recenze

Planet War

Planet War

Naše Mléčná dráha skýtá mnohé, ale jenom v Planet War se vám naskytne příležitost ji celou prozkoumat, osídlit a objevit různá tajemství. Freegame se opět vydává do vesmíru v povedené webovce.
Na co Planet War jednoznačně sází, je příběh. Už vybírání strany vnukne nápad, že si zde člověk určitě počte a zažije i zajímavý příběh. Po registraci si vyberete avatara a také skupinu, kterou budete reprezentovat. Na jednu stranu je to výborný nápad, že budete hájit různé filozofie a historii, ale na druhé straně jste stále pouze pozemšťané a žádná strana nemá výhody a nevýhody.

Loď, planeta, dobrodružství a vesmír

Nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou řeknu, že ve své podstatě je Planet War pouze další vesmírnou strategií, kde stavíte, těžíte, provádíte výzkum a bojujete nejen s ostatními hráči. Tenhle kousek totiž sází na něco jiného.

Svět se dělí na čtyři vrstvy. Dobře vypadající mateřská loď je vaší základnou, ze které vysíláte letky, které se poté pohybují v sekci průzkumu a pohnout příběhem nebo se mohou vydat na meziplanetární let a soupeřit s jinými hráči. Ještě tu máme tzv. defense část, které hlavně slouží pro obranu, sběr a pár bočních bojůvek.

Řekl jsem příběh?

Ano, to je jedna z mála věcí, které tahá hru z průměru. Autoři vsadili na linii, kde prozkoumáváte část vesmíru, postupně narážíte na nové spojence i nepřátele. Od různých objevů, přes rozhovory, až epické boje, které pomáhají vašim velitelům a hrdinům v postupu. Je jasné, že autoři směřují hru právě fandům sci-fi akčních her a nutno dodat, že se jim to opravdu daří. Sice jsem některé části pouze proklikal, ale postupně jsem se dozvídal více o celé historii a světě, ve kterém se pohybuji, jaké frakce tahají za nitky a dočkáte se i různých zvratů. Jasné plus.

Klasika jako řemen

To ostatní je už prostě normální. Těžíte zde dvoje suroviny plus tvoříte benzín, k tomu všemu je třeba i energie. Stavba, tvorba několika druhů bojových letounů, fregat, bitevních lodí nebo vlajkových gigantů závisí na výzkumu. Žádné překvapení se nekoná ani v systému vašich hrdinů a jejich získávání zkušeností. Pokud už jste hráli jednu z modernějších strategií, určitě se neztratíte.

Interface je až překvapivě přátelský a přehledný, ale až po pár minutách hraní

Od bojů nečekejte nic převratného. Po vytvoření flotily a rozmístění lodí (trošku více místa bych uvítal) se při střetnutí dvou „překvapivě“ znepřátelených stran odehraje celá záležitost automaticky. Poškozené lodě se dají opravit, ale to není zadarmo.

Vše je dost v začátku a hru jsem hrál v open betě, takže počet hráčů zatím roste a už v téhle fázi jsem neměl problém si nadělat pár solidních nepřátel.

Nechybí tu ani kolonizování nových planet nebo boj o již vlastněné. Pokud nad nějakou zavlaje vaše vlajka, celé budování a produkce si udělá klasické kolečko.

Ten vesmír je ale pěkný

Visuální stránka je hodně nadprůměrná. Mám rád smysl pro detail, proto jsem si různé obrázky docela užíval. Sice se nejedná o žádná umělecká díla, ale celkový dojem je velmi dobrý. Byl jsem překvapen kvalitní hudbou, kterou u jiných titulů vypínám, ale tady jsem si ji většinou dopřál.

Určitě se ptáte i na to, jestli mají platící hráči velké výhody. Výhody tu jsou, ale zatím ne příliš znatelné. Díky samostatnému příběhu a rozumným hráčům jsem ani necítil nutkání si koupit speciální věcičky.

Kolem a kolem se nejedná o revoluci nebo hru, u které bych dal nálepku nutnosti vyzkoušení. Ale díky svému příběhu je velká šance, že hra zaujme a to nejen hardcore stratégy. Silnějších 70% si hra rozhodně od Freegame.cz zaslouží.

Vesmírné dobrodružství začíná zde


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =


galerie

Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War Planet War