článek


V tématech:
GDS - Situace v českém herním průmyslu

GDS - Situace v českém herním průmyslu

První krátká, ale přesto se zajímavým obsahem, přednáška na GDS (Game developers session) byla o českém herním trhu a situaci na něm. O této situaci se ví už poměrně hodně, ale až po malém osvětlení a několika obrázků člověku dojde, že situace není


Touto přednáškou provázel Lubor Kopecký.



Něco z historie české tvorby.



Ač to bude znít divně, přesto se to dá pochopit, že první oficiální hrou určenou pro distribuci byla v roce 1993 hra Světák Bob od Duel a Charon. Další kousky, které následovaly, hrál asi každý, dnes již starší hráč. Byly to například hry 7 dní a 7 nocí a Tajemství Oslího ostrova, vše v roce 1994. Po těchto famózních adventurách následovala řada dalších titulů (Dračí Historie od NoSence roku 1995, Horké léto nebo Polda).



Nejspíše první hra, která se dá označit jako celosvětově populární, je bezesporu Opera Flashpoint, 2001 (Bohemia Interactive Studio) a Mafie, 2001 (Illusion Softwarks).



Bohužel se v celé historii neudílí, žádné pravidelné ceny, co je opravdu škoda. Za zmínku stojí asi jenom Zlatý joystick v roce 2003, kde dominovala hra Bulánci. Celosvětově se blýskla hra Samorost 2, které roku 2007 získala cenu za nejlepší webovou hru. Cena byla předána na IGF (Independent Games Festival).



To celé bohužel poukazuje o možné zakrnělosti nebo menší podpoře herního průmyslu v ČR.



 



Čeští výrobci



Česká republika eviduje 23 podnikatelských subjektů, kteří tvoří nebo se podíleli aspoň na jednom titulu (18 jich je s.r.o, 4 a.s. a jedna je sdružení podnikatelů). Většina (13)  sídlí v Praze, dalších 5 v Brně a poslední pětka jsou v různých zákoutích naší země. Zajímavostí je, že více než polovina pracovní síly je ovšem v Brně.



Co se týče základního jmění, pak celková částka všech výrobců činí necelých 70 miliónů korun. Z toho 44 patří společnosti 2K Czech .



Průměrné stáří jedné společnosti je 6 a dva měsíce. Co se týče zaměření, pak 14 výrobců se zaměřuje na PC Windows. Mobilní zařízení a Webové rozhraní si odnáší počet 4 a ostatní platformy mají pouze jedno želízko v ohni.



Co se týče vydaných českých her v tomto roce, číslo ční pouze devět a pokud bychom porovnávali procentuálně, tedy kolik procent zabírají na celém trhu, dostaneme smutné 2%.



Od roku 2007 se počet titulů nějak dramaticky nesnížil ani nezvýšil a ani nesnížil. Což se dá brát za kladnou informaci, ale pouze v případě pokud by titulů bylo mnohem více.



 



Nejznámější výrobci a pár zajímavých čísel.



Do ruky se nám dostal seznam všech výrobců s některými zajímavými údaji.



Pokud se například podíváme na asi největší firmu, tedy 2K Czech a.s., která sídlí v Praze, pak zjistíme, že s 203 zaměstnanci se jedná v našich podmínkách o opravdový kolos. Bohužel v roce byl jejich hospodářský výsledek hluboko v mínus, zdroje uvádí dokonce něco přes 142 500 000, což je opravdu velký propad, ale snad ji z problému dostane nyní hojně prodávaná Mafia II. Co nás může těšit je, že se jedná o opravdu tým s velkou tradicí a silnými tituly (Mafia, Mafia II, Vietcong, Vietcong 2 a další).



Další velmi světově známá je  Bohemia Interactive a.s., která s týmem 17 zaměstnanců obohatila svět o Operaci Flashpoint nebo ArmA.



Pak jsou tu tací jako Centauri Production s.r.o. (Domácí násilí: Game Over, Žhavé léto 3, Pat a Mat), Pterodon s.r.o. (Flying Heroes) a Hammerware s.r.o., které vám přiblížíme v chystaném rozhovoru.



 



Pokud si tedy celý článek shrneme, nemůžeme říct, že se na našem trhu nic neděje, ale také nesmíme opomenout připomínku, že se toho děje opravdu málo. Zájem tu určitě je, ale největší problémy jsou s financování. Investoři se do elektronické zábavy příliš nehrnou, a tudíž podpora vážně vázne. Jedinou nadějí budíš je EU financování a to pomocí programu financování MEDIA, kterému se budeme věnovat v dalším z článků z přednášek GDS.







Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 04.10.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 14:08

text příspěvku


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce