recenze

Steel Panthers: Main Battle Tank

Steel Panthers: Main Battle Tank

Pokud jste milovník tahových strategií, vojenské techniky a ke všemu máte spoutu volného času, tak se připravte! Tato hra vás dostane na kolena. Dostaňte se do jakékoliv bitvy, ač reálné, či fiktivní od roku 1946-2020! A včetně Československa! Na nic nečekejte a proklikejte si cestu za slávou!
Pokud mám být upřímný, tahle hra na mě v prvních minutách dojem neudělala. Uplazené polygonové menu, složité proklikávání se odkazy, ještě než začnete hrát. No pokud vám někdo již řekl, ať nedáte na první dojem, že je klamný, měl sakra pravdu! Milovníci žánru a vojenské techniky si tenhle kousek zamilují. A spousta ostatních si ho minimálně zahraje. Jedná se totiž o velice kvalitní válečné dílo.

Po několika dohraných misích se dá téměř říci, že tato hra je téměř nekonečná, což zavře pusy všem ukřivděným hráčům, kteří si věčně stěžují na to, že Free hry jsou krátké a nemají dost misí. Hra SP:MBT dává sousloví "délka hry" úplně nový význam. Základní verze totiž obsahuje dvě kampaně, několik menších tažení a spoustu skirmishových map.

Právě skirmishové mapy jsou vynikající, jelikož si můžete zahrát za každý státeček, který se v minulých 60 (a nadcházejících 14:) letech nějak, byť minimálně prezentoval svou vojenskou sílou. Včetně Československa, což vám otevírá až neuvěřitelné scénáře! Věční odpůrci Rudého režimu mohou československou obrňenou brigádu postavit proti Rudé armádě na území Slovenska (například!), ale i kamkoli jinam a cokoliv jiného. Zkrátka, můžete proti sobě postavit téměř jakékoliv strany a téměř z jakéhokoliv okolí. (Švédi proti Finům ve Vietnamu? No problem!) Jde zkátka u vyjímečný vojenský tahový simulátor a encyklopedii vojenské techniky v jednom! Ano slyšeli jste dobře, hra obsahuje i interní a opravdu přesnou encyklopedii voj. jednotek, za které všechny můžete hrát!

Hratelnost samotná je ale vcelku obtížná, jak ovládání, tak pochopení principu hraní, přičemž herní pole se dělí na "hexy" tedy šestiúhelníky a každá jednotka zabírá určitý počet, dohlídne a ujede určitý počet hexů na tah. Tudíž k vítězství vám pomůže jen a jen taktické myšlení!

Audio stránka hry bohužel zahrnuje mizerné zvukové efekty a vůbec žádnou hudbu, byť ani slabý vojenský pochoďák. Ani grafika není nijak mistrná, ale tomuto kousku vcelku vyhovuje, tudíž už popřeji jen příjemnou hru!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

Zz | 09.10.22 v 19:32

Popis hry se bohužel myslím moc nepovedl. Zvukové efekty hry jsou myslím vynikající, grafika je pěkná, ale omezaná samozřejmě způsobem zpracování. Tato hra ovšem na efektech nestaví. Je to sktuečný hardcore tahových strategií... že je obtížná na proniknutí? Ano - připravte se, že zabere několik let než ji budete schopni hrát na slušné úrovni. Ze série Steel Panthers to nejvíce platí právě pro MBT, kde nestačí nastudovat zbraně např. v mizerných pár letech druhé světové, ale je se třeba orientovat v celých destiletích... Hra se také dá hrát jako multiplayer přes E-mail. Dva na jednom kompu také jde, ale časově je to poněkud neúnosné...

Ragnaar | 17.11.08 v 19:50

Pod XP chodí všechny verze SP. Pravda, někdy je nutno dělat úpravy jako např. zvolit jiný spouštěcí soubor atd. Doporučuji se porozhlédnout se na http://worldatwar.eu/index.php?refcode=156

Swordfish | 11.02.07 v 19:02

Hmm dos s XPckama trochu koliduje, takze jestli to nejde spustit ani s parametrem, tak to asi nepujde na tvuj OS vubec...:(

poky | 07.02.07 v 22:53

Cau ps uz mam hru naistalovanou cim mam spustit?mam WIN XP a na plose mam ikonu tohale msdos takze to nejde pls jak se to spousti?

Cam | 06.01.07 v 15:27

Kde se dá stáhnout patch?

necrangel | 26.12.06 v 20:54

SPMBT mam nekolik let. stale se k ni vracim. hodnoceni 75?! to tu nekdo fakt ulit a absolutne nepronikl do hry!!!

:D | 19.11.06 v 01:44

:D

Swordfish | 27.10.06 v 14:08

Skvele pokracuj ve sve pouti kliknutim na ikonu disketky pod recenzí :D

zeman | 26.10.06 v 15:49

chcem si stiahnut tuto hru

zeman | 26.10.06 v 15:47

battle tank

Czert | 12.10.06 v 19:42

a obecne u kayde bz nebzlo na skodu uvadet homepage hry.

King | 10.10.06 v 07:15

jak to nainstalpvat

baby | 04.10.06 v 18:01

dobry

michal | 25.09.06 v 20:45

můj WINSPMBT má audio, tak nechápu jaká absence audia.

Nezapomeňte na patche! Ty jsou moooc důležitý!!

A_Dei | 16.09.06 v 13:56

Co delat, kdyz pri spusteni hra pise "nelze nacist podporu vdm ipx/spx"?


galerie

Steel Panthers: Main Battle Tank Steel Panthers: Main Battle Tank