článek

Nezávislá česká adventura Kulivočko aneb Bystrozraký by taky koukal

Vyvalte bulvy, kupte si kapky do očí, zkrátka udělejte všechno proto, aby vám neuniklo nic ze článku o české, animované point-and-click adventuře Kulivočko. Pod tímto dílem je podepsaný nezávislý tým vývojářů Fat Funky a nutno říci, že se jim hra Kulivočko – 1. kapitola, která je nyní zdarma ke stažení, docela povedla. Řekněme si to upřímně. Zlatá devadesátá léta 20. století přinesla nespočet „klikacích“ adventur a ještě více bezesných nocí u počítačů, kdy jsme se snažili najít nějaký titěrný předmět, rozluštit zapeklitý rébus a přečíst všechno, co ukecané postavy měly na srdíčku. Nedílnou součástí těchto her byla i velká dávka humoru. Hry de facto bez akce, důležitý byl mozek, důvtip, mnohdy i trpělivost a ochota zkoušet všechnu tu haldu věcí z inventáře na všechno okolo :). Časy agentů mlíčňáků, příběhů z galské země, dračích historií, hovniválů a horkých lét jsou nejspíš už nenávratně pryč.
Při hraní Kulivočka se však jakoby vrátíte v čase. Dýchne na vás ta správná nostalgie a atmosféra adventurních titulů.

Kulivočko – kdo, co?
Kulivočko je dílem týmu Fat Funky. Tito nezávislí vývojáři se specializují na vývoj 2D a 3D adventur a nutno říci, že na nezávislou hru, která by se svou kvalitou mohla rovnat penězi nabušenou komercí, nenarazíte každý den. To, že je Kulivočko v češtině, je další plus navíc.
Základní charakteristika hry je tedy následující: 2D ručně kreslená adventura, která vám svou kvalitou opět připomene onu zapadlou slávu žánru, nostalgii a zábavu s těmito typy her spojenými.

Pojďme se nyní blíže podívat na samotnou nezávislou hru. Práce na ní začaly začátkem roku 2009. V zimě 2011 byly spuštěny oficiální stránky hry. V brzkém sledu pak přišlo oznámení o předprodeji a samotné vydání hry. Pak se více jak půl roku Kulivočko rozkoukával a 10. 7. 2012 byl uvolněn ke stažení. Na to jsme hned v redakci slyšeli a dali se do hraní.


Hra, která má… oči
U žánru adventur (klikacích i akčních) dělá strašně moc příběh. Ten Kulivočkův je zasazen do pohádkového světa a sněhových závějí (mimochodem je titul dělán ve Wintermute enginu). Vypráví příběh malého chlapce, který po opuštění sirotčince zažívá jedno velké dobrodružství. A protože se pohybujete ve světě pohádek, nebude chybět drak, princezna několik polovin království apod. S tím souvisí i humor, se kterým vývojáři pracují. Najdete zde množství zřetelných i méně zřetelných odkazů na pohádkové postavy, filmy a další narážky na dnešní společnost.


Postavy
Příběh je možná trochu klišé, ale díky tomu a množství postaviček, které během hraní poznáte, máte právě ten dojem pohádkovosti celého díla. Každá z nich má svůj účel a smysl a většinou také spoustu řečí. Dialogy naštěstí nejsou nijak hloupé, naopak jsou vtipné, ale i účelné a informativní. Rozhovory se mi nezdály zbytečně dlouhé a zkrátka nenudily. Tomu napomáhá i profesionální dabing, kterého se zúčastnil mimo jiné i Zdeněk Junák.


Hádanky a jejich řešení
Sami tvůrci radí nezkoušet zbrkle a zběsile „všechno na všechno“, ale spíše „dát si džus a zapřemýšlet“. Musím říct, že to opravdu platí. Náročnost rébusů není zbytečně přemrštěná, aby se člověk zasekl na jednom místě na několik hodin. Spousta věcí se dá logicky odvodit a tak nějak vás napadne. Výběr akcí je klasický a jen ten základní (vzít, prozkoumat, mluvit, použít) plus kombinace v inventáři. Kurzor se navíc automaticky mění na danou možnost, kromě prozkoumání předmětu. Hra tak má slušné tempo a nedostavují se nějaké pocity frustrace či nenávisti k tvůrcům.
U jiných her při delším hraní bylo nesmírně ubíjející, když postava přešla na jedno místo a tam vám řekla, že z toho nic nebude. A tak tento prvek, při kterém postava nechodí na označené místo/objekt, aby vám řekla, že to nejde, chválím. Když už se hrdina rozejde při určité interakci předmětů, máte to správně.


Grafika
Jak již bylo řečeno, při tvorbě hry byl použit Wintermute engine a grafika je ručně kreslená. Proč ne? Vypadá to dobře a ke kouzelnému světu pohádek se to náramně hodí. In-game videosekvence také potěší.


Technické poznámky
Hře by se dalo vytknout jen pramálo. Hezké na pohled, dobře hratelné, pro fandy adventur možná jednodušší, ale ta nostalgie starých klasik je velmi lákavá a silná, a ostatním hráčm dle mého názoru nevypadnou oči z důlku ze složitých hádanek.
První díl, který byl uvolněn ke stažení, je fajn a předvedl, že se klidně může rovnat komerční konkurenci. Co se týče freeware s podnázvem „Kapitola 1.“, končí po vyřešení problému s drakem a odjezdu na zámek. A co bude dál? Jisté je to, že toho je dost, čím vás tato hra bude bavit i přes jeden negativní zážitek – rozlišení obrazovky, kdy se vám zobrazí hra tak, že nevidíte kousek spodní části a tedy delší titulky při dialozích. Trochu škoda, byť je hra česká a jazyková bariéra nehrozí, člověk má občas tendence odklepnout text. Na druhou stranu se vývojáři snaží vyjít každému vstříc a doporučují demo (je menší než uvolnění kus) na vyzkoušení technických požadavků.
Hru lze zdarma stáhnout na oficiálních stránkách zde, kde najdete také další informace, trailer a screenshoty.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 17.07.2012


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 13:06

text příspěvku

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 06.11.18 v 00:54

web není dostupný

Drticka

Drticka | 12.05.18 v 12:39

já taky koukám hihi

Weslycz

Weslycz | 19.07.15 v 09:15

stranka jiz nedostupna...

Petosko

Petosko | 30.05.15 v 23:00

Zajímavé,zkusíme :)

phanka

phanka | 21.04.15 v 21:12

vyzkouším