromný živý štít.

Právě díky akrobacii a koulím se zde objevují taktické prvky a nestává se z toho jen zběsilé mačkání tlačítek, jak je tomu u nejedné podobné gamesky. Jak jsem zmínil hned v úvodu, při zabití některých nepřátel z nich vypadne bonus, po jehož sebrání vám buď přibude život nebo získáte trochu drsnější (hlavně vizuálně) lasery. A kde že jsou ty rozdíly oproti prvnímu dílu? Ať jsem hledal jak jsem hledal, moc jsem jich nenašel. Tím asi nejvýraznějším je způsob smrti. Zatímco v Maderině jste po vyčerpání všech životů sice mrtví a přicházíte o všechny upgrady, ale můžete vesele pokračovat dál, tentokrát autoři trochu přitvrdili, takže jakmile vám dojdou životy, nastává známý Game Over. Druhou výraznější změnou je pak jiná grafika, konkrétně pozadí, na kterém se vše odehrává. Nádherný a temný vesmír tak nahradilo jakési podivné a blíže nespecifikovatelné pozadí, což je dle mého názoru jen škoda a změna k horšímu.

Suma sumárum, kdo původní Maderinu nehrál a nebo ho naopak hodně zaujala, má v tomto případě jasnou volbu. Musím ale upozornit, že ačkoli má tahle gameska skvělou grafiku a svižnost, od "předchozího dílu" byste ji opravdu skoro nerozeznali a nejedná se o úplně plnohodnotnou hru.

Ovládání: šipky + Y/Z,X,C

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =


galerie