recenze

Dune IV

Dune IV

Na pouštní planetě Arrakis znovu vypukla válka a jen jeden rod může zvítězit a ovládnout těžbu melanže. Budou to čestní Atreidové, podlí Harkonnenové nebo proradní Ordosané? Kvalitní remake jedné z prvních real-time strategií - legendární Duny II.
Ještě před pár lety bych asi tuto recenzi začal slovy "Kdo by neznal pramáti všech real-time strategií, legendární Dunu II". Doba je ale jiná a řady našich návštěvníků hojně zaplňuje i mladší generace hráčů, která možná Dunu opravdu nezná. Drtivá většina z vás o ní určitě alespoň někdy slyšela. A přitom je to už více než deset let (vydáno 1992), co tento skvost spatřil světlo světa a otřásl žánrem strategií - jednalo se o jednu z prvních her svého druhu, tedy real-time strategii, jakých jsou dnes tisíce. Zatímco v současnosti asi obyčejné realtimovky nikoho svým originálním principem nenadchnou, tehdy byla zkrátka jiná doba a na všechny ty roztomilé ornitoptéry, fremeny, drsné sardaukary, podlé deviatory a smrtící devastační tanky s láskou vzpomínám dodnes. Možná také proto jsem hned tuhle předělávku vyzkoušel a vy můžete také.

Základní systém hry zůstal zachován. Máte tedy k dispozici MCV, mobilní konstrukční vozítko, a to můžete, po jeho přesunutí na vámi vyvolené místo, rozložit. Stane se z něj základní stavební budova, nejdůležitější prvek vaší skromné základničky. S její pomocí můžete, samozřejmě po zaplacení tučného obnosu kreditů, stavět budovy další. Nejprve budete muset sáhnout po obyčejné větrné elektrárně (k zajištění přísunu energie) a melanžové rafinerii (kvůli sběru a zpeněžování onoho slavného koření), ale brzy se váš stavební potenciál rozroste na rozličné továrny, obranné věže, kasárny a další vychytávky jako radar, výzkumné centruma dokonce palác. Veškeré budovy se staví normálně, jak jsme zvyklí z ostatních real-timovek, snad jen s tím rozdílem, že na sebe všechny stavby musí navazovat a nemůžete šoupnout třeba věž rovnou soupeři do základny :o). Stejně jako základní stavební budova mají i ty ostatní specifické funkce. Rafinérie slouží k zaopatřovávání těžebních vozítek a přeměně melanže na kredity, továrny a kasárny k výrobě/verbování různých vojáků, tanků a jiných, originálnějších bojových strojů, výzkumné středisko zajistí technologický pokrok v podobě rychlejší výroby ve fabrikách a efektnější těžbu koření a takový palác má opravdu velmi pikantní funkce podle toho, za jaký národ bojujete - Atreidové tak mají pomoc pouštních Fremenů, Harkonneni si pokoutně vyrábí atomovku a Ordosané mohou zákeřně sabotovat nepřítele.

Pokud jste původní Dunu hráli, tak asi namítnete, že vše, co jsem zatím vyjmenoval, tam bylo. To je také pravda, všechny změny jsem si nechal až do tohoto odstavce. Největšího vylepšení, o které si původní Duna skutečně horoucně žádala, se dočkalo ovládání. Tehdy totiž tak trochu nikoho nenapadlo udělat ovládání pravým tlačítkem myši, tedy takovéto známé že levým označujete jednotky a pravým je uvedete do pohybu nebo jim dáte úkol útočit. Nebylo ani možné označit více jednotek najednou! Tyhle dva skutečně strašlivé neduhy (podle mého názory spolu s inteligencí protivníka jediné velké chyby hry) byly naštěstí v tomto díle opraveny a tak se můžete těšit na soudobé ovládání známé z dnešních titulů, plné různých myšoidních vychytávek a klávesových zkratek. Další markantní změna nastala v případě grafiky, i když musím říct, že toto "vylepšení" mne příliš nenadchlo a kazí atmosféru. Z původního rozlišení 320x200 se nám tedy vše posunulo o sféru výše, do rozlišení 640x400. Vypadá to sice na dnešních monitorech lépe a navíc máte větší přehled o tom, co se děje na bojišti, ale původní kouzlo a atmosféra je pryč. Poslední skutečně velká změna se uskutečnila v oblasti umělé inteligence a všechny jednotky, vaše i nepřátelské, se chovají trochu taktičtěji a nedají se tak snadno obelstít, i když musím říct, že přesto asi brzy přijdete na to, jak nepřítele dostata například odlákat jeho těžební vozítko nebo jednotky ze základny. Inteligence zkrátka není špatná, ale má své zaběhlé postupy a těch můžete zneužít. To je ale možná i dobře, neboť laťka obtížnosti je zasazena skutečně vysoko (obtížnost se sice dá dodatečněnastavit, ale k těmto věcem opravdu nemám důvěru a podle mých zkušeností nemají valný efekt). Sice se vám naštěstí nestane, že byste někde zakysli jako u těžkých adventur a nemohli se dostat dál, ale přesto budete nejspíš stejně jako já některé mise nejednou opakovat. To je zčásti také způsobeno bugy ve hře a chybami v anglickém překladu. Duna IV je totiž v originále rusky a autor příliš anglicky neumí, takže se připravte na spousty nesprávných anglických výrazů a další chybky. Ty ale tolik nevadí, jedná se spíše o detaily a různá nadbytečná slova. Horší to ovšem je se zmíněnými bugy. Například hned v tuším čtvrté misi za Atreidy máte úkol zničit radar nepřítele. Mapu ale úspěšně dokončíte pouze zničením celé základny protivníka! Obdobných bugů zdenení zrovna málo a budeme muset doufat, že se dočkáme opravného patche.

Duna IV nesplnila všechna moje očekávání. Jakožto fandovi původního geniálního díla by mi úplně stačilo opravení onoho neohrabaného ovládánía menší upravení umělé inteligence. Změnu rozlišení asi uvítají hlavně mladší hráči, ovšem ti nostalgičtější z vás z ní možná mít radost nebudou. Škoda je také absence těch nádherně animovaných mentatů při briefingu a výběru vašeho postupu na mapě. Přesto je ale většina věcí vylepšena a upravena k lepšímu a bude vás to určitě bavit, protože se jedná o jednu z nejkomplexnějších freeware strategií!

Dodatek: Tato verze hry je šířena kompletně jako freeware. Za poplatek je ale možné stáhnout na stránkách autora také "plnou verzi", ve které jsou navíc různá videa a dvě nové kampaně.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

oxinvacronync | 11.08.09 v 17:09

[url=http://foros.universia.edu.ve/profile,mode,viewprofile,u,10196.html]free online virus scan[/url]

oxinvacronync | 09.08.09 v 19:43

<a href=http://www.bibleworks.com/forums/showthread.php?p=19243>buy tamiflu</a>

spee | 21.07.08 v 19:45

A stránky hry jsou na http://amonit.sulfurzona.com/ .

spee | 21.07.08 v 19:42

Takže...
Multiplayer se dá hrát nejlíp za 1 kus lidské hmoty (šance, že se na váš server připojí nějaký jiný kus lidské hmoty je asi 0,001 % )
Takže....Net Game -> Name (napište co chcete) -> Server (,,vlad,, , co je tam napsané, vymažte a napište, co chcete) -> Players (jestli se s někým dohodnete, posuňte na váš počet, jestli ne, tak na 1) -> Rus.chat nezaškrtlý -> Worms doporučuji zaškrtlý -> As Server (zakladatel zaškrtlý, připojivší se nezaškrtlý ) -> Dial-up nezaškrtlý.
Připojující se MUSÍ mít všechno kromě ,,Name,, a ,,As Server,, [KTERÝ NESMÍ BÝT ZAŠKRTLÝ PRO PŘIPOJIVŠÍHO A MUSÍ BÝT ZAŠKRTLÝ PRO ZAKLADATELE] stejné!!!

spee | 21.07.08 v 19:28

Tohle pomáhá ve vyšších misích...
1. Mějte quady v poměru 1:3 k ostatním jednotkám.
2.Slabšími jednotkami (infanterie z kasáren, guardové a lehčí vozítka) neútočte! Jen je pošlete na pole sousedící s budovou. Všechny útoky půjdou na tyto jednotky, a tak se zasáhnou i budovy (50 % síly se odrazí na sousedních polích).
Proto dodržovat odrážku 1.
3. Dá se využít i takový bug (budovy jdou stavět i u soupeřovy základny)...od 8. levelu stavte věže a jestli máte odhalenou soupeřovu základnu, položte věž těsně vedle soupeřovy budovy. Uplatní se pravidlo 2, ale s tím rozdílem, že půjdou po té budově , ale ne po jednotkách.
4. Na VAŠI budovu, která je na pokraji výbuchu, neklikejte! Kousne se vám obraz!

spee | 21.07.08 v 19:18

To Butch: Základna jde upgradovat až v osmé misi.
A kdesi jsem kdysi sehnal RARku dune4up, kde byly po rozbalení použivatelné cheaty, ale bohužel jsem si ji odstranil. V ní se daly editovat i scénáře....tam sem trochu překopal druhou atreidskou misi a dojel jsem i ty horní dvě (s šedým červem a horním havranem) celkem za 20 hodin. 85 %.

MYŠKA | 29.02.08 v 14:32

ahoj nevím co tam mám udělat skouším vše možné různé konbynace budov a ničení soupeře no sice to neni soupeř v pravé slova smyslu ale je to soupeř

Butch | 15.12.06 v 23:21

Jo, taky nevim co s tou zakladnou. Hraju za ätrejdy a je to fakt v prcicich, ve druhym levelu pisem ze mam postavit ten guard barack, ale kdyz kliknu na zakladnu, v nabidce neni. Stejne tak nejde upgradovat. Plííííííííííííís!!!

axi | 29.11.06 v 11:43

kua, jak upgradeovat hlavni zakladnu ??? prostě nevim.....skoro jsem si vymlátil klávesnici, protože nejde fakt nic.....pomozte please

igor | 02.11.06 v 03:20

navod na dune4

Nucleardog | 18.10.06 v 11:14

Lidi nemáte tady prosím někdo plnou verzi???

sopric | 01.09.06 v 21:24

kde muzu zdarma stahnout plnou verzi?

Jidas | 01.08.06 v 20:19

Kde sehnat plnou verzi?

Ricardo | 28.05.06 v 20:51

JAK ROCHODIT MULTIPLAYER? NEFAKÁ NÁHODOU PROTO ŽE TO NENÍ ÚPLNĚ PLNÁ HRA?

ministr | 02.04.06 v 22:17

Druhá mise za atreidy: postav Guard Barack!
Jak? Můžu za tenhle rod stavět něco co maj jen harkoneni?
PS jak upgradovat základnu??? mačkal jsem snad všechno ale tohle se mi nepodařilo. bože stavět desky po jedné je peklo!
ps: hru jsem stáhnul z webu idnes.

ahojka | 06.12.05 v 18:46

k nižšie uvedenej otázke - mám XP (na 98 mi išla Dune IV normálne). Díky za radu.

ahojka | 06.12.05 v 18:45

Naištalovala som si Dune IV a po spustení je hra len na časti obrazovky a zvyšok bliká biela obrazovka. Ako to nastaviť?

Javmáč | 03.11.05 v 16:54

Dune sem hrál eště na Amiga 500 - computer of the year :o) bez HD, to byla diskotéka, ale včetně toho sou to nesmrtelný vzpomínky.. du stáhnout a zamáčknout slzu pěstí. Vivat Ordos!

Amonit | 24.06.05 v 13:44

Sorry for my bad english.

1. If can't build more 5 units, need builf new kararm(barracks).

2. If you wait second harvester after build second Rafinery - don wait it. Free harvesters no in Dune IV. It will be very easy for play. For hard difficult I made this. On levels with Havy Vechicle Factory players may build more harvesters.

3. If enemy kill you in 1-3 levels, need first make guard, and enemies troopers kill by trak of harvester. For this need harvester stoped befor enemies attack on your base.

This game give you real drive.

ffghgf | 05.06.05 v 07:38

jak se ty stránky autura menujou???????????

max90 | 26.05.05 v 18:54

hmm, fakt je ojeb, ze kdyz postavim druhou harvestrarnu, tak mi neprileti dalsi kombajn:-( dune2 mam doma originalku....jj, to byvaly casi....

TBC-x | 23.05.05 v 14:07

musis nabrat 2 litry prachů

daws | 08.05.05 v 09:03

jak se ty stránky autura menujou???????????

Tomáš | 07.05.05 v 09:25

co mam udělat v prvnim kole???????????????????????????????????????????????????

Laza | 24.04.05 v 15:19

Když to spustim tak mně to uřizne kus hry a ja nevidim třeba mapu a ovlací prvky!
heeeeelp please

FallTime | 17.04.05 v 13:21

Limit jednotek je docela zajimavy pridavek, uplne nejlepsi je multiplayer. Je pravda ze grafika neni tak hezka jako v Dune 2, ale jinak je to supr hra. Davam 90%.
P.S.: Feryk asi nema poneti co to znamena vyrobit hru jako tahle, vsadim se ze si nedokaze predstavit ani narocnost Tetrisu
P.P.S.: Podle me prvni RTS nebyla Dune 2 ale uz Dune 1 - i kdyz je pravda, ze mela trosku tahovych prvku, ale vpodstate to RT bylo.

Sosol | 08.11.04 v 14:43

Pavel: Já tušil, že to bude tím :-D

Pavel | 07.11.04 v 21:40

Tak to jsi mě celkem dostal... 8-) DÍK! Vytáhl jsem Dune 4 z koše a budu pařit dál a všechny nadávky beru zpět.
Ale v Dune II jsem ty kasárna nikdy nepotřeboval, vyrábět šlo i bez nich. No jo časy se mění... :)

Sosol | 07.11.04 v 15:45

To Pavel: Heh, zkoušel jsi piostavit kasárna? Pokud vím, tak zvyšujou maximální limit jednotek.... jakmile už nestaší limit, stačí je psotavit :-)

DiXiE | 05.11.04 v 09:45

hihi, ale ma to vyhodu ze tohle udelal, ja se na to podival, sahl do police pro cedo a hned sem si zase zahral Dune jednicku a dvojku :)

Pavel | 05.11.04 v 00:22

Tak jsem to dnes zkusil za Ordos a zase kix... Opět 4. nebo 5. kolo. Jak mám ubránit základnu se čtyřmi jednotkami a jedním harvestrem??? Nedá se vyrábět žádná technika, jen obnovovat do počtu pěti a protivník vesele útočí pomalu 3x silněji, fakt pakárna. Ten člověk co to vytvořil, si to asi ani nezahrál (po sobě), nebo nevím proč to tak kur..sky nakonfiguroval a tím celou hru zkazil. Nic takovýho ve starý dobrý Duně 2 nebylo. Moc jsem se těšil na skvělý retro, bohužel je z toho zklamání a nervy pomalu na dranc... Dávám 10%, ale né Duně, ale tomu zas....mu SSSR programátorovi!
A fuck you Demjanishin!

Pavel | 03.11.04 v 23:56

Tohle naprogramoval nějaký debil ne? Dostal jsem se do čtvrté mise za Harkoneny a tam mi nedovezou ani harvester a nemůžu si vyrobit víc jak 5 jednotek (4auta + harvester) a za chvíli se na mě řítí Ordos v dvojnásobné přesile a za pár minut je konec. Zkoušel jsem to asi pětkrát a je to bez šance. Co to má jako být??? No zkusím to ještě za Ordosy nebo Atreidy. Ale tohle někdo trochu přepísk a dost mě tím zklamal.
P.S. Jestli jste někdo z vás to 4.kolo prošel, napište...

Sosol | 30.09.04 v 21:28

Radowan: Abych pravdu řekl, připadalo mi tak trochu méně konfliktní napsat, že

" jednalo se o jednu z prvních her svého druhu, tedy real-time strategii"

Kdybych natvrdo napsal, že byla úplně první, určitě by se našel někdo, kdo by argumentoval tím, že prvky real-timu (ve strategii) se objevily už předtím a nedá se říci, že "Duna 2 byla první, stavění základny, těžba surovin ani plynulý pohyb jednotek tu předtím nikdy nebyl".

Ale uznávám, Dune 2 byla první RTS kombinující všechny zmíněné prvky a definující žánr tak, jak jej známe dnes (no, ehm, dnes už se to zase začíná pomalu odvíjet trochu jinam, ale to je jedno :o))

Radowan | 30.09.04 v 14:40

No asi to byla jedna z prvních, co si kdy hrál, kidyž to byla první RTS :P pak dlouho nic a až Warcraft I ... jinak nenhle remake fakt nic moc :) ale rozhodně lepší než Dune 2000 a podobné předělávky, které těží jenom ze jména ,,,

Faramir | 25.09.04 v 11:22

boze ja som taky stastny ze niekdo vytvoril upgrade k dune2 ze sa da hrat aj po sieti! :o)

Majkl | 22.09.04 v 17:55

Pripojuji se k tem, jez tato hra zklamala. A ta ukrajinska anglictina...hnus!

Sosol | 06.09.04 v 15:23

No je to tvůj názor... já od téhle hry čekal taky víc, původní Duna II je prostě lepší.... ale zase když to srovnám s jinejma freewarovkama tak to je dost dobrý...

" Duna IV nesplnila všechna moje očekávání. Jakožto fandovi původního geniálního díla by mi úplně stačilo opravení onoho neohrabaného ovládání a menší upravení umělé inteligence."

tohle to myslím vystihuje...

feryk | 06.09.04 v 04:46

sorry,vono se to vlastně ani neinstaluje,prostě sem to stáhnul,spustil,vymazal...

feryk | 06.09.04 v 04:44

teda nezlobte se na mě,ale co je tohle za prznění klasiky?? Nic novýho,jen všechno osekaný,nic přidaný=skoro žádná námaha toho kdo to udělal,hlavní plocha má jiný rozlišení než okolní menu,no co to je? To je jako pěst pod voko. Buď to měl nechat nebo všechno hodit do stejnýho rozlišení. Jednotky sou tak mrňavý,že kdyby místo nich nakreslili čárku,tak je to jedno. :) Fuj,nelíbí se mi to. To si radši znovu pustím starou dobrou dunu2 nebo dunu2000,to je o dost lepší....a proč to hodnotím s komerční hrou?? No asi proto,že většina věcí je z této hry vykradená....tak by měla podle toho vypadat,když už používaj vše stejné.... nainstaloval sem to a po chvíli zhnusen odinstaloval,navíc mi to rozmrdalo citlivost myši ve windows... dávám 30%....

djelza | 05.09.04 v 16:25

I dodnes se vracím k originálu hry "DUNE II" a sem tam si ji alespoň 1x za měsíc zahraji... A tuhletu novinku sem tedy opravdu nečekal... Sem opravdovym fandou týhletý hry, protože to byla jedna z prvních, kterou sem si vůbec kdy z real-timovek zahrál... Držim palce a nemůžu se dočkat na další verzi týhle hry... =o)

Arthenik | 05.09.04 v 13:27

Ja original nikdy nehral, takze me tahle hra fakt uchvatila!!! Diky moc za to, ze jste ji sem dali!

Beowulf | 05.09.04 v 12:37

NEVITE NEKDO JAK ROZCHODI MULTIPLAYER, KDYZ DAM NET GAME A SPUSTIM TO JAKO SERVER, TAK MI TO VZDYCKY DUNU UKONCI.
PLS HELP !

Sosol | 04.09.04 v 12:19

Keen: Je od tebe hezký, že občas píšeš příspěvky sem do diskuzí, ale nemusel bys všude psát odkazy na ty tvoje 486games.net :o) (ale nic proti nim, sou to dobrý stránky)

Keen | 04.09.04 v 12:08

Tak na tuhle hru jsem čekal -
.
.
486games.net

Drake | 04.09.04 v 09:17

nevim tohle je proste jen remake. nic se nevyrovna stare dune i s jejim na dnesni dobu divnym ovladanim stale si radsi zahraji Dune a Dune 2


galerie