recenze

Ahriman's Prophecy

Ahriman's Prophecy

Neuvěřitelně rozsáhlá hra na hrdiny, překonávající nejen svou obrovitostí i skvělé Land of Dreams! Mnoho desítek hodin zábavy, tajuplný příběh, stovky lokací k navštívení a to vše okořeněné kvalitním vývojem postav. Nutnost pro každého kobkaře!
Mladá dívka jménem Talia žije v klidu a míru v malé vesničce se svou starou babičkou. Nic nenasvědčuje tomu, v jaký megalomanský kolos se hra promění. Prvních pár úkolů je naprosto nudných a nezajímavých. Máte přinést mléko. Po splnění tohoto miniquestíku máte další nezajímavý - nechat se "jmenovat" od věštkyně do budoucího povolání, životního poslání. A právě tady už asi rpgéčkáři tuší... Rituál u věštkyně doprovází spousta divných efektů a bez jakéhokoli vysvětlení vám věštkyně řekne, že máte jít do Univerzity Války a Magie. Po příchodu tam se dozvídáte, že máte obrovské schopnosti, které jen čekají na svůj čas... A takhle v podstatě pokračuje celý příběh, vždy jste něčím více či méně překvapenia o zajímavost děje opravdu není nouze.

Nechme příběh a vrhněme se na samotnou hru. Ta opravdu vůbec ničím nepřekvapí, pokud máte alespoň základní zkušenosti s tituly tohoto žánru. Ahriman's Prophecy je totiž opět vytvořena v populárním rpg makeru, takže se opravdu nelze divit obrovské podobnosti s dílky jako Laxius Power či Land of Dreams. Všechny se mohou pochlubit prakticky stejnou grafikou a herními principy. Zkrátka získávání zkušeností, vývoj postav, způsob obchodování i styl soubojů jsou téměř totožné. Asi si teď říkáte, v čem je tedy hra tak skvělá, když jen využívá zaběhlý engine? Inu, odpověď je celkem prostá - právě proto, že hra využívá hotový (a skvělý) engine, mohli se tvůrci kompletně soustředit na ostatní věci jako příběh, scriptování a mapy. Rozlehlost tohoto díla je prostě neuvěřitelná. Samotná hrací doba je kolem padesáti hodin, ale musím říci, že nic není stereotypní. Land of Dreams byl sice také velmi dlouhý, většinu času jste strávili běháním mezi lokacemi, souboji a to vše na podobných terénech a mapách. Ahriman's Prophecy je však s propracovaností ještě o třídu výš! Kromě účelových jeskyní a budov se na své cestě setkáte s obrovským množstvím nádherně vyvedených lokací, ve kterých třeba strávíte jen pár minut. Příkladem budiž hned farma na vašem rodném ostrově, která je opravdu skvěle (a vtipně) zpracována, ale přitom tam půjdete za celou hru v podstatě jen dvakrát a strávíte tam všeho všudy takové 2 minuty! Narazíte také na desítky lokací a budov, které nemají jiný účel, než dokreslit obrovitost a atmosféru. Ve městech nejsou jen obchody a užitkové budovy, ve kterých můžete nakupovat či využívat nějakých služeb. Nechybí prostě ani domy řadových obyvatel, nádherné parky, zahrady a další přírodní scenérie. Ti z vás, kdo hráli Land of Dreams, sice mohou namítnout, že tam tomu bylo stejně tak, ale můžu vás ujistit, že zde je toho mnohem víc a hlavně mnohem hezčí. Nejednou se setkáte třeba se sochou, která je jen na jednom místě ve hře a jen pro ozdobu. Podobně je tomu i s nepřátelskými příšerami, kterých jsou také desítky druhů. Ale dost již všudypřítomné chvály tohoto megalomanského výtvoru. Nějaké chyby totiž hra samozřejmě má. Prvním mínusem je právě použitý engine. Je sice skvělý a nemá moc chyb, ale byl zkrátka použit u příliš mnoha titulů. Doporučuji tedy velkou pauzu mezi hraním jednotlivých games z RPG makeru. Pokud toto ale překousnete (a věřte, že to jde bez jakýchkoli problémů), je zde ještě jedna chyba a tou je (opět částečně v souvislosti s enginem) extrémně častá přítomnost soubojů. Při brouzdání po jeskyních a jiných nebezpečných oblastech na vás zaútočí nepřátelé klidně každých 20 kroků! Samo o sobě by to nebyl zase takový problém, jenže v kombinaci s rozsáhlými dungeony, ve kterých se dá snadno zabloudit, je to opravdu "vopruz" (výstižnější slovo mě opravdu nenapadá ;)). Jediné štěstí, že větší část hry se odehrává ve městech a mimo jeskyně, takže se to dá přežít.

Je výsledné shrnutí po veškeré chvále a délce recenze nutné? Vzhledem k tomu, že většina hráčů celou recenzi nečte, tak ano ;-). Zkrátka pokud máte tento žánr rádi, stahujte. Ahriman's Prophecy je prostě lepší než Land of Dreams i Laxius Power! Jedno z nejlepších freewarových RPG, to je nejvýstižnější charakteristika. Hlavně se nelekněte 20-ti megového archivu ke stažení, lepší stáhnout jednu velkou a dobrou hru na desítky hodin než nějakou půlmegovou blbůstku, která vás po pár minutách přestane bavit. Jo a ještě něco - překonejte úvodní nudné cca 2 hodiny. Pořádná pařba začíná až po animaci "snové porady" (poznáte, až se tam dostanete). A těšte se na druhý díl!...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

megabatman | 17.06.08 v 21:30

Tyjo to neplatív každý dobrý hře musim hrát za holku.Bééééééééééééééééé:..(

... | 01.08.07 v 12:56

když vyjdu z domu kde talia bydlí napíše my počítač -nelmplementováno!.CO TO SAKRA ZNAMENÁ?

... | 01.08.07 v 12:33

návod je v scorpion wincheater2 v(návody plus)

Aldo | 07.06.07 v 21:27

prelozte to niekto preboha...tieto hry su super jediny minus su mraky textov

Kuba | 12.02.07 v 17:07

Nevíte někdo v jakém programovacím jazyce byla urobena tato hra?..

Marek | 31.01.06 v 09:58

poradte mi nevim jak ziskatr heslo, ma hop mit nejaky trpaslik v candaru ale ja jsem ho tam nenasel plz plz plz moc mi na tom zalezi

Baf! | 29.12.05 v 11:09

Na tuhle hru je návod na www.abecedaher.cz
dáš tam vyhledat Ahriman´s Prophecy a ukáže se ti návod!

Fish | 23.11.05 v 22:32

Cs existuje na tuto parbicku navod?

Pavel | 17.09.05 v 17:00

Při učení kouzel z knihy se mě načtou první čtyři kouzla a ty poslední dvě kouzla se nechcou načíst. Předem píšu, že jsem je na tato dvě kouzla čekal minimálně pět minut.
A není na tuto hru nějaký návod v češtině (popř.nějaký dobrý v angličtině)?

Anička | 24.07.05 v 20:17

Prosim mooooc! Potřebulu návod na tuto hru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EDA | 24.07.05 v 20:11

NO TAK TO JE SUPER!!!!!!!!!!!

metalmaster1888 | 04.07.05 v 02:00

Já se na to vykašlu. Poraďte mi jak mam jít pro to mlíko. Díky

monika | 08.06.05 v 15:36

Neviem najst lorda Zoroma.Vie mi niekdo pomoct? uz mam ageu,ten kamen.dakujem

Lord Mortles | 20.04.05 v 18:51

1)kde je pouštní město Tar Verdon?
2)jak najít avhren?
3)jak získat heslo do trpasličích dolů?
4)Kde se dá najít nejlepší vybavení?

duri | 30.01.05 v 09:55

cital som si tu od vas nieco a povazujem si za povinnost povedat vam ze druha verzia je na tejto stranke co hrate!!!!!!!!
prva verzia je na plnehry.cz

duri | 30.01.05 v 09:53

to co ma byt?? to je nejaka nova verzia alebo co???
ak hej tak to riadne prerobili ved si pametam ked som b to hral bolo to uplne ine....

Linda | 05.01.05 v 20:19

Nemůžu tu hru nainstalovat.Jak se to dělá?

redbull3x3x3 | 28.10.04 v 11:55

Hele vypadá to jako kdyby to bylo dělaný v rpg makeru xp kde by se dal sehnat?????????????já mám totiž 2000 a 2003 a chtěl bych i xp prosííím napište kde! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!

Sosol | 23.10.04 v 13:42

ta verze, co tu je ke stažení, je verze 2 (recenzovaná byla verze 1, ale archiv ke stažení byl nahrazen novější verzí 2)

JS | 23.10.04 v 12:24

Kde se dá sehnat ta verze 2. Na stránkách autora jsem ji nenasel.

MONI | 30.08.04 v 18:04

2.verze je ůžasná,je to nejspíš nejlepší hra jakou jsem kdy hrála.

Jan Jirkovský | 26.07.04 v 18:58

Děkuji za upozornění, tu verzi 2 omrknu a prověřím co nejdříve ;)

Spider | 26.07.04 v 18:40

S tím,že Ahrimans Prophecy vypadá "profesionálněji",souhlasím.Naneštěstí je to velmi jednoduchá hra.Právě proto se přimlouvám za to,aby tady byla k dispozici i verze 2,mnohem těžší,a tudíž i s podstatně delší hrací dobou.

Jan Jirkovský | 25.07.04 v 15:28

" Samotná hrací doba je kolem padesáti hodin, ale musím říci, že nic není stereotypní. Land of Dreams byl sice také velmi dlouhý, většinu času jste strávili běháním mezi lokacemi, souboji a to vše na podobných terénech a mapách."

Já neříkám hrací dobu, ale rozsáhlost... Nemůžu si pomoct, ale v Land of Dreams (i když se délkou Ahrimanově proroctví směle vyrovná, to nepopírám) si je většina map, jeskyní, lokací dost podobná. V Ahrimans Prophecy (jak jsem ostatně přímo v recenzi uvedl) je oproti L. of D. spousta lokací, které navštívíte třeba jen jednou a přesto jsou výborně propracovány. Možná to na mě jen tak působí, ale prostě mi to připadá rozsáhlejší (ne delší, ale rozsáhlejší)... Ale tohle je celkem sporné téma, někdo vidí rozsáhlost hry jen v délce (kolik hodin u toho stráví) a někdo v propracovanosti a rozmanitosti lokací...

Spider | 25.07.04 v 15:04

Pane Jirkovský,nepleťte nám veřejnost,tato hra není až tak rozsáhlá a má rozhodně kratší hrací dobu než Land of Dreams,protože je hrozně jednoduchá a bossové jsou směšně snadní.A s hrací dobou Laxius Power už nelze srovnávat žádné freeware RPG.Mimochodem,doporučuji sem přidat i Ahriman¨s Prophecy version 2,přestože jde v podstatě o stejnou hru,má naprosto jiný soubojový systém,obměněné mapy,nejsou tam náhodné souboje,ale soupeře lze vidět a vyhýbat se jim a je mnohem těžší a tudíž i delší než version 1.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce