recenze

Crystal Chaos

Crystal Chaos

Vypravte se do podivného krystalového vesmíru, plného podivuhodných nepřátel! Pokuste se v co nejkratší době vykrást jejich zásobu drahých nerostů!
Originální a poměrně netradičně pojaté hry se neobjevují zas tak často. A když se po záplavě titulů napodobujících „osvědčenou klasiku“ objeví hříčka, jež je prostě jiná, je to určitě velmi příjemné zjištění. Na druhou stranu nestačí jen sama inovace, bezpodmínečně nutná je také správná realizace a tím zdaleka nemyslím jen grafiku a podobně. Je prostě důležité umět nápad správně převést do konečného výsledku. Crystal Chaos patří mezi takzvané menší hry, to znamená, že nejde o žádnou rozlehlou ságu. Celý děj se odehrává v postatě na jediné obrazovce. Ale jak je na tom tahle gameska dál?

Možná by se dalo říct a s úspěchem obhájit, že v jistých momentech navazuje na již použité náměty, ale nekopíruje je, to pozor. Znáte zcela jistě hříčky, ve kterých ovládáte letadlo pohybující se pseudovesmírem ztvárněným na herní obrazovce jako změť různorodých objektů, z nichž některé jsou určeny k sebrání, jiné vás zlikvidují. Žalostné zpracování podobné hry smetlo na smetiště. Ale právě podobný princip je použit i zde, ovšem ve velmi propracovanější podobě. O co tedy jde. Žádný příběh vám nabídnut není, což víceméně oceňuji jako dostatečnou hladinu sebekritičnosti autorů, kteří pochopili, že méně někdy znamená více, a nepouštěli se do vymýšlení něčeho nevýrazného a plytkého, ve stylu „jsi posledním zachráncem Země/ lidské civilizace/ svého národa“ a raději tuto část vynechali. Ve hře ovládáte modrou kuličku s několika červenými puntíky. Jak vítaná změna oproti všelijakým kosmickým lodím. Po pravé a levé straně jsou umístěny dva obří, do zelena zbarvené krystaly, jejichž funkci prozradím za chvilku. Uprostřed dolního okraje obrazovky se nacházejí dva ozubené čtyřúhelníky.

A nakonec, celý prostor je vyplněn různými a rozličně barevnými krystaly. A nyní k té funkci. Ony dva zelené obří krystaly po stranách vám produkují nepřátele. V prvních kolech jsou to prapodivné zelené potvory, jež bloudí prostorem a snaží se do vás narazit a tím ukončit vaši životní dráhu. Abyste tomu zabránili, dostala kulička, kterou ovládáte, do výbavy lehkou střelnou zbraň, s jejíž pomocí se nepřátel snadno zbavíte. Hlavním úkolem je vysbírat z prostoru krystaly šedé barvy (a případně i bonusové krystalky jiných barev). Ovšem pozor v pozdějších kolech na zrádné hvězdy, jejichž kontakt s vámi má stejné následky jako kontakt s nepřítelem. Čím dříve vše vysbíráte, tím větší získáte případnou časovou odměnu v podobě dalších bodů. Jakmile je práce hotova, musíte pečlivě zaplout mezi oba zmiňované čtyřúhelníky, čímž se dostanete do dalšího kola, zde zvaného „vlna.“ Svou kuličku ovládáte myší, ale musíte být nanejvýš opatrní - není to to samé jako si klikat na ploše v operačním systému. Ale nemusíte se bát, brzo si na to zvyknete a nakonec možná budete mít více zafixovaný grif ze hry a pohyb myši ve Windows vám bude připadat divný. :-) S postupem do dalších a dalších kol se samozřejmě podmínky ztěžují - výrazně stoupá produkce nepřátel, dokonce se objevují jejich nové typy, odolnější proti vaší střelbě.

Grafika hry není nijak skvělá, řekl bych, že je dokonce podprůměrná. Žádné grafické efekty, znázornění jsou jednoduchá, nevypracovaná. Postupem hry se prostředí nemění, pouze přibývají soupeři (jejichž provedení je stejně chudé). Zvuky jsou na stejné úrovni. To, že technická úroveň autory příliš netrápila, je velmi znát. Na druhou stranu je třeba přiznat, že Crystal Chaos si nedělá žádné nároky být exkluzivní hrou, chce pobavit. A to se mu poměrně daří.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

65 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

Kaleta | 16.12.04 v 09:54

Hodilo by se uveřejnit i gamesu Major Malfunction: Dumped, na stránkách www.freewebs.com/oddwarg v sekci Other games.
Nemá to s touhle hrou asi nic společného, ale je to dobrá akční gamesa, která fakt pobaví.
Malá velikost na stahování a další důkaz proti antigamemakeristům.


galerie