článek

GDC 2010

GDC 2010

Na Game Developers Conference 2010, která proběhla v San Franciscu, došlo i na probírání Indie games. Tedy nezávislé tvorby her a přednášejicí byli nejznáměnjší tvůrci dnešní doby jako například: Adam Saltsman, Anna Anthorpy, Nathan Vela a spousty dalších.


GDC je nejdůležitější každoroční setkání tvůrců a programátorů her a to jak komerčních tak i nezávislých indie her. I když jsme nebyli přitomni na konferenci (a to by byla jistě velká bobma :), spousta přednášek a konferencí bylo natočeno a je volně k mání na jejich official stránkách .





Nás ovšem nejvíce zajímala přednáška tvůrců indie her a jejich postřehy či názory na dnešní svět her, porovnávání komerčních výtvorů s produkty od nezávislých vývojářů a spoustu dalších. Celá hodinová přednáška je k mání zde . Pozor celé v angličtině ;).



Pravdou je, že často nepadají příliš pozitivní myšlenky na účet komerčních výtovrů. Ale většina času se probýrají různé zajímavosti z vývoje či pozadí her i tvůrců.





Zajímavé části jsou jednoznačně:



Nathan Vela - vtipně porovnává komerční a indie světy. (03:50) 



Tommy - zajímavý pohled na Iphone od Apple. (19:00)



Robin Hunicke -  proč je tak málo žen v herním vývoji a celkový pohled na gender záležitost. (24:00)



To jsou pouze části, které mě osobně zaujaly nejvíce, ale doporučuji si poslechnout celou hodinu ať už pro zajímavost nebo pro procvičení angličtiny.





Druhá zajímavá přednáška, opět k vidění  zde, se zabývá scénou Art games. Art game nebo také arthouse game se soustředí hlavně jak už vyplývá z názvu na umělecký dojem.



Hodně známé jsou hry jako například Invaders! (odkaz na události 11. září 2001),  The Graveyard (kde stará dáma navšíví hřbitov) a další jako například Every Day The Same Dream nebo Soviet Unterzoegersdorf: Sector I and II.





Na této přednášce vystoupila jména jako například Jason Rohrer nebo Anthony Burch a na přetřes dojde i Far Cry 2, takže jedině doporučuji, bohužel opět v angličtině.



Jak už jsem psal, GDC je konference celé herní scény. Takže na jiných přednáškách se například představují nové technologie či programy. Tudíž pokud vás zajímá celkové  prostředí jednoznačně probrouzdejte videa, která jsou k mání.



Během GDC take probíhal the 12th Annual Independent Games Festival a jakožto jedna z nejdůležítějších událostí roku pro freegame scénu, byly udíleny i ceny za nejlepší hry roku či také za nejlepší art game. Ale to až v dalším článku.



Příští ročník se bude konat opět v San Franciscu koncem února do čtvrtého března.





Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 12.07.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 09.04.24 v 14:11

1

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 13:07

text příspěvku

Drticka

Drticka | 12.05.18 v 12:41

herní vývoj bohužel neumim

Petosko

Petosko | 30.05.15 v 22:59

Hm asi ano :)

phanka

phanka | 21.04.15 v 21:17

určitě zajímavá akce