recenze

Freeciv

Freeciv

Kdo by neznal Civilizaci, kultovní strategickou gamesu, která se dočkala několika pokračování a předělávek? Freeciv je jejím celkem povedeným freewarovým bráškou. Staňte se opět vládcem některé z mocných říší a ovládněte celý svět!
Je tomu již pěkná řádka let, co tým Sida Meiera pod křídly firmy Microprose vydal strategickou hru - Civilizaci. Ta se díky skvělé hratelnosti, budování své vlastní říše a dalším unikátním vlastnostem zaryla do srdcí mnoha hráčů na celém světě. Není tedy divu, že se postupně dočkala několika (ne vždy stejnojmenných) pokračování, spousta titulů se od ní "inspirovala" a vznikly i její freeware obdoby. Jednou z jejích free předělávek bylo výtečné Civ Evolution. A jak je na tom Freeciv?

Způsob hry je téměř totožný s originální Civilizací. Začínáte s osadníky a průzkumníkem, s jejichž pomocí prozkoumáte kus země kolem vás a založíte první město. Pomalu se rozvíjíte, stavíte budovy, zlepšující některé vlastnosti vašeho městečka, kolonizujete neosídlené oblasti, vyvíjíte nové, ještě smrtonosnější zbraně a technologie a staráte se o své poddané. Po nějaké době je vám však už váš cíp země malý, a tak přijdou války a potyčky s protivníky. Dobývání měst, sabotáže, diplomacie a zbrojení... V každé dějinné etapě máte k dispozici jiné prostředky a pakliže jste před chvílí obdivovali sílu starověkých legií, brzy na to se budete po bitevních polích prohánět s rytířskou jízdou... Katapulty nahradí děla a posléze moderní artilérie a pokud některý z národů zůstane trochu pozadu, může se klidně utkat rytíř s tankem. Vývoj je zkrátka neodmyslitelnou součástí každé strategie a vyspělá technika je mocnější, než horda opičáků s palicí...

Doteď jsem popisoval všeobecný princip Civilizace, který je u všech jejích klonů shodný. Co je tedy nového u Freeciv? Rozdíly ve stylu hraní bychom hledali nejspíš marně. Největším rozdílem je technické zpracování. Stařičké dosovské prostředí bylo nahrazeno téměř všudypřítomnými okny, což se někomu možná bude líbit, ale každopádně mě to příliš nenadchlo. Autoři jsou očividně hardcore programátoři a na vizuální stránku díla tak trochu pozapomněli. Až na zpracování samotné herní plochy (tedy té mapy světa s různými druhy krajiny a jednotkami) je vše dosti střídmé, což se týká hlavně různých menu a tabulek. Nádherně malované ilustrace, známé z původního díla, jsou pryč a jediným graficky povedeným prvkem je tak zmíněná mapa světa. Podobně je natom ozvučení, které je na můj vkus opravdu velmi střídmé a v dnešní době bych čekal něco lepšího. Ani ovládání není zrovna nejpohodlnější, ve většině menu mi chybí různé zažité principy (přetahování položek a další intuitivní úkony). Hratelnost jako takovou bych příliš hodnotit nechtěl, ostatněje to až na pár obměn skoro to samé jako u staré Civilizace. Za zmínku stojí také přítomnost "české civilizace" - no uznejte, kdo z vás by nechtělovládnout s Čechy celý svět? ;)

Pokud jste v programování dostatečně zběhlí, může vás také potěšit fakt, že celá Freeciv je open source a veškeré zdrojové kódy jsou tak volně k dispozici. Navíc je na stránkách autorů možno stáhnout různé verze, a spustit tak tento titul na většině operačních systémů. Sečteno a podtrženo, hlavní vadou na kráse je odpudivé grafické zpracování a nepříliš pohodlné ovládání. I přesto se ale jedná o jednu z nejkomplexnějšíchstrategií, jaké jsou na freeware scéně k dispozici.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

PFprofesor | 11.06.05 v 13:13

tahle hra není nic proti civilizaci jedničku i dvojku stáhneta na: www.old-cans.com ;)

mr_zet | 04.04.05 v 23:54

a co teprve beta verze, aneb klon civilizace3? ta je teprve super, zprijemnilo se ovladani a grafika:

http://home.zcu.cz/~mzbortek/freeciv.png

Kelly | 30.12.04 v 20:23

No tak teda EU2 je supr ale povážťe ludia taký mediewal total war-čo už jest klasika...ale terajší Rome Total war to je prosťe epika...také niečo treba hrať...2d mapa sa mi páči velmi a tie 3D bityky.........

Sosol | 02.11.04 v 14:29

TP: To je pravda, ty jsi živoucím důkazem...

TP | 01.11.04 v 20:04

Mno... myslím, že moje teorie o EU je docela správná, jen se nesmí brát na 100%, samozřejmě, že existuje jisté hraniční pásmo defektu.

Sosol | 31.10.04 v 20:48

TP: No, že by většinu lidí Europa Universalis znechutila a ten zbytek by ji zbožňoval... podle tvé teorie bych nebyl člověk :-D já ji totiž nezbožňuji, ale ani se mi neznechutila... je dobrá, ale po pár set letech (herních :-D) už je to takový divný...

Btw: tahleta Freeciv není skoro stejná jako Civilizace, řekl bych, že je o dost horší, ale i tak je to na freeware gut... původní civka je ovšem geniální!

TP | 31.10.04 v 18:56

Ale tahle hra je skoro stejná jako Civilizace- aspoň co píše Sosol.
to Krtek--> Jo, Centurion je dobrej, ale není lepší než Civka. Pokud se ti líbí Centurion, doporučuju zkusit Europ Universalis, která se mi zdá být trochu hardcorovější evolucí (tj. většinu lidí po pěti minutách znechutí, zbytek ji bude pravděpodobně zbožňovat) Centuriona.

Red | 30.10.04 v 12:09

Civilizace je nejlepší hra kterou jsem kdy hrál a je milývidět že se to někdo pokouší napodobit a dát jako free. Ale ještě freeware Civ-klon je Civ-Evo a ten je i v Češtině.

Yuri | 30.10.04 v 07:37

Hele ja rikal ze tahle hra je kravina ale hral sem spoustu jinech her podobnych tomuhle a byly teda o dost lepsi a ty 3D strilecky to mas fakt ze se u toho nemusi premyslet ale to je snad jedno kdyz to nekoho bavi tak proc si to nezahrat!!!A pak kdo nepremysli kdybys ses nadtim co sem predtim psal zamyslel tak to pochopis co tim myslim ja sem rekl ze ta hra je kravina ne ze civilizace(jak tomu vy rikate)jako vseobecne je kravina!!!!!Jak sem rekl ja hral spoustu podobnych her ale tohle je kravina!!!

Krtek | 29.10.04 v 13:13

Já hraju primárně strategie a RPG a zrovna Civilizace se mi moc nelíbila.. To i Centurion se mi zdá better..

TP | 28.10.04 v 19:37

Kdo jseš, že máš právo říkat o Civilizaci, že je to kravina? Civilizace je klenot herní pokladnice, který je i dnes zábavnější než spousta dnešních kravin v líbivém 3D kabátku. Tento výrok svědčí o absolutní degeneraci hráčů, kteří nejsou schopni hrát nic než 3D střílečky, které jsou všechny stejné a u kterých se nemusí ani na okamžik přemýšlet nad strategií (i když i tento žánr je občas fajn). Díky tomuto výroku bych klidně obnovil inkvizici a obžaloval Yuriho z kacířství.

Yuri | 28.10.04 v 12:41

je to strasna kravina a ani sem to vubec nepochopil!!!Vubec to nedoporucuju stahovat!!!zbytecnej cas nad tim!!!

mirimon | 28.10.04 v 08:17

jo mas pravdu furt lepsi slovensky nez anglicky

abo | 28.10.04 v 01:44

neviem jak vy ale nebol by som proti slovencine pripadne cestine


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce