recenze

Xenon 2000

Xenon 2000

Klasické japonské hry typu „leť a střílej,“ se dočkávají povedeného evropského přepracování, který má rozhodně šanci přilákat i konzervativnější hráče, jimž se nelíbí bezduchá honba za body, která ani nemá pravidla.
Když jsem v úvodu napsal japonské hry typu „leť a střílej,“ myslím, že velká většina z vás si ihned představila hry typu Warbird, tedy gamesy, v nichž letíte skrz poměrně úzký prostor, v němž se proti vám vrhají rozliční nepřátelé. Takové hry jsou z pochopitelných důvodů zasazeny do budoucnosti (nebo si umíte představit v podobné roli dvouplošník?) a jsou plny speciálních a mnohdy opravdu monstrózních grafických efektů, které přesvědčí každého hráče, jenž by snad byl na pochybách, že i ve hrách zdarma může být efektní grafika- byť někdy maličko na úkor přehlednosti. Nakonec jde ale hlavně o hratelnost a ta je celkem dobrá, dá se říct, že jde o poměrně relaxační hříčky. Ale vyskytl se většinou jeden problém. K dispozici jste totiž měli v podstatě neomezený počet životů a ve hře měli možnost pokračovat stále, aniž byste se museli jakkoli snažit. Takže nebýt efektů a touhy hráče vidět ze hry co nejvíc, zřejmě by nás brzy zachvátila stereotypnost. Jenže Xenon 2000 je jiný.

Bitmap Brothers se poučili z chyb, které nadělali výrobci předešlých her stejného ražení a vrhli se do práce. Výsledek je teď před vámi a řeknu vám rovnou, nevypadá vůbec zle. První, čeho si ve hře všimnete, je menu. Není nijak rozsáhlé, nicméně nabízí vám hru ve dvou hráčích. Ihned vám povím, že nejde o žádný split-screen, ani nic podobného, ale o prosté střídání hráčů u počítače, takže se alespoň se svým spoluhráčem máte možnost hecovat. Ale podívejme se už na hru. Bez úvodu i intra, které ale mimochodem vůbec nepostrádám, se ocitáte v bojové akci. Jste klasicky v úzkém prostoru. Chvíli letíte a už se vám do cesty připlétají první podivní nepřátelé, jednodušší na sestřelení, takže si procvičíte velice snadné ovládání (vlastně jde jen o pohyb nahoru, dolů, doprava doleva, což zajišťují kurzorové šipky, a střelbu, kterou obstarává pravý control).

Herní obrazovka je také uspořádána velice přehledně, vlevo nahoře je vaše aktuální skóre, které vám nabývá s počtem sestřelených nepřátel, vlevo dole je ukazatel životů. Těch máte standardně tři, navíc vám každý ubývá podle toho, jak nešikovní jste a narážíte do překážek nebo nepřátel. Hra by byla asi docela suchá, kdybyste jen pouze letěli a stříleli, a tak jsou tu po vzoru jmenovaných japonských her různé upgrady. Například přídatné střelné zbraně, zvýšení rychlost, nebo vylepšení stavu života a podobně. Samozřejmě platí, že čím jste dál, tím těžší nepřátelé se na vás vrhají- a čím jsou nepřátelé těžší, tím záludnější způsob „smrti“ mají. Například se vám do cesty postaví jakási hvězdice, která po tom, co ji zlikvidujete, vystřelí na všechny strany velice ničivé střely. Takže na protivníky si musíte dávat pozor i po jejich destrukci. Významnější předěly ve hře tvoří checkpointy, za nimiž tedy obtížnost roste více, než v rámci jednoho takového předělu.

Nejvíce výrazných změn- a to k lepšímu, zaznamenávám v technickém zpracování, které je opravdu vydařené. Nejenom, že je zde velice příjemná hudba, na kterou jakoby během hraní zapomenete (což je prý dobrá známka toho, že hudba je dobře zpracována), jde hlavně o grafiku. Ta doznala oproti japonským grafickým futuristickým orgastickým hodům, v nichž se přestával orientovat i hráč, mnoha změn a působí jaksi vyrovnaně a uhlazeně. Samozřejmě nebudete okradeni o velice kvalitní efekty, ale tyto jsou zde mnohem jaksi vyzrálejší. To je ale bod, na němž se zcela jistě neshodnou všichni hráči, někomu se prostě líbí to a jinému ono. Ale mně osobně se opravdu zamlouvá více varianta Xenonu 2000. Myslím, že se jedná o velice povedenou hru, kterou by si každý fanoušek futuristických stříleček neměl nechat ujít.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =

SadAmeK | 28.03.05 v 18:05

Je tam maximalne hra a naky obrazky ke stazeni ale nic vic.Ten 1 level fakt enstaci.Doparil sem ho asi za hodinu a hrat ho futr dokola je celkem nuda:-(

RAce | 06.09.04 v 12:19

welmo dobra gamesa, fakt dobra hratelnost ale presiel som to a tiez ma zacal zaujimat problem dalsich maaap, kufa nikde su neni ani na http://www.bitmap-brothers.co.uk/features/xenon2000/index.htm su nnneeeeni a slubuju a slubujuuu neviete niekto kde by som ich zohnal

Lukaskon | 27.05.04 v 18:38

hra je to paradni, dohral jsem prvni level behem asi 2 hodin vytrvalyho hrani a to samozrejme bez svindlovani :-) Takze se taky shanim po dalsich levelech a na strankach http://www.bitmap-brothers.co.uk/features/xenon2000/index.htm slibujou novy levely kazdej jeden nebo 2 tydny, takze jsem si to ulozil a uz se tesim.

micklock | 27.05.04 v 16:02

Je to fakt dobrý, ale chtělo by to další levely, máte někdo tucha kde je najít???
PS: pro podvodníky, co chtěj vidět konec, jako jsem já; v souboru actors.ini jsou přehledně nastavitelné vlastnosti téměř všeho... :-)

barmann | 26.05.04 v 10:04

před to závorou je myslí taková červená šipka jako bonus. Když ji vezmeš a před závorou zmáčneš shift, tak ji podletíš

Lukaskon | 26.05.04 v 07:18

Hra je to paradni, presne takovy mam rad, ale je tu pro me neprekonatelnej problem. Chvili po prvnim checkpointu se moje cesta uzavre nejakou zavorou a ja nevim jak ji otevrit, takze do ni vzdy vrazim a to me zabije. Nevite prosim nekdo jak ji otevrit???


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce