recenze

Alien Onslaught

Alien Onslaught

Shoot sem, shoot tam. Raketa ve vertikálním pohybu umí udělat se svými kanóny pěknou díru do světa. Ovšem jen v případě, že nebudete váhat a pomůžete jí.
Kdosi kdysi napsal, že arkádové střílečky otupují smysly a aktivují agresivitu daného jedince. Po aktivním hraní Alien Onslaught (AO) od seskupení developerů Theados si dovolím tvrdit, že ani jedno z výše uvedených tvrzení neplatí. Každý z nás, kdo zažil prastaré osmibitové až šestnáctibitové pecky s vertikálně letící raketou, která za plné palby proráží a eliminuje hordy letících nepřátel, musí po zahrání AO dojít kýženého uspokojení bez úhony na smyslech a ničení okolního majetku.

Podíváme-li se na tuto střílečku z pohledu žánru, AO má velmi dobrou grafiku, která není ani barevně předimenzovaná ani neskomírá na úbytě s minimem barev. Mezi námi - v tomto typu her je grafika samozřejmě důležitá, nicméně hratelnost spojená s akčním zážitkem má tak jako tak prioritu č.1 - a to je právě věc, která dělá AO tím, čím je. Po vizuálně povedeném úvodním menu jsem se pustil do hry a věřte mi, svůj veselý ovladač jsem jen tak nepustil z ruky. Pominu-li velmi dobrou hratelnost, která drží jezdce v sedle dokud neodstřelí posledního "bosse", je tím opravdovým motivátorem přesně vybalancovaná herní obtížnost. Ve hře jsou sice místa, která lze označit synonymem "tužší", zvláštěpak screeny s některými finálními "bossy", ale mírně pokročilý pařan si s nimi dokáže po získání praktické zkušenosti poradit.

Po zvukové stránce odvádí vývojáři z Theadosu standardní práci, efekty jsou razantní, hudba neruší, a pokud jde o ovládání, pak ani to není faktorem ničícím herní zážitek. Hra sama o sobě není příliš dlouhá, ale je až naturálně poutavá. Nepředpokládal bych, že někdo očekává od AO něco víc, než myšlenkové uvolnění a procvičení reflexů, ale pokud se někdo takový najde, nechť pokročí o dům dál například směrem k doméně logických her. Těm, kteří chtějí vypnout mozkové závity a relaxovat ve smrtelném objetí rojících se vetřelců, nelze než tuto hru plně doporučit. Na závěr bych ještě jednou chtěl vyvrátit pověru, že arkádové střílečky otupují smysly a aktivují agresivitu jedince. Naopak. Akrádové střílečky smysly bystří a agresivitu vybíjí právě během hraní, což není pro okolní svět rozhodně nebezpečné...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =


galerie

Alien Onslaught Alien Onslaught Alien Onslaught Alien Onslaught Alien Onslaught