recenze

Operation Gamma 41

Operation Gamma 41

Jak jednoduché může být změnit celou historii, se můžete přesvědčit v této strategické hře Operation Gamma 41. Rok 1941 a zrovna probíhající 2. světová válka, která se nevyvíjí tak, jak ji známe z učebnic. Pojďte tedy tvořit vlastní historii.
Webové hry, které se soustředí nejen na výbornou hratelnost, náplň a vzhled a dávají prostor i zajímavému příběhu se zápletkou, vždy vítáme s nadšením. V této doslova válečné vřavě se ocitáte na neurčeném místě jako voják, který se roku 1941 dovídá neveselou věc. Poslední zasedání Společnosti Národů (League of Nations) v Ženevě je napadeno a všichni světoví vůdci jsou zabiti. Tím pádem vzniká na všech bojištích absolutní chaos a na scénu se dostává nový nepřítel, který je znám pouze jako slovo Gamma z posledního rádiového přenosu.

Vy možná začínáte jako řadová voják, ale záhy se shodou okolností stáváte vůdcem vlastního městečka, které je izolované a bojuje samo za sebe. Nechybí zde všechny základní budovy, které slouží jako ubytovny, výzkum, produkce, obchod, atd.


Co dál veliteli?
Právě začátek celé zápletky slouží i jako tutorial, kdy se setkáte s prvním nepřítelem, vytěžíte první suroviny (dřevo, ocel, ropa, jídlo) a začnete rozšiřovat ubytovací prostory. Je dobré během začátku číst vše, co vám hra říká a radí, jinak se může stát (jako mně), že uděláte kardinální botu, kterou si velmi ztížíte hru (napovím pouze slovem daně).

Většinou se budete se pohybovat mezi real-time managementem a, v bojových fázích, tahovou- strategií.

I když se zprvu hra zdá být více než originální, postupem času začnete zjišťovat fakt, že Operation Gamma 41 se až tak moc neliší od většiny strategických her. Nemyslím tím nic špatného, jelikož se náplní a stylem blíží k těm lepším a ještě je tu poměrně poutavý příběh.


Je válka veliteli

Bez pořádné armády to zde nejde. Vaše město vám sice pěkně šlape, vy si užíváte pěkné těžby, výzkumu a výroby, ale bez bojeschopných jednotek zde nemáte šanci, hlavně po uběhnutí týdenního hájení.

Vše se dělí na tři skupiny – pěší, mechanizované a vzdušné jednotky. Každá skupina nadále obsahuje kolem osmi různých druhů jednotek. Než se dostanete k těm nejlepším, tak většinou uběhne velmi notné dlouhá doba, vše hlavně záleží na úrovni vašich náborových, výrobních a hlavních budov. Klasika? Ano i ne, jelikož schopnosti každého druhu jsou velmi prohloubená pravidla kámen - nůžky - papír. Všichni mají různé silné stránky a slabiny. Přeci jenom kluci s raketomety dokážou rychle vyhladit jednotku tančíků nebo letadel, ale nezmůžou nic proti ostřelovačům nebo mechanizovaná jednotka tanků převálcuje vše na zemi, ale proti některým letadlům nemají šanci. Vše je propojeno a soustředit se pouze na jeden technologický směr znamená brzkou zkázu, hlavně při útocích jiných hráčů.

Samotný boj probíhá proti NPC armádám, ostatním hráčům nebo nad speciálním bitevním polem. Jak už jsem psal výše, jedná se o tahový souboj, ale účastnit se ho vůbec nemusíte.

Na to tu jsou vaši velitelé, kteří hlídají jednotky a řídi města. Jejich verbování, trénink a ovládání je jednoduché a mnohdy vás předčí ve strategii, ale jindy zase naprosto nelogicky utrpí ztráty proti jednoznačně slabšímu soupeři. U těchto NPC postav potěší hlavně docela slušný rozsah vlastností a v pozdější fázi hry i různé schopnosti a dokonce možnost se s někým oženit.


Samotné visuální stránce se nedá nic vytknout, ale také vychválit. V dnešní době se už jedná o takový podařenější standard. Město vypadá opravdu jako válečná zóna, světová mapa je celkově vydařená a možná nejslabší jsou bitevní pole, která trpí mírnou stereotypností. Dopřát si můžete i hudbu s nějakými efekty, ale také se nejedná o nic výjimečného. Určitě bych ale měl zmínit velmi, ale velmi přátelský interface. Během celé doby hraní se mi nestalo, abych se ve hře ztratil nebo nemohl něco najít. Všechny informace a akce jsou v rámci dvou nebo tří kliknutí a různé nastavování množství pracovníků a výroby je otázkou pár sekund, jednoznačně si z této sekce nesu velmi dobrý pocit.


Čekáme na vás veliteli

Operation Gamma 41 mi osobně docela sedla, i když se nejedná o nic převratného. Za pěkným ztvárněním a mlhou originality se skrývá lepší klasika. U jiných her by hrozil stereotyp, ale z této nemilé fáze hru tahá povedený příběh. Pro strategicky zaměřené hráče se jedná o povinnost a ostatní by měly dát tomuto kousku určitě šanci.

Do hry se dostanete tudy.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =


galerie

Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41 Operation Gamma 41