recenze

Demarcia

Demarcia

Dveře středověku a fantasie se opět otevírají v nové strategické webovce Demarcia. Jedná se o překvapení, průměr nebo propadák? No od každého se tam něco najde.
Vaše cesta vládce národa začíná výběrem postavy. Bohužel zde nejsou zastoupeny různé národy, takže padají jakékoliv možnosti bonusů nebo silných či slabých stránek. Na druhou stranu je počet portrétu slušně obsáhlý. Ještě než se pustím dál, musím budoucí hráče varovat. Hra používá Silverlight plugin a předem si vyžádá 100 MB paměti. Nic se instalovat nebude, ale pokud nesouhlasíte, mnohé obrázky se vám prostě nenačtou.

Postav farmu, domek, zeď, akademii,….

První kroky vás doprovází tutorial, který můžete odmítnout. Ten vše naučí a to velmi rychle. Někdy totiž samotný počátek a pochopení hry trvá i několik dní. Tady vám celý úkon zabere jen pár minut, hlavně díky skvělému faktu. Demarcia je absolutně nenáročná strategie. Jistě jsou tu úlohy ve stylu vybuduj různé budovy, zařiď si příjem jídla, dřeva, kamene, železa, peněz a lidí. Také tu je výzkum, stavění armád, vylepšování budov a válčení. Ale vše ve velmi zjednodušené formě.

Ano, minimum vyskakujících a informačních okének. Předmětů je zde tak akorát a i hrdinové nepřekážejí a rádi využijete jejich možnosti a schopnosti. Doba hájení je zde pouze do vybudování lvl 5 centra a to nezabere déle jak dva dny. Nenáročná a rychle plynoucí budovatelská část s jednoduchým interfacem mě mile překvapila.

Vzhůru do boje

Dalším plusem je možnost útočit na neutrální oblasti, a dokonce vesnice, i když jste pod ochranou. Přirozeně se to nevztahuje na ostatní hráče nebo NPC pevnosti, ale tam stejně čeká takový počet nepřátel, že nemáte šanci.

Co se týče vytváření jednotek, jedná se o zaběhnutý standard. Potřebujete lidi a některé zásoby, zprvu pomalé verbování a ovládání malých armád, ale později se můžete těšit na velké oddíly. Druhů jednotek je takové množství, aby byla zaručena variabilita, ale nenastane žádný chaos. Jsou tu lukostřelci, nebo chlápci s kušemi, kteří rychle odrovnají pěší jednotky, ale mají nahnáno z koní. Koně zase mají problém s kopím a tak to jde dál. Už tato náplň zaručuje určité silné strategické prvky, ale je tu ještě jedna skvělá věc.

Můžete vytvářet vlastní formace a taktiky. Nejedná se o nic revolučního, ale ne každá hra to má a v takové výborné formě. Vaše plány a formace se dají ukládat a kdykoliv využít skrz jeden klik při přípravě tažení. Vyskytlo se zde několik bugů (nic vážného), ale doufám, že se postupně najdou a záplatují.
Samotné boje probíhají automaticky v tazích a docela pěkné grafice. Nemůžete nic dělat, ale nejedná se o čirou nudu.

Když audio vítězí nad grafikou

Poměrně dlouho jsem hrál bez hudby ze samotné hry, ale jestli můžete, určitě si ji pusťte. Nejedná se o nic dlouhého a po čase se začne vše opakovat, ale tak dlouho stejně nejspíše hrát hru v kuse nebudete. Hudba je různá pro město a svět. Bohužel to stejné nemůžu říct o grafice. Budovy a samotné město je takový očekávaný průměr, ale svět kolem se zdá být hodně neslaný a nemastný. Jsou zde sice nějaké hory a lesy, ale stále okolí působí hodně prázdně.

Dnešní doba je přímo přeplněná strategiemi typu vybuduj město, hrad, zařiď zdroje, vybuduj armádu a dobij svět. Demarcia je absolutně fantastický kousek pro každého začátečníka a i zkušenější stratégové si hru užijí, pokud si u něčeho chtějí odpočinout. Průměrnější obsah a mírně chabá grafika hře tak trošku podrážejí nohy, pluse se objevilo pár chybek, ale jinak se jedná o spíše nadprůměrnou záležitost. Pokud se obsah bude rozšiřovat a prohlubovat, můžete se stát velmi kvalitní záležitostí.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =


galerie

Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia Demarcia