recenze

Stone Age Kings

Stone Age Kings

Měli jsme tu dalekou budoucnost, současnost i různé historické epochy. Nechyběli tu ani strategie ve stylu různých fantasy žánrů. Ale dávnou Dobu kamennou, kdy „člověk“ považoval vrchol znalosti například udržení ohně nebo použití kůže jako oblečení, tak to tu ještě nebylo.
Stone Age Kings je původně z Německa a jelikož tamní tvůrci z Gorilla Gaming opravdu umí, brzo byla přeložena do dalších evropských jazyků. Tímto se základna hráčů rapidně rozšířila a dnes už ji hrají desetitisíce fanoušků webové real-time strategie.

Všichni zde reprezentují pouze jednu stranu, tedy tlupu neandrtálců, kteří ovšem nežijí v jeskyni, ale mají schopnost budovat vesnice a města. To je na jednu stranu příjemné, jelikož všichni mají stejné jednotky a tudíž i stejné možnosti. Ovšem v dnešní době se už očekává možnost výběru z několika ras nebo stran. Zde to však tak moc nebolí.

Rrrrrrrrrrrrr…….
Začátek hry a celý průběh je doprovázen různými úkoly. Ty v počátku slouží jako vydařený tutorial a posléze se spíše přesunou do kolonky příjemných bonusů. Jako u většiny podobných her začínáte s jednou vesnicí, ale postupně jich můžete mít desítky. Narazil jsem na hráče, který jich měl kolem stovky. Ano, není zde žádné omezení.

Druhů budov není mnoho. Jsou zde čtyři pro základní suroviny, dvě pro vytváření vojenských jednotek, zeď, plus pár pro výzkum, obchod, apod. Vlastně celkový dojem minimální složitosti hře velmi hraje do karet, jelikož tím automaticky spojuje jak začínající hráče, tak i zkušené pařmeny.

Roaaaaaaaarrr…….
Suroviny se dělí na dřevo, kámen, jídlo, kůže a jako platidlo slouží bronz. Po dvou týdnech hraní jsem došel k závěru, že budovy jsou mírně předražené a rozhodně si na ně nevyděláte těžbou a lovem. To tlačí hráče k farmáření, tedy napadání ostatních hráčů za účelem krádeže jejich surovin. Bez toho se tu prostě neobejdete.

Bronz slouží jako platidlo (neplést si s pazourky, které se nakupují za reálné peníze a člověk si za ně může pořídit pár bonusů). Bronz je součástí všeho, slouží pros stavbu budov, najímaní vojáků nebo jejich žold. Jako jediná věc se nedá ukrást, ale hodinový zisk je mnohonásobně vyšší než u ostatních surovin (podle počtu obyvatel).
Teď se dostanu k tomu nejlepšímu. Neexistuje zde žádné omezení vesnic a měst. Jakmile na to máte peníze, můžete si hned někde jednu založit. Krom onoho obnosu nemusíte splnit žádná další kritéria. Platí ovšem pravidlo, že čím více základen máte, tím je ta další dražší. Potěšila možnost si i přivlastnit města neaktivních hráčů, stojí to míň, ale je třeba si je dobýt.

Aaaaaaaaaargh…….
Určitě jste zvědaví na vojsko. Počet jednotek je zde reprezentován číslicí 7. Dělí se na klasické pozemní jednotky a poté speciální, kde používáte mamuty, šavlozubé tygry nebo pterodaktyly. Každá má určité bojové hodnoty, rychlost, kolik unese lupu apod. Možná budete zklamaní, ale z mého hlediska se jedná o výborný tah. Zaručuji vám, že později ve hře budete mít pod palcem desetitisíce jednotek a díky nižšímu počtu druhů odpadá velká nepřehlednost. Špionáž je zde také reprezentována, ale díky nepříliš přátelským pravidlům, jsem ji vůbec nevyužíval. Rychlejší a efektivnější bylo vyslat pár jednotek na sebevražednou misi.

Samotné boje probíhají automaticky. Na boj se můžete podívat, ale není až tak o co stát. Většinou vyhrává větší počet životů, a pokud se náhodou stane, že jsou dvě armády vyvážené, pak záleží na výzkumu.

Ten je rozdělen do tří kategorií (vojsko, těžba, mysticismus). Zkoumá se to vše opravdu pěkně a než se dopracujete hlouběji, k těm opravdu mocným vylepšením, uběhne nejeden měsíc. Výzkum se provádí u tzv. obětních oltářů. Zisk „talentů“ je zprvu rychlý, ale později už bude třeba mnoho vesnic a mnoho výzkumného času.

Grafická stránka je, řekl bych, standardní. Nabízí dvoje roční období, několik pěkných detailů a dokonce pár vydařených animaci. Nikde se mi ovšem nepodařilo najít nastavení, takže netuším, jestli zde existuje nějaká zvuková kulisa (spíše ne).


Nejedná se o nic převratného. Přesto díky svému přátelskému interfacu a minimálnímu omezeni je Stone Age Kings velmi dobrou volbou. Určitě se zalíbí hráčům Travianu, jelikož styl a celkové zpracování je mu velmi blízké. Od Freegame si jednoznačně odnáší slušné ohodnocení.

Cesta do dávné historie je zde.



diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =


galerie

Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings Stone Age Kings

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce