recenze

Maze

Maze

Pamatujte na to, že stačí jednou špatně zatočit a vaše snažení dosáhnout cíle bylo k ničemu? Ponořte se do světa labyrintů a bludišť! Tak jen vzhůru do toho, bludiště čekají. ;)
Dnešní hra je trochu netypická, a tudíž originální. Je vidět, co všechno lidi nenapadne když je baví nějaká věc. Ti bystřejší a zdatnější angličtináři si už název hry jistě přeložili, ale ti ostatní se buď musí podívat na obrázky ze hry, nebo počkat až jim to vyzradím (chytřejší pokud možno vytasí překladové slovníčky :o)). Byl jednou jeden človíček, který žil neznámo kde. A ten človíček jménem Peter Balch jednoho dne naprogramoval velmi jednoduchou, ač výtečnou hru s názvem Maze. Maze je v překladu bludiště, nebo chcete-li labyrint, tím je náplň hry trochu jasná. Pokud jsem řekl, že hra je nadmíru jednoduchá, ale přes to výtečná, myslel jsem to do slova. Neboť pokud čekáte nějaké 3D procházení bludištěm ve skvělé grafice, tak se honem rychle probuďte nebo si nechte zajít chuť. Řekl bych, že Maze bude hrou oblíbenou, ale jen pro některé skupinky hráčů. Já považuji tento herní kousek za ukázku, jak může být malá a úplně jednoduchá hra také velmi zábavnou a originální.

Ještě bych chtěl upozornit – pokud nemáte žádnou trpělivost a alespoň minimální orientační smysl, tak byste se do Maze ani rozhodně pouštět neměli. Důvod je prostý, bludiště jsou některá velmi zapeklitá a obrovská, což by někomu mohlo trochu zašmodrchat nervy. Takže, hlavní náplní je se dostat z jednoho konce bludiště na druhý, hm, zdá se to jako lehký úkol, ale pozor! Klidně se vám může stát, že se dostanete centimetr od cíle, ale pak ejhle, konec chodby, což znamená vrátit se kompletně na start a jít jinudy. Neovládáte žádného panáčka ani autíčko, ale jednoduchou šipku, se kterou se právě musíte dostat na opačný konec labyrintu (tam je také šipka). V bludišti se pohybujete normálně šipkami, nic složitého. Po úspěšném projití bludiště vám hra sama ukáže „Replay“ abyste viděli, jak jste se zamotávali nebo naopak úspěšně procházeli. No, hra je prakticky nekonečná, protože bludiště se automaticky generují a dokonce si můžete nastavit jeho velikost (malé, velké, střední) + celkovou šířku a délku. Pokud máte opravdu pevné nervy a jste šikovní, tak si můžete vygenerovat gigantické bludiště, kde nebudete ani vědět kde začínáte. Hra má zabudovaný i 3D mód vidění, což je hrozně chaotické a nepřehledné. Vidíte vlastně jenom obrysy zdí a nic jiného, stačí na pár vteřinek přepnout do tohoto módu, někam popojít až už jste v řiti, to mi věřte. Pokud to někomu pomůže tak má v pravém horním rohu kompas, podle kterého se může orientovat.

Hra na svojí jednoduchost doplatila samozřejmě zvuky a grafikou. To se ale dá překousnout velice lehce, protože rušení při zkoumání cesty bludištěm nějakými potrhlými zvuky by bylo spíš na obtíž než k užitku, a nějaká špičková grafika? Nezájem. U takovéto krásně jednoduché oddychové logické hry se přeci nečeká nějaká super 3D grafika s převratnými světelnými efekty. Vše postačujte tak jak to je, vše vidíte shora, jako na papíře. Normální bílé pozadí a černě vykreslené zdi bludiště. Jak už jsem několikrát řekl, tak jednoduché a přitom tak zábavné a originální. Pokud nejste zrovna maniaci do přehnaně vyšperkovaných her, ale naopak máte rádi jednoduchost a zábavu na delší dobu (pokud vás to neomrzí), tak doporučuji začít stahovat...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce