recenze

Checkmate

Checkmate

Druhá světová válka je v plném proudu a vy se v čele několika vojsk podíváte na mnoho známých bojišť Evropy, poměříte síly s jinými hráči a možná se stanete i generálem. Jak si webová strategie Checkmate vede v záplavě jiných konkurence schopných her?
Pokud jde o jakoukoliv webovou hru z prostředí 2. světové války, vždy si vybavím a tak trochu srovnávám s Operation Gamma 41. Nemějte mi to za zlé, ale Gamma 41 přidala do vody omšelých strategií, docela slušnou porci originálního příběhu a hratelnosti. To se ale o Checkmate nedá říci, tato webovka jde spíše ve vyšlapaných stopách.

Asi nebudete překvapeni, že do svých rukou dostanete jednu základnu, město a pár vojáků, kteří se už nemohou dočkat, až za vás položí život. Jako obvykle je hra rozdělena na budovatelskou část, kde se staráte o výstavbu budov, jejich vylepšování, získávání zdrojů a takové to kolečko kolem oficírů a jejich jednotek, ovšem v tomto případě slušně propracované (hned se k tomu dostanu). Druhá část jsou boje s NPC postavami a také nějaké ty bitky s ostatními hráči. Prostě klasa.

Když muži umírají po stovkách a vám je to fuk
Tutorial je velmi přátelský a i naprostý nováček velmi rychle pochopí, co a jak, za to velké plus. Vlastně celá jedna kampaň proti NPC soupeřům je skvělá škola a možnost se rozkoukat. Když už jsme u těch NPC bitev, věřte nebo ne, ale podle mě se jedná o rekordní počet – Evropa je rozdělena na něco kolem 20 části, každá část obsahuje minimálně 5 dalších kampaní a každá kampaň má více jak pět bitev. To už je solidní nálož.

Samotné bitvy pak probíhají podle zaběhnutého scénáře. Vy před bitvou rozmístíte své důstojníky a jejich jednotky, vše se automaticky mlátí, střílí, ničí a vy buď vyhrajete, nebo prohrajete. Prohra nic neznamená a nutno říci, že vám ty statisíce mrtvých vojáků a obrněných jednotek bude ukradeno. Hra prostě málo trestá za nepřipravenost a tím i postupně celou kampaň otáčí na šedivou nudu, toho je škoda.

Samotná armáda také není až tak bohatá na typy a různorodost. Jsou tři hlavní druhy jednotek – vojáci, tanky a dělostřelectvo, přičemž každá má další 3 druhy. První máte hned, další si musíte vyzkoumat a přirozeně se jedná o mnohem nabušenější jedince a stroje.

Stavění a výzkum je fajn
Část, kde se staráte o budovy, výzkum, výbavu jednotek atd., je nadprůměrná. Činností a detailů je hodně, od těch klasických – tedy upgrade budov, vylepšování předmětů, výcvik osobních jednotek, sbírání nejenom zlata, ale také speciální suroviny pro výzkum – až po ty méně známé a celkem originální, mezi které mi do oka padla možnost útočit na generály a oficíry ostatních hráčů a tím je u sebe věznit, přirozeně za slušný příjem. Pěkné na celé věci je i fakt, že se váš hrdina může také octnout v zajetí a vy poté situaci musíte řešit, tedy aspoň byste měli.

Výzkum je v Checkmate hoooodně drahá šlamastika. Suroviny, které na to potřebujete, se docela špatně hledají, můžete je sice dostávat ze sběru „daní“, dárků a odměn za úkoly, nebo vyhranými bitvami, ale i tak vše půjde pomalu a vy se musíte rozhodovat, co kam investovat, to stejné platí i pro vylepšování vašich důstojníků.

Už jsem zde nakousl možnost unést generála jiného hráče. To je na celé PvP nejlepší a s velkou pravděpodobností i jediný klad. Při pokusech útočit na protihráče, a to sám nebo v alianci, nastal obrovský chaos. Mnohdy jsem nevěděl, co dřív udělat a kam přímo směřovat útok a měl jsem zbytečné ztráty. Pokud se v této části lépe zorientujete, máte velkou šanci na úspěch, já si z této verze nedonesl příliš kladný požitek.

Checkmate si zaslouží vaši pozornost. Není to žádná převratná hra a zábava, hra se ve vší počestnosti nesnaží o nic nového, ale díky své rozsáhlé single-player části, si užijete několik výzev a slušnou hratelnost. PvP by opravdu mohlo projít nějakou změnou a třeba se v novější verzi dočkáte zajímavějšího provedení. Grafika a audio se z mé strany obejde bez kritiky.



diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 11:30

1


galerie

Checkmate Checkmate Checkmate Checkmate Checkmate Checkmate Checkmate Checkmate