recenze

Star Supremacy

Star Supremacy

Svět vesmíru je vždy otevřen a nabízí, pokud se bavíme o webových hrách, své vlastní příběhy, planety, hvězdy a galaxie. Stejně jako v nejnovějším hvězdném dobrodružství jménem Star Supremacy.
Začátek je už klasicky protkán registrací a hned výběrem ze tří ras (UEO, Altairian, Seeker). Všechny mají základ v lidech, ale každou žene kupředu něco jiného. Jako obvykle je každá strana obdařena nějakým bonusem. Určitě mě potěšil takový malý test, jak bych se zachoval v některých situacích a jaká by byla moje rozhodnutí. Výsledkem je výběr strany, která vám bude nejvíce sedět, ale i to se dá změnit dle gusta.

Další krok je výběr planety, na které se chcete objevit. Pokud je váš výběr dobrý, nebudete v menšině, ale pokud nakonec skončíte na místě, kde moc podobných hráčů nenajdete, může to znamenat značné komplikace v pozdější fázi hry.


Vývoj kolonie a získávání zdrojů

Popsat celkovou nabídku budov, surovin a zdrojů se dá prostě popsat jako klasický. Ti, kdo už hráli nějakou webovou strategii, se budou cítit jako ryba ve vodě a nováčci se vše rychle naučí. Budovy jsou zde hlavně produkční, tedy pro zisk surovin (jídlo, benzín, ruda, později i speciální krystaly) a produkci energie a zboží. Ještě se tu vyskytuje obyvatelstvo, které ve spojení s energií zvyšuje výkon továren, dolů, farem,... Jsou zde doky pro výrobu hvězdných korábů, laboratoř pro výzkum, budova pro obchod – no prostě nic není opomenuto, ale nenajdete zde také nic originálního…. až na jednu věc.

Zisk základních surovin je totiž do značné míry omezen, aspoň jsem měl ten pocit. Proto je možnost obsazovat neutrální políčka, které produkují tolik potřebné věci. K tomu nejdříve slouží vaše letka pro boj a poté propojení obchodní cesty, která spojuje i vaše kolonie roztroušené po planetách. K tomu účelu je potřeba mít i speciální budovu na dobré úrovni.

RPG boj

Vaše armáda je tvořena 4mi druhy hvězdných lodí a jsou vedeny veliteli, kteří mohou vést i kolonie (pouze zvyšují produktivitu). Každý mát několik atributů, které se dají vylepšovat zkušenostmi a slušnou škálou předmětů. Právě v boji jsou jejich schopnosti potřeba nejvíce, pokud si uděláte čas a nějaké té „mlaty“ se účastníte. Každá speciální schopnost je účinnější vůči několika jiným, ale na druhou stranu slabší proti dalším druhům. To v boji, rozděleném na kola, znamená odhadnutí soupeře a použití té nejlepší strategie. Zajímavé, ale postupně velmi repetitivní, i přes různé lodě a jejich výzbroj (kterou si sami volíte, při návrhu designu podle toho, jakou máte zrovna technologii po ruce).

Hlemýždí tempo

Z mého pohledu velmi negativní věci, ale pro další polovinu hráčů se jedná o příjemnost. Hra je totiž strašně, ale strašně pomalá. Než si vybudujete kolonii na slušnější úrovni, provedete základní výzkum, vybudujete pár lodí a postavíte novou kolonii na jiné planetě, tak uběhne mnoho času. Mluvím zde řádově o týdnu a více, přičemž se stále pohybuju v počáteční fázi hry. Než se dopracujete do klanů a války mezi rasami… no takový měsíc si počkáte. Mně osobně takové tempo vůbec nevyhovuje, ale znám hráče, kteří to jednoznačně uvítají.


Grafická stránka hry a pocity recenzenta

Srovnáme-li Star Supremacy s jinými hrami podobného ražení, nebudeme zklamáni, ale ani překvapeni visuální stránkou. Tak se dokonale pohybuje v průměru. Kolonie vypadá pěkně a vesmír je velmi kovatelný, ale samotné boje svou grafickou chladností docela nudí. Audio zde moc nehledejte, což je poměrně škoda. Ovládání bylo velmi příjemné a všemu se člověk slušně naučí skrz mise a výborný tutorial. Ovšem stalo se mi, že jsem se nějakou minutu pídil a hledat jedno tlačítko, přesto si interface zaslouží pochvalu.

Jestli patříte do skupiny hráčů, kteří chtějí hrát webovku s osvědčeným principem a náplní, kde se není třeba hnát a vše má svůj čas, pak jste našli zábavu na měsíc. My ostatní raději budeme hledat dál.

Hvězdy a vesmír na vás čekají.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =


galerie

Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy Star Supremacy

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce