recenze

Rage of 3 Kingdoms

Rage of 3 Kingdoms

Samotné screenshoty jasně říkají, že zde máme dočinění s klasikou. Tedy strategií, kterých se objevilo nemálo a pouze několik si získalo srdce mas a označení za skvělé nebo dokonce epické. Povedlo se to i Rage of 3 Kingdoms?
Koncept celé hry je známý a nebude zkušeným hráčům dělat absolutně žádný problém. Nejdříve si vyberete váš charakter (možnost pouze žena x muž je dost slabá) a pak si projdete turorial. Ten v ničem nevyniká, ale také mu nic neschází, takže jdeme dál.
Pod kontrolu se vám tedy dostává město, kde sice nemůžete rozhodovat o pozici budov, ale vše ostatní (vylepšování, využití budov, verbování vojáků, sbírání daní…) už je čistě na vás. Vždy hlavně záleží na vašem paláci, pokud je na úrovni 10, pak i ostatní budovy mohou dosáhnout stejného levelu. Tady už začínají zasvěcení hráči přikyvovat a tušit, co bude dál.

O co hlavně v Rage of 3 Kingdoms jde (doporučuji se podívat na historii Číny, kde se toto období odehrává, je to velmi zajímavé) je boj. Ze začátku jste to pouze vy a několik věrných můžu, ale jak se prokousáváte NPC světem, budete moci verbovat nové, lepší a zajímavější generály a jejich muže. Výběr bitvy je tak trošku předem dán, hlavně v začátcích hry. Budete se většinu času pohybovat na předem vytvořených mapách a klikat na několik bojových uskupení, než se dostanete k bossům a tím i dalším mapám. Válečná vřava probíhá automaticky, sice v drtivé většině rozhoduje úroveň vůdců, ale může dojít i na taktiku, pozici vašich jednotek a výzkum. Jo já vím, už taková klasika.

Zpět teď do města, projdeme si několik budov. Celý systém je příjemně propojen. Klasické kolečko vypadá asi takto: nejdříve vyberete daně, pak se mrknete na farmu (můžete dobýt i nějaké to políčko mimo město), posbíráte úrodu, jdete dál, abyste nahlédli do výzkumu, jestli s něčím můžete pohnout (útok, obrana, různé formace, možnost vést více mužů apod.). Nakonec si projdete své generály, mrknete na výbavu, jejich trénink a jde se zase do světa.

Upřímně řečeno, byl jsem mírně zklamán, protože podobných her je opravdu jako máku. Počkejte ale, neházejte tu flintu do žita… Zatím.

Rage of 3 Kingdoms si hlavně zakládá na pozdní hře, ta přichází až od 60. levelu (otevírají se brány arény) a pak hlavně od 110. levelu (možnost mezinárodních bitev). Vy si totiž na desáté úrovni vybíráte království, pod kterým povedete svoje město a to se v pozdější fázi hry vyvine na mezinárodní bitvy a válečné konflikty. Účast hráčů je zaručena právě velkým množstvím úrovní, pouze ti, kteří chtějí něčeho dosáhnout a hra je baví, si dají záležet, aby se tak daleko dostali. Mimochodem aliance, guildy, klany také existují, o nic z klasické škatulky nepřijdete.

Jak bych měl tedy hru hodnotit? To nechám spíše na vás. Já jsem si svou herní dobu docela užil, ať z důvodu dlouhé absence strategie v mém repertoáru nebo dobře (i když normálně) provedené náplně hry. Přesto ale upozorňuji, nejste-li fanouškem daného herního principu nebo světa, ani se neobtěžujte s hraním začínat a jděte se podívat po něčem jiném, tohle je prostě pro fanoušky onoho stylu.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =


galerie

Rage of 3 Kingdoms Rage of 3 Kingdoms Rage of 3 Kingdoms Rage of 3 Kingdoms Rage of 3 Kingdoms Rage of 3 Kingdoms Rage of 3 Kingdoms