recenze

The New Adventures of Zak McKracken

The New Adventures of Zak McKracken

Zak McKracken se vrátil, tentokrát ve freewarovém balení a se vším všudy. Opět si můžete dopřát pár hodinek u počítače, lámání hlavou nad zapeklitými rébusy. Jen do toho!
Zná-li někdo firmu LucasArts (nikdo snad není takový barbar, že by o ní nikdy neslyšel;)), pak si troufám tvrdit, že hlavně v souvislosti s programováním nesmrtelné řady Starwars, vždyť je to také jejich prímová disciplína. Není však jediná. Nejeden hluboký zářez udělaly do naší kůry mozkové hlavolamy z jejich logických adventur, a ani ty rozhodně nepatří mezi herní póvl. Co třeba Zak McKracken, legenda jak se patří. Nemusíme ovšem truchlit při pomyšlení, že jeho časy jsou pryč, na řadu přichází volné freewarové pokračování v podobě The New Adventures of Zak McKracken.

Co by to bylo za adventuru bez alespoň nějakého příběhu. The New Adventures of Zak McKracken ho sice má, ale není nikterak nevyzpytatelný. Tři vaše přítelkyně jsou v nebezpečí a vy jste jediný, kdo je může, nebo spíš chce, zachránit. Vaše cesta začíná v rodném San Franciscu, zde se ale příliš neohřejete a hned prcháte například do Londýna, Berlína či Pekingu. Jak vidíte, po dohrání dnešní gamesky budete pořádně zcestovalí. První na řadě na záchranu bude Annie, jež je ve spárech únosců, kteří jsou ji ochotní vyměnit pouze za cenný obraz. Po pár peripetiích ho samozřejmě získáte a Annie bude na svobodě, čehož na závěr jak se patří využijete. Horší je to se zbylými dvěma dívkami. Ty ani nejsou na Zemi, uvízli na Měsíci, ze kterého se nemůžou vrátil, poněvadž jste uvedl do provozu ochranný štít na obranu planety proti vetřelcům. Pár let by tam snad vydržet mohly, ale jako na potvoru jim dochází kafe… A také v neposlední řadě vzduch. Co se dá dělat, vaše dobrodružství pokračuje, zaleží jen na hráči, jak dlouho bude trvat.

The New Adventures of Zak McKracken rozhodně nepatří mezi hry, které byste dohráli za pár minut. Já sám jsem s ní měl velké problémy, to ovšem stejně není důvod, kterým bych vás o délce přesvědčil, co říkáte? Tak jinak, celkem navštívíte asi tak deset států a ve všech můžete objevovat nové úkoly a zapeklitosti. Nepočítaje, že mezi nimi můžete pouze létat a to je ještě často nutné přesedat. Doporučuji vám tedy zapisovat si navštívené země a cestu, kterou se do nich dostanete. Pokud by ani to nepomohlo, je vám k dispozici podrobný návod.

Graficky hra nikterak nevykukuje nad ostatní, jedná se spíše o slabší průměr. To je škoda hlavně v tom ohledu, že The New Adventures of Zak McKracken vyšla v roce 2003, což by si zasluhovalo alespoň vzhled tehdejších poměrů. Naopak zvukovou stránkou si u mě šplhla. Občasné midi melodie parádně sedí k vývoji děje a dokreslují situaci. Zato hratelnost je na můj vkus zbytečně složitá, na každou činnost potřebujete zvláštní ikonu. Jednou něco posunete, jinou zvednete, další okouknete nebo otevřete. Jinak jsem s hrou nadmíru spokojen a všem ji doporučuji...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

drebin | 30.03.06 v 22:52

Na exploreru to docela ujde :))

Oroborus | 30.12.04 v 17:26

Tak tomuto hovorim "destrukcny prispevok"
na Firefox ver. 1.0 to vyzera strasne...

ROMAN ŠPLÍCHAL | 24.07.04 v 12:41

zurduzuzfrýžjčežááááááčjnč jrneřáeuářrthuhtwiuřwzuggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg


galerie