recenze

BattleSpace

BattleSpace

BattleSpace je společné dítě stále silnějšího vydavatele Atlus Online a Kongrate. Hlavními lákadly této vesmírné strategie je budování vlastního impéria a možnost vylepšovat a zdokonalovat různé části různých lodí. Jak to tedy funguje v tomto vzduchoprázdnu?


Ze začátku budete nejspíše mírně zklamáni, jste li fanoušky sci-fi modelu a tím i různých ras a mimozemských civilizací. Ty tu naštěstí jsou a ve slušném množství, ale samotní hráči si vybírají pouze pohlaví. Nic víc, nic míň, jedinou doplňující možností je výběr vašeho prvního velitele. Nevadí, jdeme dál.

BattleSpace ve svém základu staví na zaběhnuté praxi. Máte planetu, na které budujete nejenom infrastrukturu, ale i budovy pro získání zdrojů. Ty se řadí do čtyř skupin (plyn, zlato, kov a metan) a jsou základní páteří vaší možnosti tvořit a rozšiřovat. Samotný interface, díky kterému máte možnost vybírat z akcí, stavění, velení, vylepšování apod., je zprvu velmi matoucí, a to i pro zkušenější hráče, jako jsem já. Naštěstí tutorial formou úkolů a misí, které vás doprovází celou hru, je velmi nápomocný, obsahově bohatý a rychle vás naučí co a jak.

Propracovanější, než se zdá
Hráč si ale po takové hodince hraní začne všímat různých možností nejenom v ovládacím panelu, ale také budov, které vystavěl (těch je slušné množství a každá má přímo daný účel a použití). Cílem BattleSpace je rozšiřovat své impérium, přidat je k nějaké té alianci a být prostě nejlepší. Vše končí se stopnutím sezóny a ti nejlepší si rozdělí ceny. Jenomže pouze ve stavění a upgradu budov vězí pouze částečný úspěch.

Většinu času se budete pohybovat po vesmírné mapě, kde budete obsazovat různé planety, budovat nové kolonie a získávat strategické asteroidy. K tomu vám nejdříve slouží právě váš jeden komandér, ale postupem času jich získáte i několik desítek (to už ve velmi pozdní fázi). Každý z nich má nějakou danou formaci, počet políček na bitevní lodě a schopnosti. Vysíláním letek pak získáváte dané části vesmíru, pokud vyhrajete bitvu a pokud máte dostatečný počet vlajek (postupně se doplňuji, možnost zisku díky splnění různých úkolů).

Když se na to takhle podíváme, stále se vlastně držíme v rámci klasiky. Po určité době hraní se nejspíše přidáte k nějaké té alianci, začnete plenit jiné hráče, tak co dělá BattleSpace nadprůměrnou?

Jdeme zkoumat, vylepšovat, kombinovat
Síla je skryta za velmi obsáhlým výzkumem lodí, které se dělí do tří skupin a úrovní. Každý z několika atributů (rychlost, síla primární nebo sekundární zbraně, odolnost) se dá několikanásobně vylepšit. Přičemž každý druh lodi má navrch nebo slabé stránky vůči jiným druhům bitevních plavidel. To staví hráče do nelehké pozice, kdy se musí rozhodnout, jaká hvězdná plavidla vyrábět a poté vylepšovat. Samotný materiál na vylepšení se někdy špatně dostává a mnoho bitev rozhodne právě lepší technologie.

Komandéři jsou obrovským hybatelem též. Během jednoho a méně dne máte vždy možnost zisku několika nových. Většinou najdete pouze lidi se základními schopnostmi (menší počet políček na lodě, špatně použitelné formace), ale někdy se zadaří najít poklad nebo si zaplatíte penězi. Kouzlo tkví ale v něčem jiném. Plněním misí a vyhranými bitvami získáváte medaile, které jsou použity jako surovina pro kombinování komandéru. Hráči mají tedy možnost vytvářet, přetvářet a vylepšovat jednoho hrdinu na úkor jiného. Tato část mě velmi mile překvapila.

Nutnost spolupráce
Stejně jako jinde, jednotlivec ve velkém vesmírů nepřežije sám. Kolaborace s jinými hráči a připojení se k alianci je nutností. Ovšem tato část je slušně propracována. Každý hráč může dodávat materiál a tím postupně vylepšovat bonusy (třeba navýšení produkce), které poté získá každý v alianci. I schopnost pozorovat, kdo na koho útočí a válečný pohyb galaxií není vůbec špatný.

Shrňme si tedy, co v BattleSpace nalezneme. Je to hra zákládající se na zaběhnutém principu s velmi slušnou porcí originálního posypu v podobě výzkumu a ohromným počtem lodí, které otevírají dveře do světa taktiky, organizování a rozhodování. Samotná hratelnost může v pozdější fázi hodně ztratit, pokud za vámi nestojí silná aliance a komandéři, i přes slušnou možnost jejich vylepšování, mohou někdy překážet než být k užitku (uvidíte sami). Platící hráči nejsou až tak moc zvýhodněni a vyhrát má možnost každý. Pokud si k tomu připočteme solidní vizuál a propracovanost, můžeme v klidu říci, že BattleSpace je skvělý počin pro každého hráče a fandu vesmírných her a strategií.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 10:23

1


galerie

BattleSpace BattleSpace BattleSpace BattleSpace BattleSpace BattleSpace BattleSpace BattleSpace

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce